Enerji Haberleri | Enerji Piyasası | Enerji Sektörü | Enerji Gündemi | Enerji Çalışanları | Elektrik Piyasası - Enerji Devleri TANAP İçin İmzaları Attı
Türkiye Geneli Elektrik Kesintileri
Rusya'nın Doğalgaz Başkenti
Elektrik Faturanızın Doğruluğunu Kontrol Edin

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Enerji Devleri TANAP İçin İmzaları Attı

Enerji Devleri TANAP İçin İmzaları Attı
BOTAŞ, SOCAR ve BP arasında TANAP Projesi Ortaklar Anlaşması imzalandı.
15.03.2015 / 23:59

Enerjimagazin-BOTAÅž, SOCAR ve BP arasında Azeri doÄŸalgazını Türkiye üzerinden Avrupa pazarına ulaÅŸtıracak olan TANAP Projesi Ortaklar AnlaÅŸması imzalandı.



TANAP kapsamında Türkiye'ye ilk gaz akışının 2018'de baÅŸlaması planlanmakta olup, baÅŸlangıç için yıllık 16 milyar metreküp olacak taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metreküpe ve ardından 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. Projenin ana tedarik kaynağını oluÅŸturacak olan Azerbaycan'ın Åžah Deniz-2 DoÄŸal Gaz Sahası, halen BP'nin liderliÄŸini yaptığı ve TPAO'nun yüzde 19 hissesi ile ikinci büyük ortak olarak yer aldığı uluslararası bir konsorsiyum tarafından geliÅŸtiriliyor. 1850 km uzunluÄŸu ile Güney Gaz Koridoru olarak adlandırılan 45 milyar dolarlık gaz tedarik zincirinin en uzun bölümünü oluÅŸturan TANAP'ın, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP)'ndan teslim alacağı doÄŸal gazı 2020 yılı başından itibaren Trans Adriyatik DoÄŸal Gaz Boru Hattı'na (TAP) baÄŸlanarak Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya üzerinden Avrupa'ya ulaÅŸtırması hedefleniyor.


Türkiye'nin Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden baÅŸlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, GümüÅŸhane, Giresun, Sivas, Yozgat, KırÅŸehir, Kırıkkale, Ankara, EskiÅŸehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, TekirdaÄŸ ve Edirne olmak üzere 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçerek Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son bulacak ve bu noktadan itibaren Trans Adriyatik DoÄŸal Gaz Boru Hattı'na baÄŸlanacak olan TANAP'ta, geçtiÄŸimiz Ekim ayında imzalanan Ana Hat Boruları Alım SözleÅŸmeleri çerçevesinde toplam kapsamın yüzde 80'inin Türk üreticiler tarafından tedarik edilmesi ve yine geçtiÄŸimiz Aralık ayında imzalanan Karasal Boru Hattı İnÅŸaat SözleÅŸmeleri kapsamında boru hattının Gürcistan-Türkiye sınırından EskiÅŸehir'e kadar olan 56 inç çapındaki 1334 km'lik bölümünün üç lot halinde, aralarında Türk ve Azeri müteahhitlerinin çoÄŸunluÄŸu oluÅŸturduÄŸu firmalar tarafından inÅŸa edilmesi kararlaÅŸtırılmıştı. 




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında gerçekleÅŸen imza töreninde yaptığı konuÅŸmada, TANAP'ın siyasi tehditler ve ekonomik fırsatların buluÅŸtuÄŸu bir proje olduÄŸunu belirterek, "Ham petrol fiyatlarına baÄŸlı olarak gaz fiyatlarının düÅŸmüÅŸ olmasına raÄŸmen biz projeye devam kararındayız" dedi.


Son dönemde bazı firmaların enerji yatırımlarını durdurduklarını ifade eden Yıldız, "Bu projenin önüne ekonomikten ziyade siyasi engeller çıkarılmaya çalışıldı ama bu projenin önünde siyasi bir engel olmayacaktır" diye konuÅŸtu.


TANAP'ın ortakları olan SOCAR ve BP'ye güvendiÄŸini ifade eden Yıldız, "Bu tür projelerin tehditleri ve fırsatları bitmez. Biz 20 ilden geçecek projeyi göstermelik deÄŸil fonskiyonel olarak da çevreye, faunaya zarar vermeden gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Batı standartlarının hemen hemen hepsi uygulanacak" dedi.


Yıldız, TANAP'ın temelinin 17 Mart'ta Türkiye ve Azerbaycan devlet baÅŸkanlarının bulunacağı bir törende Kars'ta atılacağını belirterek, projenin, programın daha önünde ilerleyen hıza sahip olduÄŸunu söyledi.


TANAP'ın, Avrupa BirliÄŸi üyelerinin gaz tedarikiyle ilgili çok önemli bir proje olduÄŸuna iÅŸaret eden Yıldız, ÅŸöyle devam etti:



Gömülü resim için kalıcı bağlantı



"TANAP ham petrolden etkilenmeyecek kadar stratejiktir, etkilenmez demiyorum, ama kararlılığımız devam edecektir. 2018 yılının sonunda Åžah Deniz 2 projesinin doÄŸalgazını hem Türkiye'de hem Avrupa'da kullanacağımızı ümit ediyorum. Aynı zamanda Åžah Deniz ve Hazar'daki hisselerimizi de arttırdık. Biz bu iÅŸlerden piÅŸman deÄŸiliz, mutluyuz. Türkiye'nin 2040'lı 2050'li yıllarına zemin hazırlıyoruz."


