2022 Yılı İçin Kapasite Mekanizması Başvuruları 15 Ekim'e Kadar Alınacak
Haber
18 Eylül 2021 - Cumartesi 14:03 Bu haber 11799 kez okundu
 
2022 Yılı İçin Kapasite Mekanizması Başvuruları 15 Ekim'e Kadar Alınacak
ELEKTRİK Haberi
2022 Yılı İçin Kapasite Mekanizması Başvuruları 15 Ekim'e Kadar Alınacak

Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü, 2022 yılında Kapasite Mekanizmasından yararlanacak santrallere sahip Tüzel Kişilerin başvurularının 15 Ekim mesai bitimine kadar yapmaları gerektiğini duyurdu.

Şirketten konuya ilişkin yapılan açıklamada aşağıdaki bilgilere yer verildi:

Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda 2022 yılında Kapasite Mekanizmasından yararlanacak santrallere sahip Tüzel Kişilerin, duyuru ekinde yer alan formu doldurup eklerini hazırlayarak 15 Ekim 2021 (Cuma) tarihi mesai bitimine kadar Teşekkülümüze başvurmaları gerekmektedir.

Başvuru formu her santral için ayrı olarak hazırlanacak olup geçici kabul işlemleri 15/10/2021 tarihinden önce tamamlanmış olan santraller için “2022 YILI KAPASİTE MEKANİZMASI BAŞVURU FORMU” ve ekleri, geçici kabul işlemleri 15/10/2021 tarihinden sonra gerçekleşecek santraller için ise “GEÇİCİ KABULÜ 15/10/2021 TARİHİNDEN SONRA OLMASI PLANLANAN SANTRALLER İÇİN 2022 YILI KAPASİTE MEKANİZMASI ADAY BAŞVURU FORMU” ve ekleri resmi yazı ekinde Teşekkülümüz Yük Tevzi Dairesi Başkanlığına sunulmalıdır.

Bununla birlikte Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması 6. Maddesinin 2. Fıkrasının ğ) bendinde doğalgaz santralleri için verimlilik oranının üst ısıl değer baz alınarak hesaplanacağı belirtilmektedir. Bu nedenle geçici kabulünde açık biçimde üst ısıl değer üzerinden verimlilik oranı yer almayan doğalgaz santrallerinin, verimlilik oranını aşağıda belirtilen şekilde hesaplamaları ve verim hesabını da başvuru yapılan yazıya eklemeleri gerekmektedir.

Doğal Gazın Faturalandırmaya Esas Satış Miktarının Tespiti ve Faturalandırılmasına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğde doğal gazın referans üst ısıl değeri olarak 9155 kcal/m3 esas alınacağı düzenlenmiştir. Geçici kabulünde açık biçimde üst ısıl değer üzerinden verimlilik oranı yer almayan doğalgaz santralleri için; geçici kabulde bulunan ve alt ısıl değer üzerinden hesaplanmış verimlilik değerinin geçici kabuldeki hesaplamaya esas doğalgaz alt ısıl değerine çarpılması ve doğal gazın referans üst ısıl değeri olan 9155 kcal/m3 ile bölünmesinden ortaya çıkan yeni verimlilik değerinin baz alınmasının uygundur.

Birden fazla bloktan oluşan ve geçici kabul tutanaklarında üst ısıl değer baz alınarak bütün santrali kapsayan bir verim değerinin bulunmadığı doğalgaz yakıtlı santraller için üst ısıl değer baz alınarak yapılacak olan verim hesabı ise aşağıda yer alan görseldeki gibidir.

 

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Mert Ciğerli
Etiketler: teiaş, kapasite mekanizması, enerji, elektrik,
Yorumlar
Haber Yazılımı