Nükleer Mühendisliği Öğrencileri Enerji Bakanı ile Buluştu
Haber
14 Ekim 2015 - Çarşamba 17:12 Bu haber 2029 kez okundu
 
Nükleer Mühendisliği Öğrencileri Enerji Bakanı ile Buluştu
- Haberi
Nükleer Mühendisliği Öğrencileri Enerji Bakanı ile Buluştu

Enerjimagazin-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde çalışmaları için Rusya'ya eğitime gönderilecek öğrencileri Bakanlık'ta kabul etti. 2011'den sonra beşinci kez Rusya'ya öğrenci gönderildiğini anlatan Alaboyun, "Bu sene 72 erkek, 6'sı kız olmak üzere 78 öğrenciyi Rusya'ya göndereceğiz. Bu rakam toplamda 317 öğrenciyi bulmuş durumda" dedi. 32 üniversiteden 6 bin 50 öğrencinin bu yıl başvuruda bulunduğunu ifade eden Alaboyun, şöyle konuştu:
"Bunlardan 600'ü yazılı sınava girme hakkı kazanmış, aralarından 300 kişi mülakata girmiş ve en sonunda 80 kişi eğitim için hak kazanmış. Siz, mecburi hizmet görevlisi gibisiniz. inşallah Türkiye'nin ilk nükleer santralinde işletmeci olacaksınız. 32 farklı üniversiteden 18 farklı bölümden seçilmişsiniz. Gelişmiş ülkelerde nükleer santral var, nükleer santrallere ihtiyacımız var. Bu amaçla son yıllarda suni gerçekler uydurulduğuna şahit olabilirsiniz. Hatasız, risksiz hiçbir şey yok ama kaza riski en az olan enerji nükleer enerjidir. Bugün kömürde bile salmış olduğumuz karbondioksit ile yüz yüzeyiz. Buradan üretilecek enerji tek başına istanbul'un tüketeceği enerjiden fazla. istanbul toplam enerjinin yüzde 13'ünü tüketiyor. Akkuyu bugünkü tüketimin yüzde 14-15'ini sağlayacak. 2023'e kadar santralde 4 ünite işletmeye alacağız ve santralin 4 bin 800 megavat kurulu gücü var."
Türkiye'de siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle karar mekanizmalarında sıkıntılar yaşandığını ve ülke olarak nükleere yönelmenin bir zorunluluk olduğunu dile getiren Alaboyun, Fransa ve Belçika gibi ülkelerde nükleer enerjinin kullanımının yüzde 75-80 civarında olduğunu aktardı. 'Japonlarla görüşmeler tamam, ÇED çalışmaları başladı' Bakan Alaboyun, öğrencilere eğitimlerinde ileriye dönük hareket etmelerini tavsiyesinde bulunarak, şöyle devam etti:
"ileriye bakmamız lazım, teknoloji geliştirmemiz gerekiyor. Türkiye'de maalesef bir şeye başlamadan hatalarımızı görmeden bir şey yapmayı öğrenemiyoruz. Hedefinizi yüksek tutun, kendinizi geliştirin. iyi bir yabancı dille eğitiminizi taçlandırın, bilgisayar eğitimiyle taçlandırın. Hedefi olmayan insanlar ortada ne yapacağı belli olmayan sıkıntılı kişilerdir."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'n Japonya ziyaretine iştirak ettiğini hatırlatan Alaboyun, şunları kaydetti:
"Japonya bir kültür, kural, etik değerler ülkesi olarak biliniyor. Biz de öyleyiz. Etik değerlerimizi, milli kimliğimizi ortaya çıkarmamız gerekiyor. Birilerinin size bir şey yaptıktan sonra 'Allah razı olsun' demesi çok farklı bir durum. Kendimizi geliştirelim. Bir takım olarak düşünün, belki ben şu an bu takımın lideriyim ama hepimiz de parçasıyız. Biz bakanlık olarak Türkiye için enerjimizle çalışıyoruz, siz de bu enerjinin parçalarısınız. Her ne kadar Akkuyu, özel sektör de olsa bu projeyi realize ettiriyoruz. Japonlarla görüşmeler tamamlandı, ÇED çalışmaları başladı. Fizibilite çalışmaları ise devam ediyor. Amacımız ülkemizi donatmak. Her öğrendiğiniz şey size yeni bir şey getirecek. Bilginin sınırı yok, öğrenmek güzel bir şey. Bilginizi her yönde geliştirin. Bu ülke bizim. Bunu yukarı taşımak bizim omuzlarımızda. Bu ülkenin bir parçası olduğunuzun, hizmet etmeniz gerektiğinin bilincinde olun. Gideceğiniz yerde Türk ve Müslüman'sınız. Aidiyet duygusuyla, kimlikle meselelere bakın. Eğitiminizde 4 yıllık bir süre var, nükleer konusunda güzel şeyler yapın. inşallah sizin getireceğiniz bilgi, tecrübe bizim dağarcığımızı arttıracaktır."
