Abdullah ATALAY Elektrik Piyasasına İlişkin Önemli Değerlendirmelerde Bulundu
Haber
12 Şubat 2022 - Cumartesi 10:16 Bu haber 78266 kez okundu
 
Abdullah ATALAY Elektrik Piyasasına İlişkin Önemli Değerlendirmelerde Bulundu
ELEKTRİK Haberi
Abdullah ATALAY Elektrik Piyasasına İlişkin Önemli Değerlendirmelerde Bulundu

Mensis Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) E. Genel Müdürü, enerji sektörünün duayen ismi Abdullah ATALAY, son dönemde elektrik piyasasında yaşanan gelişmeler ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Twitter hesabı üzerinden değerlendirmelerde bulunan ATALAY, “Hükümetin enerji politikalarında majör yanlışlıklar yapmadığını ve maliyet artışlarını mümkün olduğunca toplu olarak tüketiciye yansıtmadığını” söyledi.

ATALAY, “2021 yılının 2’nci çeyreğinden başlayarak; Emtia ve doğal gazda küresel düzeydeki büyük artışların, kuraklığa bağlı su rezervlerinin düşmesinin, pandemi sonrası büyük talep artışı ve düzenlemeye tabi tarifelerde GTŞ’ lerin çeyrek bazda alacaklarının” elektrik fiyatlarının artışında önemli rol oynadığını vurguladı.

Bu artışların bir kısmı hazine tarafından karşılansa bile elektrik üretim maliyetlerinin nihai tüketiciye yansımamasının mümkün olamayacağını belirten ATALAY, hükümetin 2021 yılında tüketici lehine büyük sübvansiyonları ortaya koyduğunu söyledi.

Başarısızlık Algısı Oluşturmak Kimseye Fayda Sağlamaz

Elektrik enerjisi tedarik zincirinde büyük fedakârlıklar yaşanmasına rağmen başarısızlık algısı oluşturmak kimseye fayda sağlamayacağını söyleyen ATALAY, “Bu sektörde her politik görüşten yönetici var ve hiç kimse çıkıp da elektrik enerjisi değer zincirinde birilerine rant sağlandığını iddia edemez. Hiç bir iktidar en temel gereksinimlerden biri olan elektrik enerjisinin sunumunda tüketiciye ilave yükler getirilmesini istemez. Enerji fonu ve TRT payının kaldırılması tüketicinin korunması hassasiyetine yöneliktir ve takdir edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Yanlış Algı Oluşturulmasına Fırsat Verilmemelidir

ATALAY, “Bir ton mevzuatı olan elektrik tarife mekanizmalarını dünyada en iyi uygulayan ülkelerden biri olmamıza rağmen  “enerji uzmanı” geçinen, bilgi yoksunlarının sadece EÜAŞ toptan satış fiyatları üzerinden kar hesabı yapan cahil uyanıkların algı oluşturmasına fırsat verilmemesi” gerektiğini de sözlerine ekledi.

Tek Sorun Yaşananların Doğru Anlatılamaması

Tüketicilerin fiyat yüksekliğinden, üretici, dağıtıcı ve tedarikçilerin finansal zorluklardan ve zarar etmekten şikâyetçi oldukları bir sistemde tek sorunun yaşananların doğru bir şekilde anlatılmamasından kaynaklandığını ifade eden ATALAY, “Elektrik hizmeti günlük politik mülahazalara ve algı pazarlarına kurbanı edilirse; ne fiyatlar düşer, ne yatırımlar gerçekleşir ne de operasyonel kalite düzelir. Unutulmamalı ki pahalı da olsa elektriğin varlığı hayatidir. Eleştiriler daha ucuz enerji temine yönelik olmalıdır.

Enerji Çalışanları Canları Pahasına Görev Yapıyor

Sonuç olarak; Elektrik dağıtım, iletim ve üretim hizmetleri meşakkatlidir. En kötü hava şartlarında bile çalışanlar hayatlarını tehlikeye atma pahasına da olsa bu hizmetleri gerçekleştirmekten çekinmezler. Bu fedakârlığın boyutunu yaşayanlar bilir.” dedi.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: abdullah atalay, elektrik, enerji, eüaş, teiaş
Yorumlar
Haber Yazılımı