Ölüm Ocağı işçileri Mağdur Etti
Haber
12 Aralık 2013 - Perşembe 22:12 Bu haber 2270 kez okundu
 
Ölüm Ocağı işçileri Mağdur Etti
ELEKTRİK Haberi
Ölüm Ocağı işçileri Mağdur Etti

Manisa Soma’da faaliyet gösteren Uyar Madencilikte yaşamını yitiren işçilerin aileleri ve işten atılan işçiler, eşleri ve çocukları ile Soma ELi-Ege Linyitleri işletmesi Müessesi Müdürlüğü önünde, iş kazalarını protesto etmek ve ödenmeyen haklarını talep etmek için basın açıklaması yaptılar. Manisa Soma’daki iş cinayetinden sonra müfettiş raporlarında belirtilen eksiklikleri yerine getirmek istemeyen Uyar Madencilik şirketi, kısa yolu bularak madeni kapattığını açıkladı. Uyar Madencilik şirketinde çalışan işçiler, 700 işçiyi bir anda işsiz bırakan karara karşı Soma ELi-Ege Linyitleri işletmesi Müessese Müdürlüğü önünde buluşarak basın açıklaması yaptılar.
Uyar Madencilik’in faaliyet gösterdiği maden ocağında geçen ay yaşanan kaza sonrası bir işçinin ölmesinin ardından inceleme yapan müfettişler, yazdıkları raporlarda, madende birtakım eksikliklerin giderilmesini, düzenlemeler yapılmasını istemişti. Uyar Madencilik ise masraftan kaçınarak rezervleri de azalan madeni kapatma kararı almıştı.
Madeni kapatan işveren işçilere “isteyen diğer maden ocaklarında çalışmaya devam edebilir, istemeyen de senet alıp yoluna devam edebilir. Bundan sonra o madeni bana başbakan bile açtıramaz” dedi. işçiler ise, kıdem ve ihbar tazminatlarını, iki aylık maaşlarını, mesai ücretlerini ve sosyal haklarını alamadıklarını belirterek isyan etti. işçiler, Soma ELi-Ege Linyitleri işletmesi Müessese Müdürlüğü önünde yaptıkları “taleplerini ve mağduriyetlerini” içeren basın açıklamasında aşağıdaki bilgilere yer verildi. “Bizler uyar madencilikte çalışan işçileriz. En az çalışan arkadaşımız 4 yıl olmak üzere yıllardan beri bu madende çalışıyorduk. Kar kış demeden her türlü zor koşullarda çalıştığımız bu işyeri birçok arkadaşımız için mezar olmuştur. iş yerinde işveren yasalara uymadığı iş güvenliği önlemlerini almadığı için bugüne kadar  10 arkadaşımızı iş kazası adı altında yaşamını yitirdi. Bu zor koşullarda canımız pahasına çalıştığımız halde maaşlarımız düzenli olarak ödenmemiştir. Ekim ve Kasım maaşlarımızı ödemeyen işveren  12  KASIM günü bildirimsiz olarak bizleri kapının önüne koymuştur. Madeni kapattığını sözlü olarak bildirmiştir. EKiM VE KASIM aylıklarının yanında iHBAR VE KIDEM tazminatlarımızı ödememek için yasa dışı şartları içeren bir sözleşme imzalamamızı istemiştir. Ödenmeyen bu haklarımızın tutarını işveren senet olarak  2015  2016   2017  yıllarına yayarak vermeyi teklif etmiştir. Ancak bu ileri tarihe ait senetleri vermek için yasa dışı şart öne sürmüştür. Senetleri icraya vermeyeceğimize başka şahıslara devretmeyeceğimize işverene hiçbir dava açıp hak iddia etmeyeceğimize başka bir alacağımızın kalmadığını taahhüt eden sözleşme imzalamayı kabul ettiğimiz takdirde bu senetleri vermeyi şart koşmuştur. iŞVEREN başka bir yasa ihlali ile yeni mağduriyetlerimize sebep olmuştur. Sözlü olarak ilan ettiği ve fiilen uyguladığı iş yerini kapatma  durumunu  iŞKUR ‘a bildirmeyerek, işsizlik sigortası maaşı almamızı ve yeni iş bulan arkadaşlarımızın işe girmelerini engellemektedir. Diğer yandan bir kamu kuruluşu ve çalıştığımız işverenin üst işvereni olan TKi  ELi  MÜEESSESE MÜDÜRLÜÄžÜ sorumluluklarını yerine getirmemiştir. UYAR MADENCiLiK çalıştığı Darkale maden sahasını  TKi den kiraladığı için işçi alacaklarından aynı zaman da TKi de sorumludur. işverenimiz UYAR Madenciliğin  hak edişlerini, içerdeki aylıklarımız ödenene kadar bloke edeceği sözünü tutmamıştır. Şimdi basının ve kamuoyunun önünde bir kez daha açıklıyoruz. Mağdur durumdayız. Bizler Uyar Madenciliğe güvenmiyoruz, maaşlarımızı ve diğer haklarımızı yasadışı koşullar öne sürmeden ödenmesini istiyoruz.
