Enerjimagazin-Devlet Su İşleri Genel MüdürlüÄŸü (DSİ), ilk türbini 19 Mayıs 2020 tarihinde devreye alınan Ilısu Prof. Dr. Veysel EroÄŸlu Barajı ve HES’te 5 Eylül 2020 tarihi itibari ile 1 milyar kilovat saat enerji üretilerek ülke ekonomisine yaklaşık 600 milyon TL katkı saÄŸlandığını duyurdu.
Sınıfında dünyanın en büyük gövdesine sahip olan ve ülkemizin 4. büyük hidroelektrik santrali olan Ilısu Prof. Dr. Veysel EroÄŸlu Barajı ve HES’te ilk türbinin 19 Mayıs 2020 tarihinde devreye alındı. Ilısu barajında ÅŸimdiye kadar toplam 3 ünite devreye alındı ve bu ünitelerin geçici kabulü yapılarak EÜAÅž' a devredildi. Ilısu Prof. Dr. Veysel EroÄŸlu Barajı ve HES’te 5 Eylül 2020 tarihi itibari ile 1 milyar kilovat saat enerji üretilerek ülke ekonomisine yaklaşık 600 milyon TL katkı saÄŸlandı.
Kurumdan yapılan açıklamaya göre, geriye kalan diÄŸer 3 ünitede ise test çalışmaları devam etmekte olup 2020 yılı içerisinde tamamının devreye alınması planlanıyor. Böylece Ilısu barajı tamamlandığında ülke ekonomisine yılda 2.8 milyar TL katkı saÄŸlayacak.
Ilısu Barajı hidroelektrik santrali, her biri 200 MW gücünde 6 türbinden oluÅŸuyor. Toplam kurulu gücü 1 200 MW olan santral devreye girdiÄŸinde, yılda ortalama 4 120 GWh enerji üretimi gerçekleÅŸtirilecek. Ekonomiye sadece enerji üretiminden yıllık 2.8 milyar TL katkı saÄŸlayacak olan Ilısu Barajı ve HES, üreteceÄŸi yeÅŸil enerji ile daha temiz ve yaÅŸanabilir bir geleceÄŸe de katkı saÄŸlayacak. Bu büyük enerji üretiminin yanı sıra Ilısu Barajı’nda regüle edilen ve daha sonra inÅŸa edilmesi hedeflenen Cizre Barajı’na bırakılan sularla Nusaybin, Cizre, İdil, Silopi Ovalarında toplam 765 000 dekar alanın modern teknikler ile sulanması ve yılda 1 Milyar 168 Milyon KWh enerji üretilmesi mümkün olabilecek. Cizre Barajı tamamlandığında yıllık 1 Milyar TL ilave gelir artışı saÄŸlanması hedefleniyor.