BEDAŞ iddialarına Yanıt
Haber
06 Mart 2014 - Perşembe 21:39 Bu haber 2059 kez okundu
 
BEDAŞ iddialarına Yanıt
PETROL Haberi
BEDAŞ iddialarına Yanıt

Enerjimagazin-Bazı yayın organlarında “286 milyon liralık bilmece” başlığı ile yer alan haberlere Özelleştirme idaresi Başkanlığı’ndan açıklama geldi. Özelleştirme idaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada aşağıdaki bilgilere yer verildi: 05.03.2014 tarihinde bazı basın organlarında “286 milyon liralık bilmece” başlığı ile yer alan haberde özetle; “Sayıştay Boğaziçi EDAŞ’ın devrinin ardından 6113 sayılı Kanuna göre mahsuplaşmadan kaynaklanan 286,5 milyon liranın özkaynak haline getirildiğini tespit etti. ” şeklinde  bir haber yayımlanmıştır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur. Söz konusu haberler; enerji sektöründe faaliyet gösteren kamu kuruluşlarının borç ve alacaklarını yapılandıran 6113 sayılı Kanunun Uygulanmasına dair muhasebe işlemlerine ilişkindir. Söz konusu işlemler Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen Usul ve Esaslar çerçevesinde şirket kamu sermayesinde iken gerçekleştirilmiştir. Anılan Kanun ve Kanuna ilişkin Usul ve Esaslara göre bu uygulamadan doğan Gelir ve Giderler kurum kazancının ve dağıtılabilir karın tespitinde dikkate alınmamaktadır. Bu durum, ilgili Kanunun  uygulanması sonucu  ortaya çıkan mahsuplaşma farkı olup, 2012 yılı sonunda Şirket özkaynakları  altında yer alan Olağanüstü Yedekler hesabına alınması işlemi Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Usul ve Esasların gereğidir. Söz konusu haberde yer alan hususların özelleştirme işlemi ve özelleştirme süreci ile bir ilgisi de bulunmamaktadır. Bu nedenle ayrıca Özelleştirme idaresi Başkanlığı veya TEDAŞ Yönetim Kurulu kararına gerek bulunmamaktadır. işte O Haber! ihalesi 2012’de yapılan ve 2013’te Cengiz-Kolin-Limak konsorsiyumuna devredilen Boğaziçi Elektrik Dağıtım Şirketi’nde (BEDAŞ) 286.5 milyon liralık mahsuplaşmadan kaynaklanan bir paranın özkaynak haline getirildiği tespit edildi.
Sayıştay’ın 2012 Boğaziçi EDAŞ raporunda, kar yedekleri arasında 356 milyon liranın yer aldığı, bunun 286 milyon 495 bin lirasının 6113 sayılı yasaya göre enerji şirketleri arasındaki mahsuplaşmadan kaynaklandığı belirtildi. 286.5 milyon lira 2011’deki mahsuplaşmadan sonra muhasebe kayıtlarına kâr olarak intikal etti. 2012’de ise “TEDAŞ’a borçlar” hesabına alındı, daha sonra bu hesaptan çıkartılarak, 31 Aralık 2012’de de “olağanüstü yedekler” hesabına aktarıldı, daha sonra şirketin özkaynağı haline geldi. işlemle ilgili ne Özelleştirme idaresi Başkanlığı’nın ne de TEDAŞ’ın bir karar almadığı kaydedildi.
Sayıştay raporunda, 2011’de çıkan 6113 sayılı yasa uyarınca Boğaziçi EDAŞ’ın muhasebe kayıtlarına 286 milyon 495 bin liranın mahsuplaşma olumlu farkı olarak geldiğini belirterek, TEDAŞ Genel Müdürlüğü Mali işler ve Finansman Daire Başkanlığı Bütçe ve Bilanço Müdürlüğü’nün 2 Ağustos 2012 tarihinde söz konusu kar tutarını 333.021 kodlu “TEDAŞ’a borç” hesabına çekilmesini istediği belirtildi. Bu tutarın 2012 yılı bilanço çalışmaları sırasında tüm diğer dağıtım şirketleri ile birlikte 333.021 TEDAŞ’a borçlar hesabından çıkartılarak 542.002 kodlu “olağanüstü yedekler” hesabına aktarıldığını raporunda anlatan Sayıştay, “Muhasebe ilkelerine de uygun olmayan bir kayıtla şirketin öz kaynağı durumuna getirilmiştir” denildi. 
ÖiB’nin Talimatı Yok
Rapora şöyle devam edildi:
“Özkaynak aktarılması konusunda Özelleştirme idaresi Başkanlığı’ndan bir talimat bulunmadığı gibi TEDAŞ Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulundan da, borçların alınmaması, borçların Şirkete sermaye veya öz kaynak artıracak şekilde Şirkete bırakılması yönünde hukuki işlemlerin başlatılması için bir karar alınmadığı, genel müdürlüğe yetki de verilmediği belirlenmiştir. Şirketin TEDAŞ Genel Müdürlüğüne olan borcunun Genel Kabul Görmüş Muhasebe ilkelerine uygun olmayan şekilde ve hukuki düzenlemeleri tamamlanmadan Şirketin öz kaynaklarına aktarılması, hususunda Özelleştirme idaresi Başkanlığından bir talimat bulunmadığından ve TEDAŞ Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulundan da bir karar alınmadı.” BEDAŞ’ın Özelleştirilme Süreci: 19 Mart 2010: Özelleştirme ihalesi açıldı.
9 Ağustos 2010: En yüksek teklifi 2 milyar 990 milyon dolarla iş-Kaya-MMEKA verdi.
31 Ekim 2011: Mehmet Karamehmet-Mehmet Kazancı ve diğer sıradakiler bedeli ödeyemedi, ihale iptal oldu.
6 Ağustos 2012: Yeni ihale açıldı
14 Aralık 2012: Cengiz-Kolin-Limak 1 milyar 960 milyon dolarla en yüksek teklifi vermiş oldu.
7 Mart 2013: ihaleyi Özelleştirme Yüksek Kurulu onayladı.
28 Mayıs 2013: Cengiz-Kolin-Limak Şirketi devraldı.
Kaynak: Editör:
Etiketler: BEDAŞ, iddialarına, Yanıt,
Yorumlar
Haber Yazılımı