BP Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye Bölge BaÅŸkanı Gordon Birell de Türkiye'nin BP için stratejik bir ortak olduÄŸunu ifade ederek, "Türkiye son 5-10 yılda önemli bir enerji merkezi oldu. TANAP'ta partner olmamız bizim için önemli bir adım. TANAP, Türkiye'nin enerji güvenliÄŸi için önemli bir fırsat" deÄŸerlendirmesinde bulundu.


BOTAÅž Genel Müdür Vekili Mehmet Konuk, TANAP'ın Türkiye ve Avrupa'nın doÄŸalgaz ihtiyacının büyük bölümünü karşılayacağını ve bölgenin enerji arz güvenliÄŸine büyük katkı saÄŸlayacağını söyledi.


BOTAÅž'ın TANAP'taki ortaklık payının yüzde 30'a çıkarıldığını anımsatan Konuk, projenin hızla ilerlediÄŸini vurguladı.






KonuÅŸmaların ardından Bakan Yıldız, SOCAR Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Rovnag Abdullayev, TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol,  BP Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye Bölge BaÅŸkanı Gordon Birell veBOTAÅž Genel Müdür Vekili Mehmet Konuk ortaklık anlaÅŸmasını imzaladı.


Ortaklık anlaÅŸması ile TANAP'ta SOCAR'ın payı yüzde 58, BP'nin payı ise yüzde 12 oldu. BOTAÅž'ın yüzde 30'luk hissesi sabit kaldı.


"TANAP'la ilgili rekabet oluÅŸturma siyasetimiz olmaz"


Bakan Yıldız, imza töreninde gazetecilerin sorularını cevapladı.


Rusya ile görüÅŸülen Türk Akımı projesinin TANAP'a rakip olup olamayacağının sorulması üzerine Yıldız, Türkiye'nin kabiliyetlerinin birçok projeyi aynı anda gerçekleÅŸtirmeye yönelik olduÄŸunu ve bu projelerin birbirine rakip projeler olmadığını ifade etti.


Güney Akım'ın iptalinden sonra Türk Akımı projesine sıcak bakıldığını belirten Yıldız, "Biz TANAP'ın ortağıyız, yüzde 30 hissemiz var. Aynı ÅŸekilde Åžah Deniz'de 468 kilometrekarelik bir alanda da hisselerimizi arttırdık. TANAP bizim elimizde büyüyor, öz varlığımızdır. Onunla alakalı rekabet oluÅŸturma gibi bir siyasetimiz olmaz. Bu projeler Avrupa'da tüm kapasitesiyle kullanılan projelerdir. Biz, birçok diÄŸer projeyle beraber Türkiye'nin siyasi istikrarını vurgulamış olacağız" diye konuÅŸtu.


Yıldız, TANAP'tan önce planlanan Nabucco Projesinin gerçekleÅŸtirilememesinin nedeninin sorulması üzerine, kaybedenin Türkiye deÄŸil Kuzey Avrupa ülkeleri olduÄŸunu ve TANAP'ın Nabucco'nun yerini fevkalade ÅŸekilde aldığını söyledi.


Gömülü resim için kalıcı bağlantı


Taner Yıldız, Macaristan CumhurbaÅŸkanı Janos Ader'in Türkiye ziyareti sırasında enerji konusunu görüÅŸtükleri anımsatarak, "Macaristan; Yunanistan, Makedonya ve Sırbistan üzerinden doÄŸalgaz tedarik etmek istiyor. Gaz tedariki konusunda istekli. Macaristan CumhurbaÅŸkanı'nın 'bundan sonraki giriÅŸimleri beraberce takip edelim' dediÄŸi bir süreci yaÅŸayacağız" ifadelerini kullandı.


Aynı zamanda Katar Emiri ile AfÅŸin-Elbistan Santrali ile alakalı verecekleri teklif üzerinde konuÅŸtuklarını anlatan Yıldız, "Bu projenin mutlaka geliÅŸtirilmesi lazım. Petrol, gaz ve kömür projelerimizi aynı anda geliÅŸtirmemiz lazım" dedi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, 17 Aralık sürecine de deÄŸinerek, ÅŸunları kaydetti:


"17 Aralık süreci baÅŸarılı olsaydı bugün TANAP'tan bahsedemiyor olacaktık. Bütün bu projenin arkasındaki temel saygı, temel güç, bizim siyasi istikrardan aldığımız ve onun sürdürülebilirliÄŸine olan inancımızdan kaynaklanıyor. BaÅŸka türlü, 'siyasi istikrar olmasın, ben enerji sektöründe acayip iÅŸler yaparım' diye bir ÅŸey yok. Hiçbir sektörün mutlak deÄŸer büyüklüÄŸü siyasi istikrardan daha büyük deÄŸildir. O yüzden, siyasi istikrara sahip çıkmak yalnızca iktidar partisinin deÄŸil, muhalefetin, sivil toplum örgütlerinin, akademisyenlerin, sanat dünyasının ve hatta paralel yapının da sorumluluÄŸudur. Onlar siyasi istikrara tehdit oluÅŸturdukça biz herhangi bir taviz vermeyeceÄŸiz. Kendini iyi niyetli olarak paralel yapının içerisinde hissedenler, gerçekleri önümüzdeki süreçte daha fazla görecekler. O yüzden, biz yolumuza devam edeceÄŸiz, önümüzdeki projelere devam edeceÄŸiz. Türkiye'nin bölgesiyle beraber ilerlemesi, büyümesi, geliÅŸmesi inÅŸallah saÄŸlanmış olacak."


Bu haber toplam 2751 defa okundu


YAZARLAR