Enerji Haberleri | Enerji Piyasası | Enerji Sektörü | Enerji Gündemi | Enerji Çalışanları | Elektrik Piyasası - Sanayicileri Elektrik Çarptı
Türkiye Geneli Elektrik Kesintileri
Rusya'nın Doğalgaz Başkenti
Elektrik Faturanızın Doğruluğunu Kontrol Edin

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Sanayicileri Elektrik Çarptı

Sanayicileri Elektrik Çarptı
Sanayi elektriğine yüzde 6,7 olarak gelen zam, Organize Sanayi Bölgeleri’nde faturaya yeni eklenen perakende satış hizmet bedeliyle yüzde 10’u aştı.
07.04.2016 / 09:18

Enerjimagazin-Elektrik faturalarında 1 Ocak 2016’dan önce ayrı ayrı yazılan bedeller yılbaşından itibaren birleÅŸtirilerek iki kaleme düÅŸürülürken, sanayicinin daha önce ödemediÄŸi bazı bedeller de faturaya girdi. Böylece sanayi elektriÄŸine yüzde 6,7 olarak gelen zam, bedellerin birleÅŸtirilmesiyle gelen örtülü zamla birlikte yüzde 10 ila yüzde 14’ü buldu. Bedeller birleÅŸtirilirken sanayicinin daha önce ödemediÄŸi ‘perakende satış hizmet bedeli’ faturaya dahil edildi.

Bedellerin birleÅŸtirilmesi sonucu abonelerin cebinden ekstradan yıllık 925 milyon lira çıkacak, bu para dağıtım ve tedarikçi ÅŸirketlerin kasasına girecek. ÖrneÄŸin 32 milyon kilovatsaat elektrik tüketen bir sanayi bölgesi aylık 3 milyon lira daha fazla para ödeyecek.

1 Ocak 2016‘dan itibaren geçerli olan EPDK’nın yeni elektrik tarifesi ile organize sanayi bölgelerinden de “perakende satış hizmet bedeli” alınmaya baÅŸladı. Bu bedel sanayiciyi isyan ettirdi. Yeni tarifede tüm bedeller “dağıtım bedeli” ve “perakende enerji bedeli” olmak üzere iki kalemde birleÅŸtirilirken, “perakende enerji bedeli” kaleminin içine eski tarifede “perakende satış hizmet bedeli” olarak yer alan bedel de dahil edildi. Böylece organize sanayi bölgelerindeki sanayiciler, daha önce ödemedikleri ‘perakende satış hizmet bedeli’ni 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ödemeye baÅŸladı. Yılbaşında sanayi elektriÄŸine yüzde 6,7 oranında yapılan zam, organize bölgelerdeki sanayicilerin faturalarına yüzde 10,5 olarak yansıdı. Büyük sanayi tesislerinde ise zam yüzde 14,19’u buldu.

Aylık ortalama tüketimi 32 milyon kilovatsaat olan İzmir KemalpaÅŸa Organize Sanayi Bölgesi’nde “perakende enerji bedeli”nin içine gizlenen “perakende satış hizmet bedeli” için aylık 231 bin 456 TL düzeyinde ek ödeme yapılacak. Bu bedelin faturadaki vergiyle birlikte toplam ek yükü aylık 262 bin 471 TL. Bu da KemalpaÅŸa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 500 sanayi kuruluÅŸuna yıllık yaklaşık 3 milyon 150 bin TL’lik ek maliyet getiriyor.

Bu yanlıştan dönülmeli

İzmir BaÄŸyurdu Organize Sanayi Bölgesi BaÅŸkanı Aydın Telseren, yıllardır elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılmasını savunurken, yeni yılda “perakende satış hizmet bedeli” yükü ile karşılaÅŸtıklarını dile getirdi. Telseren, “Söz konusu bedelle elektrik faturalarımıza yüzde 3 ilave zam geldi. Ayda 100 bin kilovatsaat tüketimi yapan bir tesis yılda perakende satış hizmet bedeli olarak 9 bin lira daha fazla ödeme yapacak. Bu olacak ÅŸey deÄŸil. Hükümetimiz her zaman sanayicilerin maliyetlerini düÅŸürecek projeler üretiyor. Bir taraftan bunlar yapılırken, diÄŸer taraftan tedarik ÅŸirketlerinin en büyük maliyet kalemimiz olan enerji fiyatlarını artıran bedelleri bizden alması kabul edilemez. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli.” dedi.

Maliyet enflasyonu yükseltir

İzmir KemalpaÅŸa Organize Sanayi Bölgesi BaÅŸkanı Kamil Porsuk, doÄŸrudan iletim ÅŸebekesinden enerji alan organize sanayi bölgelerine 1 Ocak 2016’dan önce uygulanmayan bu bedelin, faturalara eklenmesinin maliyetlerini daha da artırdığını dikkat çekerek, sanayicinin temel girdisindeki bu maliyet artışının kabul edilemez olduÄŸunu söyledi. Organize sanayi bölgeleri dışında yer alan serbest tüketici konumundaki diÄŸer sanayi kuruluÅŸlarının da bedellerin birleÅŸtirilmesiyle benzer ÅŸekilde maÄŸdur olduÄŸunu aktaran Porsuk,  ÅŸunları kaydetti: “Aslında alınmayan bir hizmet söz konusu edilerek enerji maliyetlerinin artırılması enflasyonu yükseltme tehlikesi yaratmakta. EPDK’nin tarife deÄŸiÅŸikliÄŸi sanayiciyi maÄŸdur etti. Bu uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz.” Yarınabakış

Bu haber toplam 1473 defa okundu


YAZARLAR