Enerjimagazin-Kalıcı yaz saati uygulamasıyla elektrik faturalarında 540 ila 801 milyon TL tasarruf saÄŸlandı. 2 milyar dolarlık potansiyel yatırımdan kurtardı. Anlık tüketim rekoruna baÄŸlı kesinti ve yüksek fiyat riski azaldı. Bakan Albayrak daha önce konu ile ilgili olarak "Bu yaz saati uygulaması Türkiye'ye büyük katkı saÄŸladık. Yaz saati uygulaması ile enerji baÄŸlamında her konuda geçen sene 540 milyon liralık tasarruf saÄŸlamışız" demiÅŸti. İşte İTÜ'nün Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na sunduÄŸu o rapor...
Uygulamanın saÄŸlayacağı tasarruf ve kazanımlarını daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na sunan İstanbul Teknik Üniversitesi, uygulamanın birinci yılının sonuçlarını da raporlaÅŸtırdı.
İTÜ'nün raporuna göre, yaz saati uygulamasının tüm yıl boyunca kullanılması ile geçilen SSU (Sabit Saat Uygulaması) sadece elektrik tüketiminde tasarruf getirmedi, aynı zamanda 2 milyar dolarlık potansiyel bir yatırımı da zorunlu olmaktan çıkardı.
Uygulama ile Türkiye, 1.308.297 MWh daha az elektrik tüketti. Bu tasarrufun maddi karşılığı ise tek zamanlı tarifeler için 538.6 milyon, üç zamanlı tarifler için ise 801.6 milyon TL'ye karşılık geliyor.
İşte İTÜ raporu ışığında Yaz Saati Uygulamasının kazanımları...
FATURADA ÖNEMLİ TASARRUF
İTÜ heyeti, raporun hemen başında, kamuoyunda gündeme gelen deÄŸerlendirmelerin yeterli veri ışığında, belirli bir metodolojiye dayanmadan yapıldığına dikkat çekerek, tüm verilerin elde edilerek raporun hazırlandığına vurgu yaptı.
İTÜ heyeti, yaz saati uygulamasının etkili olduÄŸu saatlerdeki elektrik tüketimini bir yıl önceki yılın aynı dönemindeki tüketimler ile gün gün karşılaÅŸtırdı. Çıkan tasarruf miktarı, bir önceki yıla göre çok daha sert geçen kışın etkisi ve Türkiye'nin büyüme rakamlarının elektrik tüketimine etkisinden arındırıldı.
Yaz saati uygulamasının, etkilediÄŸi saatlerde tüm diÄŸer etkenlerden bağımsız olarak, nasıl bir tüketim deÄŸiÅŸikliÄŸi saÄŸladığı ortaya konuldu.
Sonuç olarak elektrik tüketiminde Yaz Saati Uygulaması ile saÄŸlanan toplam tasarruf deÄŸeri 1.308.297,00 MWh olarak hesaplandı. Elde edilen bu deÄŸerin ekonomik karşılığı tek zamanlı tarifeler için 538.689.139,00 TL ve üç zamanlı tarifeler için 801.602.430,00 TL'ye tekabül ediyor.
AKÅžAM TASARRUFU SABAH TÜKETİMİNİN ÖTESİNDE
Sabah 06:00-09:00 saatleri arasında SSU'dan (Sabit Saat Uygulaması) sonra elektrik tüketiminde düÅŸük seviyede bir artış gözlendi. Fakat SSU ile ilgili diÄŸer saatlerindeki tüketim düÅŸüÅŸleri sabah oluÅŸan artışı fazlasıyla telafi ederek, SSU elektrik tüketimi bütün dönemde tasarrufla sonuçlandı.
İTÜ raporu, kamuoyunda gündüz bazı illerde hava karanlığında güne baÅŸlanmasından dolayı artan tüketimin israf getirdiÄŸi iddialarını da çürütmüÅŸ oldu.
FİYAT ARTIŞ RİSKİ KALKTI
İnsanlar sabah erken uyandıklarında sadece aydınlanma için elektrik tüketirken, akÅŸam saatlerinde ise tüm ihtiyaçlarını karşılamak için elektrik tüketiyorlar, bu da kışın iÅŸ dönüÅŸünün karanlık saatlere denk gelmesi ile özellikle 17:00-22:00 saatleri arasında aşırı tüketime sebep oluyordu.
Havaların geç kararması ile bu saatlerdeki yoÄŸun tüketim de azalmış oldu. Tüketimin en yüksek olduÄŸu zaman dilimi olan, puant, elektrik fiyatlarının da en yüksek olduÄŸu zaman dilimi oluyordu. Bu dengeleme ile, gün içi piyasada fiyatların artması da engellenmiÅŸ oldu.