Öğrencilerden birinin 'Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Rusya dışında başka ülkeler tarafından da yapılabileceği ile ilgili haberler çıkıyor, bununla ilgili açıklama yapar mısınız?' sorusu üzerine, Alaboyun şu ifadeleri kullandı:
"Akkuyu Nükleer Güç Santrali gibi projeler hükümetler arası anlaşmayla olur. Bu proje yüzde yüz yabancı sermaye ile yapılıyor, bizim bir alım garantimiz var, belli miktarda ve belli süreyle. Kesinlikle başka ülke tarafından yapılması diye bir şey yok."
Türkiye'nin nükleeri silahlanmada kullanma düşüncesi olup olmadığı yönündeki soruya Alaboyun, "Nükleer silahsızlanma anlaşmasına imza atmış bir ülkeyiz, sadece enerji üretilecek. Ham maddesi olan uranyum çubukları da Rusya'dan gelecek" cevabını verdi.
Eğitimin tamamlanınca Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ile denklik konusunda bir sorun olabilir mi yönündeki soruya ise, Bakan Alaboyun hiçbir sorun olmayacağını ve mezun olduktan sonra öğrencilerin denkliklerinin yapılacağını anlattı. 'Japonlarla üniversite anlaşması imzalandı, ağırlık nükleer enstitülerde' Bakan Alaboyun, öğrencilerden birinin Rusya'da yapılacak eğitimin Türkiye'ye taşınma ihtimali olup olmadığı yönündeki soruya ise Alaboyun şu karşılığı verdi:
"Üniversitelerimizin bazılarında da bu bölümler açılmaya başlandı. Nükleer, barışçıl anlamda kullanılırsa bir anlam ifade eder, hem sağlıkta hem enerjide. Tabii bunun yanında bizim dün Japonya ile imzaladığımız bir üniversite anlaşması var. içinde ağırlıklı olarak nükleer enstitüler de olacak."
"Yozgat'ta da uranyum olduğu söyleniyor. Uranyum çubuklarını neden yurt dışından alıyoruz da kendimiz üretmiyoruz" sorusu üzerine Bakan Alaboyun, bunun için teknoloji gerektiğini belirterek, "Uranyumun çubuk haline getirilmesi apayrı bir birikim. Bizim yurt dışında alacağımız içeridekinden çok daha ucuzsa bunu alacağız. Bunu tüketecek sayıda nükleer santralimiz de yok, Fransa gibi olsak 'Uranyumumuz var, zenginleştirelim. Çubukları biz üretelim denilebilir' ama şu an için gündemde değil" diye konuştu.
Nükleerde farklı tip teknolojilerin kullanılıp kullanılmayacağına dair soruya ise Ali Rıza Alaboyun, hem Akkuyu hem de Sinop'ta aynı tür teknolojiyi takip etmek istediklerini sözlerine ekledi.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali Genel Müdürü Fuat Akhundov'a da soru yönelten öğrenciler, eğitimlerini bitirdikten sonra staj döneminde burslarının nasıl olacağını sordular. Akhundov, öğrencilerin lisans eğitimlerini bitirir bitirmez staj yapsalar bile tam maaş alacaklarının ve Yüksek Mühendis olarak işe başlayacaklarının altını çizdi.
Öğrencilerden birinin santraldeki atıkların nereye atılacağını sorması üzerine, Akhundov atıklarla ilgili yeni teknolojiler geliştirildiğini ve bu atıkların ilk 10 sene Türkiye'de kalacağını, sonrasında Rusya'ya çıkartılacağını aktardı. Akhundov, "Bununla ilgili kanunlar da netleşecek. Biz de bir Türk şirketi olarak Türkiye tarafı, hangi kanunu uygularsa onu uygulayacağız" ifadesini kullandı.
Akhundov, soru üzerine, öğrencilerin eğitim bittikten sonra stajlarını Rusya'da çalışan santrallerde yapacağını söyledi. Bu haberin tüm hakları www.enerjimagazin.com'a aittir.
Aktif Link verilerek veya açık kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Nükleer, Mühendisliği, Öğrencileri, Enerji, Bakanı, ile, Buluştu,
Yorumlar
Haber Yazılımı