Bakan Yıldız Ağrı'da

Enerjimagazin-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Şırnak-Silopi arasındaki elektrik iletim hattına ait direğin geçen hafta bombalandığını belirterek, "Ya siz devlete mi zarar veriyorsunuz, orada hizmet götürdüğümüz benim Kürt vatandaşıma" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Ağrı’ya gitti.Erzurum’dan karayoluyla Ağrı’ya gelen Yıldız, Eleşkirt ilçesi girişinde Eleşkirt Belediye Başkanı Sebahattin Sarı, Ak Parti Ağrı il Başkanı Abdurrahman Çetin, BEDAŞ eski Genel Müdürü AK Parti Ağrı Milletvekili Adayı Abdullah Atalay, AK Parti Eleşkirt ilçe Başkanı Aytekin Arslan, Eleşkirt Belediye Başkan Yardımcısı Dadaş Sarı ve partililer tarafından karşılandı. Ağrı’da Valilik ve esnafı ziyaretinin ardından Ağrı Kültür ve Kongre Merkezi’nde partililerle buluşan Bakan Yıldız, Ağrı'daki sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle Ağrı ibrahim Çeçen Üniversitesi Konuk Evi'nde bir araya geldi. Yıldız, burada yaptığı konuşmada, 7 Haziran öncesi bir kısım illere giderek, ziyaretlerde bulunduklarını belirtti. iki tane temel amaçlarının olduğunu söyleyen Yıldız, "Bunlardan bir tanesi enerji sektörüyle alakalı işlemleri yapmak ve orada vatandaşımızla, sanayicimizle, kanaat önderlerimizle bu konuyla alakalı mülakatlarda bulunmak. ikincisi de siyasi çalışmalar yapmak. Bugün buradaki kahvaltı toplantımız daha çok teknik bir toplantı olacak" dedi.Türkiye'nin siyasi istikrarının korunması, kollanması ve bunun sürdürülebilir olması için hep beraber gayret ettiklerini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: "Bu ülke bizim Edirne'den Ağrı'ya, Kars'a kadar, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar her bir noktasına hizmet götürülecek, dokusu sağlam, yapısı sağlam bu güzel insanımıza, halkımıza hizmet ederek Hakka hizmeti inşallah elde etmiş olmayı ümit ediyoruz. O yüzden yapacak çok işimiz var. Türkiye'nin şu ana kadar son 13 yıldan bu yana Türkiye'nin iradesine konan güçlü iradeyle beraber biz yolumuza devam edeceğiz. Yatırımlarımız, ekonomimiz büyüdükçe, ilerledikçe o nispetle de yatırımlarımızı arttıracağız." Ağrı'da 13 yılda yaklaşık 7,5 milyarlık yatırım yaptıklarını anımsatan Yıldız, "Sektörümüzle alakalı yaklaşık 300 milyon lira para harcadık. Bunlar gerekliydi. Ama bunlar yeterli mi, hayır. Bunlar yeterli değil, biz bunları yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de 74 ilde doğalgaz olduğunu ve doğalgazı Ağrı'nın kapısına kadar getirdiklerini söyleyen Yıldız, şöyle devam etti: "Ağrı'da üç ayrı zamanda ihale yaptık. Üç ihaleye de katılan olmadı. Bir ihale daha yapsak benzer bir sonuç elde edeceğiz. Biz Ağrı için koşturan bütün milletvekillerimizle, kanaat önderlerimizle beraber bir kanun değişikliği yaptık. Ağrı'ya doğalgazı getirmesiyle alakalı bize düşen görevler var, size düşen görevler var, valiliğe düşen görevler var ve belediyeye düşen görevler var. O çıkarttığımız kanun maddesinde şunu söyledik, 'Eğer biz ilde üç tane ihale yapmışsak ve hiçbiri sonuçlanmamışsa orada il Özel idare'nin ve belediyenin