Lisanssız elektrik üretimini kısaca,” halkın elektrik üretimi yapması” ÅŸeklinde ifade eden Lİ-DER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Yalçın KıroÄŸlu, daha önce halkın elektrik üretimine katılımı yok iken kanunda yapılan yeni düzenleme ile birlikte ‘ Her tüketicinin isterse bir üretici haline gelebileceÄŸini ‘ belirtti.
“Lisanssız elektrik üretimi sektörü, 3 Aralık 2010 YönetmenliÄŸi ile baÅŸlayan alt yapısı ile 3 yıllık bir zaman içinde nihayet Türkiye’de fiilen baÅŸlamış durumdadır. Åžu anda ÅŸebekeye elektrik veren ve üretmiÅŸ olduÄŸu elektriÄŸin faturasını alan 10’a yakın sistem var “.
KıroÄŸlu, “Lisanssız elektrik üretimine yönelik olarak 2010 yılı Aralık ayında baÅŸlayan süreç günümüzde son noktasına ulaÅŸmış, projeler açısından baÅŸvuru ve kurulum aÅŸamasına geçilmiÅŸtir. Bütün bu süreç ve gelinen nokta, hem ülkemize özgü bir pazar oluÅŸmasına yol açmış hem de ülkemiz iÅŸgücüne ciddi bir katkı yapmaya baÅŸlamıştır. Bunun yanında, ülkemiz için yeni bir kavram sayılan elektriÄŸin yerinde üretimi ve tüketimi, elektrikte daha verimli bir kullanım ve daha az kayba yol açmakta olup, bu durum da yıllardır yüksek enerji ithalatı ile uÄŸraÅŸmak zorunda kalan ülkemizin enerji faturasının azalmasına yol açmaya baÅŸlamıştır. Enerji sektöründe faal olarak çalışan firma ve bireylerin bir araya gelmesi ile kurulan “Lisanssız Elektrik Üretimi DerneÄŸi (Lİ- DER) derneÄŸi, ülkemizde lisans almadan elektrik üretimine yönelik pazarın düzenlenmesini, geliÅŸmesini saÄŸlamak ve bu alanda çalışma yapan kamu ve sivil toplum kuruluÅŸlarına destek olmak amacını taşımaktadır” dedi.
KıroÄŸlu, santral kurma sınırını 500 kilovattan (kW) 1 megavata (MW) yükselten yeni düzenlemeyle iÅŸletmelerin bulundukları yetkili dağıtım ÅŸirketleri alanında tesis kurabileceklerini açıkladı. KıroÄŸlu “ÖrneÄŸin Sivas’taki bir iÅŸletme kendi iÅŸyeri müsait deÄŸilse ÇEDAÅž’ın hizmet verdiÄŸi Tokat, Sivas ve Yozgat bölgesinde herhangi bir yerde bu üretimi yapabilir. Fazla ürettiÄŸini enerjiyi de garantili olarak satabilir” dedi.
1 MW’a kadar olan elektrik üretiminde ön koÅŸulun sadece elektrik abonesi olmak olduÄŸuna dikkat çeken KırıkoÄŸlu, “EPDK’tan lisans alma yok. Tüketim fazlası elektriÄŸi 10 yıl boyunca alım garantisi var. Üretim ve tüketim aynı dağıtım bölgesinde farklı yerlerde olabiliyor. Åžebekeye vermemek koÅŸulu ile ihtiyacının tamamı kadar, yenilenebilir enerji kaynaklı üretim tesisi kurulabilir. Yani bir iÅŸletme tükettiÄŸi enerjiyi karşılayabilmek için sınırsız enerji üretebilir” diye konuÅŸtu.
Ekonomi Ajandası-Demet Atay