Türkiye'nin Enerji Üretiminin %64'ü HES'lerden
Haber
26 Mart 2016 - Cumartesi 10:08 Bu haber 2144 kez okundu
 
Türkiye'nin Enerji Üretiminin %64'ü HES'lerden
- Haberi
Türkiye'nin Enerji Üretiminin %64'ü HES'lerden

Enerjimagazin-Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Türkiye’nin enerji üretiminin yüzde 64’ünü hidroelektrik santrallerinden sağladığını söyledi.
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Dünya Su Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Açıklamasında Dünya Su Gününü kutlayan Tonbul, bu yılki temanın “su ve istihdam” olduğunu hatırlatarak, Türkiye’de kamu ve özel sektöre ait 560 hidroelektrik santralinde binlerce kişinin istihdam edildiğini söyledi.
“SULARIMIZDAN 34 MiLYAR KHW ENERJi ÜRETiYORUZ”
Türkiye’de hali hazırda 560 santralin devrede olduğunu belirten Tonbul, “ Toplam enerji üretimimizin %64’ünü kamu ve özel sektöre ait 560 hidroelektrik santralinden yani sularımızdan elde ediyoruz. Aralık 2015 verilerine göre 55 milyar khw olan elektrik üretimimizin, 34 milyar khw’ı sularımızdan elde ediliyor” diye konuştu.
2023 YILINA KADAR POTANSiYELiN TAMAMI KULLANILACAK”
Türkiye’nin enerji de dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken Tonbul, “ Enerji de kendimize yeten bir ülke değiliz. Elimizde olan imkanları en verimli şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Teknik ve ekonomik olarak değerlendirilebilecek tüm hidroelektrik potansiyelin 2023 yılına kadar elektrik enerjisi üretiminde kullanılması hedefleniyor. 2023 yılına kadar 36.000 MW olan hidroelektrik potansiyelimizin tamamının kullanılacağını öngörüyoruz” dedi. “BARAJ PROJELERi iSTiHDAMI ARTIRIYOR”
Son yıllarda baraj projelerindeki artışa da değinen Tonbul, “ Barajlarımız tarım, hayvancılık, sanayi ve turizme katkı sağlıyor. Ülkemizde 5.9 milyon alan, 504 barajla sulanıyor. Sulanan alanlarımız her geçen yıl artıyor. Bu da tarımı ve tarıma dayalı sanayiyi olumlu şekilde etkiliyor. Sulanan alanlarda verimin artışıyla beraber tarıma dayalı sanayide büyüme gösteriyor. Barajlar üzerinde de tatlı su balıkçılığı yapılıyor ve yeni istihdam kapısı açılıyor. Ayrıca, inşa edilen barajlar üzerinde yapılan su sporları ile turizm de ivme kazanmaya başladı. Bütün bu gelişmeler, istihdama da ciddi katkı sağlıyor” dedi.
Tonbul açıklamasında, su kaynaklarının doğru kullanılması gerektiğine de vurgu yaptı. Gelecek yıllarda özellikle büyük kentlerde, su ihtiyacının giderek artacağına dikkat çeken Tonbul, dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı:
“insanlar da dahil pek çok canlıya hayat veren sulak alanların korunmasına yönelik politikalar geliştirilmeli ve bu alanların tahribatının önüne geçilmeli. Su kıtlığı yaşayacağımız bir gelecekte tek sigortamız olan yeraltı sularının bugünkü kullanımı en az düzeye çekilmeli. Bölgedeki su ihtiyacının giderilmesi için farklı bir bölgeden su alınması anlamına gelen havzalararası su transferi son alternatif olarak düşünülmeli çevresel etkileri gözden kaçırılmamalı. Enerji ihtiyacı için barajlar ve benzeri su altyapı projelerinin soysal ve çevresel etkileri mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Su kaynaklarının yönetiminde nehir havzası ölçeğinde, tüm dünyadan kabul gören “Entegre Havza Yönetimi” benimsenmeli. Damla sulama gibi modern tarımsal sulama yöntemleri desteklenmeli, kullanımı yaygınlaştırılmalı. Diğer sektörel su kullanımı yeni teknolojilerle desteklenerek daha etkin hale getirilmeli. Suyun miktarının olduğu kadar, canlılara yaşam sunabilmesi adına kalitesinin de güvenliğini sağlamak için gerekli mekanizmalar geliştirilmeli.” Forex
Kaynak: Editör:
Etiketler: Türkiye'nin, Enerji, Üretiminin, %64'ü, HES'lerden,
Yorumlar
Haber Yazılımı