Enerji Haberleri | Enerji Piyasası | Enerji Sektörü | Enerji Gündemi | Enerji Çalışanları | Elektrik Piyasası - İran Doğalgazında Skandal
Türkiye Geneli Elektrik Kesintileri
Rusya'nın Doğalgaz Başkenti
Elektrik Faturanızın Doğruluğunu Kontrol Edin

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

İran Doğalgazında Skandal

İran Doğalgazında Skandal
Türkiye, İran'la yaşanan 'al ya da öde' krizi sebebiyle 45 dolarlık Azeri doğalgazı yerine 490 dolarlık İran doğalgazını alıyor.
01.02.2014 / 11:03

Türkiye, İran'la yaÅŸanan 'al ya da öde' krizi sebebiyle 45 dolarlık Azeri doÄŸalgazı yerine 490 dolarlık İran doÄŸalgazını alıyor.

Türkiye ile Azerbaycan arasında gerçekleÅŸen doÄŸalgaz anlaÅŸmasında bin metreküp için fiyat, 45 dolar olarak belirlenmiÅŸti. Åžayet Türkiye, hata enerji politikaları, zamanında tamamlanmayan altyapı yatırımları ve İran'la yaÅŸanan 'al veya öde' krizi gerekçesiyle fazla ucuz Azeri doÄŸalgazını alamıyor. BOTAÅž, doÄŸalgaz alımında ağırlığı parası ödemesi yapılan İran gazına (bin metreküp yaklaşık olarak 490 dolar) veriyor. Uzmanlar, lazım gelen yatırımlar bir an önce tamamlanarak ucuz Azeri gazının tercih edilmesi gerekmekte olduÄŸunu belirtiyor. Aksi takdirde milyarlarca dolarlık zarar söz konusu. BOTAÅž, mevzu ile alakalı herhangi bir bilgilendirme yapmadı.

Take Or Pay Maddesi

Türkiye Azerbaycan ile senelik 6,6 milyar metreküp ve 15 sene süreli (Mart 2011), İran´la de senelik 10 milyar metreküp ve 25 sene süreli (AÄŸustos 1996) doÄŸalgaz alım anlaÅŸması yaptı. AnlaÅŸmalar icabı Türkiye (BOTAÅž), her sene taahhüt ettiÄŸi asgari doÄŸalgaz miktarını alması (Kontrat miktarının yüzde 75-80 civarı), satıcı ülkelerinde asgari miktar gazı teslim etmesi lazım geliyor. Aksi halde kontratlarda bulunan 'al veya öde' (take or hisse) maddesi devreye giriyor. BOTAÅž, 2008 ve 2010 senelerinde Azerbaycan ve İran gazı için 'al veya ödeye' fena düÅŸtü. BOTAÅž son yıllarda, boru hatlarının yetersizliÄŸi sebebiyle anlaÅŸmalardaki asgari alım dışında, parası ödemesi yapılan gazın geri alımına ağırlık veriyor.

Kompresör İstasyonları Tam Kapasite Çalışamıyor

BOTAÅž'ın ucuz Azeri gazını alamaması, eleÅŸtiri konusu oldu. Uzmanlara göre, baÅŸta Hanak ve Sivas olmak üzere diÄŸer boru hattı güzergâhındaki kompresör istasyonları düzenli ve tam kapasite çalışmalı. Azeri doÄŸalgazında asgari alım taahhüdünün üzerine çıkabilmek için yaklaşık olarak 275 gün günlük mukavele miktarını çekmek lazım geliyor. Zira Azeri ve İran gazı aynı boru hattı üzerinden taşınıyor. Kısaca, ikisini birden çekebilmek için kendi iletim sistemindeki kısıtları ortadan kaldırmak lazım geliyor.

Altyapı Çalışması Åžart

Türkiye ve Azerbaycan arasında gercekleÅŸen doÄŸalgaz anlaÅŸmasına göre Türkiye'nin, 45 dolardan doÄŸalgaz alabilmesi için öncelikle asgari alım taahhüdündeki gaz miktarını çekmesi lazım geliyor. Asgari miktar üzerindeki çok gaz, kontrat miktarına kadar 45 dolardan alınacak. Uzmanlara göre bu fazla avantajlı bir fiyat. Åžayet mühim bir detay, ucuz gaz fiyatı asgari miktar çekildikten akabinde gaz alımına devam edilirse geçerli. Esasen BOTAÅž, fazla kısa bir dönem 45 dolarlık alım yaptı. Sonra al ya ödeye düÅŸünce alım durdu. Zira çok alım mümkün olmadı. Ayrıca 2011 ve 2012 yılındaki asgari alım taahhütleri düÅŸürülmüÅŸ ancak bu fiyatın orijinal anlaÅŸmadaki miktardan akabinde devam edeceÄŸi yürürlükte tutulmuÅŸtu. Bu sebepten ötürü halen geçerli bir maddedir bu. Åžayet İran ve Azerbaycan doÄŸalgazı aynı hattan taşındığından (DoÄŸudan gelen gaz) kompresör istasyonlarının saÄŸlıklı çalışması lazım gelir. Fakat asgari alımlar ve al veya ödeler sebebiyle boru hattı yetersiz kalıyor. Sıkıntı burada. Mutlaka ve fazla acil altyapı hazır hale getirilip, ucuz doÄŸalgaz alınmalı.


Zaman Gazetesi/İsmail Altunsoy

Bu haber toplam 2093 defa okundu


YAZARLAR