Enerjimagazin-Türk mühendisler tarafından geliÅŸtirilen "otomatik kayıp kaçak takip sistemi" ile elektrik dağıtım ÅŸirketlerinin iÅŸleri kolaylaÅŸacak. Dicle Elektrik ile 8 aydır devam eden bir proje yürüttüklerini söyleyen mühendisler, "Bu büyüklükteki bir uygulama ile Türkiye dışında son 3 yılda, 100 milyon dolardan fazla kazanç saÄŸlandı" dedi.
Yaklaşık 17 yıldır akıllı sayaç ve enerji ölçüm cihazları üzerine faaliyet gösteren MST ÅŸirketinin Satış ve Pazarlama Direktörü Selahattin Caner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin farklı bölgelerinde hizmet veren elektrik dağıtım ÅŸirketlerinin ihtiyaçları doÄŸrultusunda sistemler geliÅŸtirdiklerini söyledi.
Caner, otomatik kayıp-kaçak takip sistemini özellikle DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgelerindeki "teknik olmayan kayıpları" dağıtım ÅŸirketlerine göstermek, yerini bildirmek ve hızlı bir ÅŸekilde anlık tüketimin analizini yapmak üzere tasarladıklarını ifade etti.
Sistemin, elektrikte kayıp-kaçak yaÅŸanan noktayı radyo frekansı veya GPRS yoluyla tespit ettikten sonra azaltılması için dağıtım ÅŸirketlerine özel çözümler sunduÄŸunu dile getiren Caner, ÅŸu bilgileri verdi:
"Otomatik kayıp- Kaçak takip sistemi, aşırı kullanım olan bölgeyi tespit edip, merkeze bilgi aktarabiliyor. Parasını ödemeyen abone tespit ediliyor, elektrik otomatik olarak kesiliyor ve fatura ödendikten sonra yeniden uzaktan açılabiliyor. Bu, ayrıca insanların ödeme alışkanlıklarını da deÄŸiÅŸtiren bir sistem. Türkiye'de Dicle Elektrik Dağıtım AÅž (DEDAÅž) ile 8 aydır devam eden bir proje aÅŸamamız var. Burada ilk olarak 2 bin 100 sayaç ile baÅŸlayacağız sistemi uygulamaya. Analizlerimizi yapıp ihtiyaçlarımızı belirledikten sonra, 100 bin sayaca kadar çıkarmayı planlıyoruz. DEDAÅž'ın kapsamında ise ÅŸu an 800 bin sayaç var."
Caner, ÅŸu an DEDAÅž ile birlikte Aras Elektrik Dağıtım AÅž ve Sabancı Holding ile de yakın temasta olduklarını ve sistemin daha çok kullanılmasını amaçladıklarını aktardı.
'YURTDIÅžINDA 100 MİLYON DOLARDAN FAZLA KAZANÇ SAÄžLADI'
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki elektrik dağıtım ÅŸirketinin ihtiyaçları doÄŸrultusunda geliÅŸtirilen benzeri bir sistemin ÅŸu an 175 bin sayacı canlı olarak takip ettiÄŸini belirten Caner, bu sistemdeki verilerin GPRS üzerinden aktarıldığını söyledi.
Caner, sistemin elektrik dağıtım ÅŸirketlerine önemli getirisi olduÄŸunu vurgulayarak, "Bu tip uygulamaların getirileri çok yönlü olabiliyor. Elektrik dağıtım ÅŸirketlerine sistem ve veri analizi konusunda da katkılar saÄŸlayabiliyor. BahsettiÄŸimiz bu büyüklükteki bir uygulama ile Türkiye dışında son 3 yılda, 100 milyon dolardan fazla kazanç saÄŸlandı." ifadelerini kullandı. Milliyet