EN BÜYÜK TASARRUF PUANTTA
Çalışmada 2016 ve 2017 yıllarının SSU sürecinden etkilenen aylarına ait elektrik yük deÄŸerleri saatlik olarak detaylı incelendi.
Kış Saati Uygulaması (KSU) sisteminde, günlük olarak puant saatlerde öÄŸlen ve akÅŸama doÄŸru olmak üzere iki defa pik yük oluÅŸmakta iken, SSU sonucu sadece öÄŸlen saatlerinde bir pik yük zaman aralığı kaldı.
AkÅŸamın ilk saatlerinde oluÅŸan puant aralığında ortalamada 1879 MWh'lik yük tasarrufu gerçekleÅŸti.
2 MİLYAR DOLAR YATIRIMA GEREK KALMAYACAK
Puanttaki bu tasarruf ile, akÅŸam saatlerinde güç sisteminin hareket kabiliyeti önemli oranda arttı. Elektrik tüketiminin bir iki yıl içinde yaÅŸanacak tüketim artışı ile geleceÄŸi seviye göz önüne alındığında, puanttaki 1879 MWh'lik talebi karşılamak için yaklaşık 2 milyar dolarlık santral yatırımı gerekecekti.
Ya da sistem puanttaki bu rakamları karşılayamayacak ve tüketimin en yüksek seviyeye çıktığı bu saatlerde kesintiler zorunlu hale gelecekti.
UYKU DÜZENE GİRDİ, DOÄžU BAYRAM ETTİ
Uyku baÅŸlangıç saati olarak ifade edilen 22:00-24:00 aralığında, elektrik tüketim oranında ciddi bir düÅŸüÅŸ gözlendi. Bu durum sadece toplam elektrik tüketimini azaltmakla kalmadı, aynı zamanda kiÅŸilerin saÄŸlığı açısından büyük öneme sahip olan daha erken saatlerde uykuya yönelmeyi getirdi.
Uygulama ile batıda mesai bitiÅŸ ve okul çıkış saatleri hava kararmadan saÄŸlanarak, hem sosyal hem de psikolojik açıdan büyük kazanım saÄŸlandı. Bu kazanımın doÄŸudaki yansıması ise daha farklı oldu.
Zira Ankara'nın doÄŸusundaki hemen hemen tüm iller kışın saat 16:00 itibari ile karanlığa gömülüyordu. DoÄŸuda da aydınlıktan daha fazla yararlanılmasının, sosyal hayata, ulaşıma, ısınmaya ve güvenliÄŸe oldukça olumlu etki ettiÄŸi kaydedildi.
ÖÄžRENCİLERİN SORUNU ÇÖZÜLDÜ
İlk ve orta öÄŸrenim öÄŸrenci velileri, çocukların sabah gün aÄŸarmadan yola çıkması nedeniyle ÅŸikâyette bulunuyordu. Özellikle batıdaki büyük ÅŸehirlerde bu durumun göz önüne alınarak okul baÅŸlangıç saatlerinde valilikler aracılığı ile düzenlemeye gidildi. Böylece hava karanlıkta yola çıkılması sorunu çözüldü.
Öte yandan İstanbul gibi büyükÅŸehirlerde, kış saatinin uygulandığı dönemlerde dahi, özellikle trafik sebebiyle öÄŸrenciler karanlıkta güne baÅŸlıyor ve evlerinden karanlıkta çıkıyorlardı.
Yaz Saati Uygulaması kapsamında Valiliklerin aldığı karar ile öÄŸrencilerin büyük kısmının maÄŸduriyetleri giderilirken, Türkiye genelinde tüm öÄŸrencilerin hava kararmadan okullarından çıkarak dönüÅŸ yoluna çıkmaları saÄŸlandı.
BATI DAHA ERKEN AYDINLIÄžI DEĞİL, DAHA UZUN AYDINLANMAYI SEÇTİ
Türkiye gibi, daha uzun süre aydınlanmadan faydalanma amacı, batının saat tercihinde de etkili oldu. İstanbul'da yaz saati uygulaması sebebiyle 08:20'de havanın aydınlandığı 1 Ocak günü, Avrupa'nın önemli baÅŸkentlerinde de benzer zamanlarda hava aydınlanıyor.
Aynı gün, güneÅŸ, Paris'te 08:40'ta, Berlin'de 08:14'te, Amsterdam'da 08:38'de, Madrid'de 08:40'ta doÄŸuyor. Ancak Avrupa baÅŸkentleri, güne aydınlıkta baÅŸlamak için saatleri 1 saat daha geri almayı tercih etmiyor. Sabah