öncülüğünde kurulacak olan şirket bunları yapar ve ödeneklerini gerekli yerden alır ve yapar' dedik. Fakat ben sayın valimizden bilgi alıyorum 'şirketi kurdunuz mu' diye, şirketin kurulmasıyla alakalı il genel meclisinde bazı ertelemeler olmuş. Ankara görevini yapacak, bu konularla alakalı Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın uzun yıllardan beri takibi var. Ama görüyorum ki il genel meclisinde bazı arkadaşlar 'biz bunu bir düşünelim' diyecekler. Buraya gelecek hizmetle alakalı belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri düşünürler mi? Buraya hizmet gelecek, doğalgaz gelecek, bunu ne düşünce bazında ne de fiili durumda ertelemek Ağrı'ya gelen hizmetlerin ertelenmesi demektir." O yüzden Ağrı için hangi partiden olursa olsun gelen hizmetlerin engellememesi gerektiğini kaydeden Yıldız, "Şimdi bakın Hakkari Yüksekova'da buradaki havaalanı gibi havaalanı açılacak bu ayın sonunda. iş makineleri yakıldı, orada çalışanlar engellendi. Baraj kuruyoruz ona da engelleme var, olmaz arkadaşlar" diye konuştu. "Başımızın üstünde" Yıldız, "Hangi seçmen nereye oy verirse versin hepsi bizim başımız üstüne, demokratik tercihini kullanacak ama zorlama olmadan, tehdit olmadan, sandıklar tehdit edilmeden" dedi.
Amaçlarının Ağrı'ya hizmet getirmek olduğunu vurgulayan Yıldız, şu ifadeleri kullandı: "Ben zannediyordum ki sayın valimiz bana diyecek 'Efendim onunla alakalı il genel meclisinde ittifakla karar alındı.' Belediye meclisi de diyor ki 'Ben yapayım, biz bu şirketi kurduk'. Onunla alakalı Bakanlar Kurulu'ndan bütün onaylarımızı aldık ve işimize başlıyoruz' diyecek zannettim. Ama şaşırdım. Öyle olmamış. Şimdi benim buradan Ağrılı hemşehrilerime bir çağrım var, lütfen bu konuda hassas olsunlar. Kim oradaki meclis üyesini tanıyorsa 'bir dakika arkadaş, niçin bana gelecek hizmeti engelliyorsunuz, niçin bunun kararını almadınız' demeniz lazım. Biz bunun kanununu tabiri caizse Ağrı için özel çıkarttık. Niçin, biz buradaki ihaleyi yaptığımızda buna kimse katılmadığı için. Oturup 'kimse katılmadı' diye ne yapalım, yapacağımız bir şey yok diyemezdik ve gerekli tedbirleri aldık. Şimdi benim istirhamım Ağrı'ya ben ne kadar hizmet gelmesini istiyorsam buradaki arkadaşlarımın da en az benim kadar, benden daha fazla buraya hizmet gelmesini istemesi lazım. Tekrar söylüyorum, hangi partiden olursa olsun bunu vatandaşımıza, özellikle hanım kardeşlerimize bu hizmeti yaymak bizim en önemli görevlerimizden bir tanesidir." Elektrikle alakalı bazı haklı şikayetler olduğunu da söyleyen Yıldız, "Bununla alakalı biz bugün buraya iletim hatlarıyla alakalı, dağıtım hatlarıyla alakalı, TEDAŞ'tan, ARAS'tan bütün yetkili arkadaşlarımızla beraber geldik. Bu tespitleri yapıp, bir kez daha üzerinden geçip gerekli talimatları vereceğim. iletim hatları, yani bu kafes diye hitap ettiğimiz, bir nevi 'elektriğin otobanı' diye söylediğimiz hatlarla alakalı üç ilçemizin, Eleşkirt, Tutak ve Diyadin ile alakalı iletim hattı ve trafo merkezi kurma kararımız var. Bunu çok önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.
