Enerjimagazin-ADM ve GDZ Elektrik Dağıtım Teknolojik Yatırımlar MüdürlüÄŸü, Türkiye’nin ilk yerli trafo alarm sistemini kurarak diÄŸer dağıtım ÅŸirketlerine de örnek olacak bir projeye imza atacak.
Sürdürülen Ar-Ge çalışmaları kapsamında, transformatör çeÅŸitleri ve dünyada kullanılmakta olan mevcut trafo hırsız alarm sistemleri incelendi. Bu sistemlerin en iyi özellikleri bir araya getirilerek ilk yerli tasarımın yapılması için çalışmalar baÅŸladı.
Türkiye’de ilk yerli üretimin gerçekleÅŸtirilmesinin ardından proje; 2018 yılı içerisinde pilot uygulamaya geçirilecek. Pilot uygulama için trafo hırsızlığının yoÄŸun yaÅŸandığı tarımsal sulama aboneliklerinin olduÄŸu bölgeler tercih edilecek.
Ekonomik kayıplar sona erecek
Projeyle özellikle kırsal bölgelerde mevsimsel olarak kullanılan trafolar hırsızlığa karşı koruma altına alınacak.
Trafo hırsızlıkları sadece ADM ve GDZ Elektrik Dağıtım hizmet bölgelerinde deÄŸil Türkiye’nin her yerinde ve özellikle de kırsal bölgelerde yer alan trafolarda, tüketimin olmadığı dönemlerde sıkça yaÅŸanmaktadır. Hırsızlık olaylarında trafonun kendisi veya yağı çalınmaktadır. Sadece yağının çalınması durumunda fazla ısınmadan dolayı trafo yanmakta ve kullanılamaz hale gelmektedir. Hırsızlığın önüne geçmek için riskli bölgelerde bulunan trafolar tüketim olmayan zamanlarda toplanmaktadır. Bu durum hem iÅŸ gücü hem de ekonomik kayba sebep olmaktadır. Proje ile hem iÅŸ gücü kayıplarının hem de ekonomik kayıpların önüne geçilecek.
Amacımız; milli ekomiye katkı sunmak
ADM ve GDZ Elektrik Dağıtım Teknolojik Yatırımlar Müdürü Gökhan Batar projenin önemini ÅŸu sözler ile anlattı. “Trafolarda meydana gelen hırsızlık olayları tüm bölgelerde olduÄŸu gibi bizim bölgemizde de baÅŸlıca sorunlardan birisiydi. Bu nedenle özellikle bu alanla ilgili çalışma yapma gereksinimi duyduk. Konvansiyonel alarm sistemleri açık alanlarda bulunan trafolara uyarlanamamakta, uyarlansa dahi pahalı ve iÅŸletme maliyetlerini yükseltmektedir. Bu durum -alınan tedbirler her ne kadar kapsamlı olursa olsun- trafoları korunmasız hale getirmektedir. Proje kapsamında tüm trafo sistemlerine uyacak ÅŸekilde en uygun koruma yöntemini belirleyerek, yöntemin tasarım ve prototip çalışmasıni gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Prototipin hazırlanıp saha uygulaması ile performansını gözlemledikten sonra yerli malı üretimi gerçekleÅŸtirip yaÅŸanan hırsızlıkların önüne geçeceÄŸiz. Tamamen yerli imkanlarla tasarlanmış ve tüm dağıtım firmalarının da kullanabileceÄŸi bir alarm sistemi için çalışmalarımız hızla devam ediyor. YürüttüÄŸümüz her Ar-Ge projesi ile hizmet kalitimezi yükseltmeyi, müÅŸteri memnuniyetini en üst düzeye taşımayı ve milli ekonomiye katkı sunmayı hedefliyoruz. “