Enerjimagazin-Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) BaÅŸkanı Fesih AktaÅŸ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyon’unda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüÅŸülecek yasayla, geçmiÅŸte kaçakçılık yapıldığı için faaliyetten men edilen akaryakıt istasyonlarına af getirilmesine karşı olduklarını açıkladı.
Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce akaryakıt istasyonunu bünyesinde barındıran Enerji Petrol Gaz İkmal İşverenleri Sendikası, kaçakçılık nedeniyle mühürlenen akaryakıt istasyonlarının yeniden faaliyete geçmelerinin önünü açacak düzenlemeye karşı çıktı.
EPGİS BaÅŸkanı Fesih AktaÅŸ TBMM Plan ve Bütçe Komisyon’unda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüÅŸülecek düzenlemeye iliÅŸkin bir açıklama yaptı. AktaÅŸ, Meclis gündemindeki Yasa Tasarısı’nın kabul edilmesi halinde 4 Aralık 2013 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’na geçici 6. Madde ekleneceÄŸini hatırlattı. Söz konusu geçici maddede “Bu Kanunun 20 nci maddesinin sekizinci fıkrası hükmü, bu maddenin yürürlük tarihinden önce iÅŸlenmiÅŸ fiiller için tesis üzerindeki ayni hak sahibinin fail konumunda olmadığı hallerde, bu hak sahipleri açısından uygulanmaz” denildiÄŸini anlatan EPGİS BaÅŸkanı Fesih AktaÅŸ ÅŸöyle devam etti:
“Mevcut uyulamaya göre, rafineri haricinde herhangi bir tesiste kaçakçılık fiilinin iÅŸlendiÄŸinin tespiti halinde lisans sahibine ayrı ceza, mülk sahibine de ayrı bir ceza olarak bir nevi istasyon tutuklaması gerçekleÅŸtiriliyor. Bir baÅŸka deyiÅŸle istasyonu kiralaya veren, kesilen cezayı ödemeyeceÄŸi için, ceza ödeninceye kadar mülk sahibine de arsa tutuklama cezası verilmiÅŸ oluyor. Arsa sahibi daha fazla kira - ki aslında bunun adı ranttır - elde edebilmek adına kiraya verdiÄŸi istasyonunu kaçakçıya kullandırdığından bu cezayı onlarla birlikte çekmek durumunda. Åžimdi Meclis’teki düzenlemeyle bu ceza bir defaya mahsus kaldırılmak isteniyor. Peki kimin için kaldırılıyor? Bunu önemle belirtmekte fayda var, istasyonu kiraya veren ve bundan dolayı maÄŸdur olan istasyon sahiplerine kaldırıldı. Yani kendi öz malı istasyonunda kaçakçılık fiili gerçekleÅŸtirene ve bundan dolayı istasyonu tutuklananlara bu geçici af hakkı verilmedi.”
“BÖYLE BİR AFFA TÜMÜYLE KARÅžIYIZ”
EPGİS olarak, kaçakçılık yapıldığı gerekçesiyle mühürlenen istasyonların yeniden faaliyete geçirilmesinin önünü açacak bu düzenlemeye tamamen karşı olduklarını vurgulayan Fesih AktaÅŸ, bu görüÅŸlerini ÅŸöyle gerekçelendirdi:
“Diyelim ki, siz mülk sahibi olarak aylık 10 bin TL dahi kar edemediÄŸiniz istasyonunuzu, size gelen kira teklifi ile gelen iÅŸletmeci adayına 20 bin TL’ye kiralıyorsunuz. Peki mülk sahibi olduÄŸunuz halde kendinizin bile elde edemeyeceÄŸi miktarın iki katı bir kira teklif eden kiÅŸinin, mülkünüz üzerinde ancak kaçakçılık fiili iÅŸleyerek bu parayı kazanabileceÄŸini, sizin kiranızı ancak böyle bir yolla ödeyebileceÄŸini bilmiyor musunuz? Yani siz de bir nevi elde edeceÄŸiniz rantın cazibesine kapılarak bu fiile bilerek ve isteyerek göz yummadınız mı? Kaçakçılık fiili tespit edildiÄŸinde, iÅŸleticiye bu ceza verildikten sonra sizin de istasyonunuz tutuklandığında veryansın edip af istiyorsunuz.”
Yasa deÄŸiÅŸikliÄŸiyle af verilecek istasyonların bundan sonra nasıl iÅŸletileceÄŸi konusuna da deÄŸinen EPGİS BaÅŸkanı AktaÅŸ ÅŸunları söyledi:
“Bu af verildikten sonra hepimiz biliyoruz ki, mülk sahipleri bu istasyonlarını tekrar, bilerek ve isteyerek yeni bir kaçakçılık fiili iÅŸleyecek kiracı adayına, aynı rakamlardan, hatta daha yüksek fiyatlardan kiralaya vereceksiniz, kaçakçılığa zemin hazırlamaya devam edeceksiniz. Ayrıca da ceza kesilecek kiralayan firma sırra kadem basacağından bu cezanın tahsili asla ve asla mümkün olmayacak. Yani her ÅŸekilde kamu zarar görmüÅŸ ve görecektir. Bu af ile gelecek yeni kiralamalar sonrasından yeniden kaçakçılık fiili iÅŸleneceÄŸinden, devletin tahsil edemeyeceÄŸi alacaklarını artırmaktan ve zaten bozuk olan piyasanın yeniden yeni oyuncu isimleriyle kirletilmesinin devamına yol açılacak.”