Yatırımların engellenmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu: "Buradaki iki tane büyük trafo merkezi kurup dağıtım hattı dediğimiz hatların mesafesini 60 kilometreden 25-30 kilometreye taşımamız lazım. Bunun teknik bir hesabı var. Bu konuda da ben yatırımlarımızın engellememesini bir kez daha burada basın mensuplarımızla beraber paylaşacağım. Siz şimdi diyeceksiniz ki 'gelen elektrik yatırımı engellenir mi', Şırnak-Silopi arasındaki iletim hattıyla alakalı direk geçen hafta bombalandı. Ya siz devlete mi zarar veriyorsunuz, orada hizmet götürdüğümüz benim Kürt vatandaşıma, Türk vatandaşıma giden hizmetimi engelliyorsunuz. Oraya giden elektrik telleri kopuyor, direkleri yıkılıyor. Bu doğru bir şey değil. Elektrik, doğalgaz, su, telefon gibi hizmetler, yaşlı genç demeden, kadın erkek demeden, çoluk çocuk demeden herkesin faydalandığı bir hizmettir. Bunun engellenmesini artık ideolojinin daha ötesinde bir yıkıcı faaliyet olarak görüyorum. Buna hiçbirimiz müsaade etmeyeceğiz, bu hizmetlerin buraya gelmesini hep beraber sağlayacağız." Yıldız, en demokratik hakkımız olan sandıktaki güvenliğin sağlanması konusunda, herkesin hassas olması gerektiğini dile getirdi.
Ağrı'daki altyapının geliştirilmesi, doğalgazın, elektriğin ve her bir işlemin yapılması için Ağrı'ya herkesin hassasiyet göstermesi gerektiğini belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz kimseye demiyoruz ki 'sen ille şu partiye ver'. Biz seçim çalışmalarımızda tercihlerimizi anlatıyoruz. Tabi ki partimizle alakalı işlemler yapıyoruz. Yapacağımız yatırımları anlatıyoruz ama kimseyi icbar etmek, mecbur etmek ve zorlamak kimsenin haddi olmaz. Burada en küçük mülki amir dediğimiz, bulunduğu mahallenin amiri olan muhtarlarımızdan tutun, Ağrı'nın en yüksek mülki amiri sayın valimize varıncaya kadar, bu arada ne kadar zincir varsa, sivil toplum örgütlerimiz, resmi kurumlarımız her birimiz bu manada işlem yapacak." "Yüzde 60-65 Kayıp Kaçak Kullanmak Yakışmıyor" Yıldız, "Ben önemli bir gerçeği de sizinle paylaşmak isterim, Ağrı'daki kardeşlerimin bir kısmı elektrik paralarını ödeme zorluğu çekiyor olabilirler, biz bunu anormal karşılamayız ama ödemeyle alakalı planlarını sunacaklar" diye konuştu.
"Ağrılı kardeşlerime, bu dokusu, yapısı güzel insanlarıma yüzde 60-65 civarlarında kayıp kaçak kullanmak yakışmıyor" diyen Yıldız, şunları kaydetti: "El birliğiyle bunu düzeltmemiz lazım, bunu ne için söylüyorum, devlet hakkı olduğu için, kul hakkı olduğu için ve buraya gelecek yatırımlar için söylüyorum. Biz bu topladığımız paralarla yatırım yapıyoruz. ister özelleşsin ister kamuda kalsın elektrik şirketleri de kamu hizmeti yapıyor. O yüzden bizler vatandaşlık görevlerimizi yapacağız, kolaylık sağlanması gerekiyorsa şirkete ben burada söylüyorum o kolaylık sağlanacak. Ama Türkiye'deki siyasi istikrarı hep beraber sürdürmüş olacağız. Siyasi istikrara borçlu olanlar yalnızca hükümet üyeleri değildir, bu bir parti meselesi de değildir. Siyasi istikrara sahip olmak durumunda olanlar muhalefet partisi, sivil toplum örgütleri, sanayiciler, akademisyenler, sanat dünyası, Türkiye'de yaşayan kim varsa. Çünkü biz hizmeti 78 milyonumuza, bütün vatandaşlarımıza götürüyoruz. O yüzden köy içme sularından tutun ki il özel idarede, valilikte, hükümette, nerede hangi iş düzenlenmesi gerekiyorsa onunla alakalı kayıtsız kalmayacağımızı ve bu hizmetleri Ağrı'ya getirmekte kararlı olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isterim."