Haklarımızın peşini bırakmayacağız. Yasal haklarımızı kullanırken alanlarda da sesimizi yükseltmeye devam  edeceğiz.
Davet ettiğimiz halde Maden-iş Sendikası Soma Şubesi uyurken Ankara’dan bizlere sahip çıkan desteklerini esirgemeyen DiSK Ankara Merkezine ve ilk günden bugüne kadar yanımızda bizimle mücadeleye katılıp desteklerini esirgemeyen Soma Cumhuriyet Halk Partisi ilçe Başkanlığına Teşekkürlerimizi borç biliriz.
TALEPLERiMiZ  ŞUNLARDIR ;
Ekim ve Kasım aylıklarımız derhal ödensin.
Başta ihbar ve Kıdem Tazminatı olmak üzere tüm alacaklarımızın yasa dışı şart öne sürülmeden hemen ödenmesini istiyoruz.
işverenin bizleri dize getirmek için öne sürdüğü söylem ve yasadışı şartları kabul etmeyeceğimizi açıklarken T.K.i,  Müessese Müdürlüğünü de sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz.
SUSMAYACAÄžIZ, KORKMAYACAÄžIZ, BOYUN  EÄžMEYECEÄžiZ…
Ekmeğimizle ve onurumuzla oynanmayacağını göstermekte kararlıyız. Emeğe ve alın terine saygılı olan tüm kamuoyunu sesimize kulak vermeye davet ediyoruz.
Başta Çalışma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığını haklarımızın alınması için görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz… Somada 21 EKiM 2013 Bir Kişinin Ölümüyle 26 Kişinin Yaralanmasıyla sonuçlanan maden Kazasından sonra 23 EKiM DE Sendika ve Denetçiler tarafından kontrol edilip Takimat yapılması iyileştirme yapılması iş güvenliğinin sağlandıktan sonra çalışabilir demişlerdi  işyeri Sahibi SOMA 11.11.2013 - Manisa’nın Soma ilçesinde, Darkale Uyar Madencilik tarafından açıklama yapıldı. Darkale Uyar Madencilik Yönetim Kurulu adına açıklama yapan ibrahim Uyar şunları söyledi. ibrahim Uyar, “Soma halkı kamuoyu ve yetkili tarafından yanlış anlaşılmamak için şirket yönetimi olarak açıklama yapma gereği hissettik. Hukuku T.K.i kurumuna ait iR-10412 ruhsat nolu Darkale bölümünde 2004 tarihinden bugüne kadar redevans karşılığı üretim faaliyetinde bulunmaktayız. Bilindiği üzere 2003 yılına kadar Darkale Ocağı E.L.i tarafından işletilmekteydi, ancak devletin yaptığı maliyet analizleri sonucu zarar ettiğinden özelleştirme kapsamına alınmıştır. 10 yıl içinde 1 milyon ton üretim T.K.i ile anlaşılmasına rağmen şirketimiz 3.750.000 Ton üretim yaparak taahhüt edilenden çok daha fazla üretim yapıp ülke ekonomisine katkı sağlamıştır. Sadece devlete ödenen kira bedeli:24.083.375,00 TL.’dir. Sadece E.L.i’ ye ödenen kar payı: 45.761.991,00 TL.’dir. 1000 kişiye sağlanan istihdam, ödenen diğer vergiler düşünüldüğünde, ekonomik değil sınıfındaki maden ocağının ülkeye sağladığı katkı anlaşılmaktadır. Şirket yönetimi ve çalışan işçi arkadaşlar olarak haklı talebimiz şudur; mevcut işgücümüzün daha güvenlikli, emniyetli, verimli sahalarda değerlendirilmesini talep ediyoruz. Üretim yapılmadığı takdirde ayakta kalamayız, bu işgücü heba olur. Ülke ekonomisi zarar görür. Hala devletin üretim maliyetleri ortada iken hızla özelleştirilmelerin görüldüğü günümüzde böyle bir işgücü hiçe sayılmamalıdır” dedi. ibrahim Uyar, “yeni bakır bir sahada mevcut 1000’e yakın işçimizin mağdur edilmeden iş imkânı sağlanacağını ve ayrıca ilave olarak 2500 kişiye istihdam sağlanacağını taahhüt ediyoruz” dedi  işçiler  Maaşlarını alamadıkları ve Kıdem tazminatlarını alamadıkları için Daha önce eylem yapmışlar  ödeneceğinin duyulması üzerine  ayrılmışlardı. Müessese önünde açıklama yapan işçiler, Bizler hakkımızı istiyoruz dediler. TKi Gönderdiği yazıda iŞÇiLERiN Kıdem tazminatı ihbar tazminatı Yıllık ücretli izinler  TKi Sorumlu değildir demişlerdir. Biz hakkımızı istiyoruz dediler. Bu haberin tüm hakları www.enerjimagazin.com'a aittir.
Aktif Link verilerek veya açık kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Ölüm, Ocağı, işçileri, Mağdur, Etti,
Yorumlar
Haber Yazılımı