Ankara Lojistik Üssü GES Projesi Açıldı
Haber
16 Kasım 2022 - Çarşamba 20:01 Bu haber 10722 kez okundu
 
Ankara Lojistik Üssü GES Projesi Açıldı
YENİLENEBİLİR Haberi
Ankara Lojistik Üssü GES Projesi Açıldı

ASUNIM, Türkiye'nin ilk uluslararası taşımacılık üssü olan "Ankara Lojistik Üssü" nde; Türkiye'nin en büyük membran çatısı olan yaklaşık 6MWp gücündeki çatı üzeri GES projesinin geçici kabulünü başarıyla tamamladı.

Kurulumu 120 gün gibi kısa bir sürede tamamlanan projenin açılışı tören ile yapıldı. Törene Kahramankazan Kaymakamı Abdullah Selim Parlar, Ticaret Bakanlığı ve Kahramankazan ilçe bürokratları, Ankara Lojistik Üssü Yatırımları Akaryakıt A.Ş.  Yönetim Kurulu ve ortakları ile birlikte ASUNIM ekibi da katıldı.

Açılışta konuşma yapan Ankara Lojistik Üssü Yatırımları Akaryakıt A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Gündüz, 2004 yılında 40 vizyoner ortak ile sekt ve Ankaramıza küresel rekabet ortamında güç birliği ve ihracat ürünlerimizin yurtdışına pazarlanmasında rekabet avantajı yaratılması amacıyla bir araya gelen ve geçen bu zaman içerisinde aynı kararlılıkla yatırımlarına devam eden şirketimiz bugün açılışı yapılacak 4 milyon 250 bin dolar tutarındaki yatırımıyla başta ülkemiz olmak üzere, sektöre ve Ankaramıza güç katacaktır.

Ankara Lojistik Üssü Yönetimi olarak enerji konusunda ülke ekonomisine katkıda bulunduklarına değinen Gündüz, “Devreye alınan GES ileyılda 2bin ton civarında karbon salımını engellemiş, 90bin üzerinde ağacı korumuş olacağız. Ankara Lojistik Üssü olarak kuruluşumuzdan itibaren tüm yatırımlarımızda çevre ve doğayı daima ön planda tutmaya özen gösterdik. Bu çalışmalarımızla beraber yakın zamanda tesisimizin yeşil enerji belgesi almasını umuyoruz. Sektör olarak bu konuda son derece duyarlıyız. Lojistik üssü olarak araçlarımızda da Euro 5, ve Euro 6 normlarına uygun olarak yatırım yaparak karbon salınımı ve çevre konusunda ciddi bir destek sağlıyoruz” dedi.

Açılış töreninde konuşan ASUNİM Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz, “ASUNİM olarak Ankara Lojistik Üssü ile ilk çalışmamız bu değil, tüm yurtdışı ürünlerimizi buraya getirip burada depoluyorduk. Antrepoumuz da buradaydı. Daha öncelerinde de ALÜ Yönetimi ile güneş enerjisi konularını görüşüyorduk. Danışman firma ile anlaşarak ihaleye çıktılar. Ankara Lojistik Üssü'nün çatı üzeri GES ihalesini zorlu seçim aşamalarından geçerek onlarca rakibimiz arasından kazanmış olmaktan ve başarı ile tamamlamış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Aynı zamanda  yapıcı olan ve işin tamamlanması odaklı çalışan ve her zaman kurumun çıkarlarını ön planda tutan bir yönetim ile çalıştık bu bizim için mutluluk verici. Değerli yatırımcımıza projelerinde bize güvendikleri için bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.

Ankara Lojistik Üssü projesinin, Türkiye’nin en büyük membran çatı GES'i ve lojistik sektörünün de bugüne kadar yapılmış en büyük  çatı GES'i olduğunun altını çizen Gürbüz, ”Projede 10 bin 926 adet Sirius marka güneş  paneli kullanıldı. Tasarım milimetrik olarak ilmek ilmek işlendi. Projede güneşliklerden kaçıldı, projeye uygun gölge hesaplamaları Asunim’e özel yazılımlar kullanılarak yapıldı. Mühendislik çalışmalarımız Avrupa’daki ve Türkiye’deki mühendislik ekibimizin ortak çalışmaları sonucunda yapıldı. Yine güneş panellerindeki elektriği şebeke elektriğine çeviren 42 adet 110’luk SMA marka inverter kullanıldı. İnverterlerin hepsi farklı binalarda bulunan çatıların altına kuruldu ve inverterlerden bağlantı noktalarına kazılarla gidildi. Bu bağlantıyı sağlamak için 260 bin metre Studer marka Beta Flam teknolojili DC kablo kullanıldı. 2 bin evin elektriğini temiz enerjiden sağlamak için bizimle beraber 200 kişinin üzerinde iolan montaj ve elektrik ekibi çalıştı ve bu projeyi de başarıyla teslim ettik” dedi.

Açılışa katılan Kahramankazan Kaymakamı Abdullah Selim Parlar, ”Kahramankazan gibi orta büyüklükteki bir ilçede epeyce büyük  kuruluş var ALÜde bunların başında geliyor. Öncelikli olarak, büyük bir vizyon ile çok büyük bir tesisi ilçemize kazandırdıkları için tebrik ediyorum. Yenilenebilir enerji konusu  hükümetimizin de önem verdiği bir konu. Türkiye’nin toplam kurulu gücü 100bin MW’ın üzerinde bunun 20sini rüzgar ve güneş enerjisi santralleri oluşturuyor. Çatı üzeri santrallerde burada önemli yer tutuyor. ALÜ yönetimini de sahip oldukları vizyon ile tesisilerine bu yapıyı kazandırdıkları için tebrik ediyorum. Yine santralin kurulumunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Ankara Lojistik Üssü, yaptığı yatırım ile güneş enerjisinden elektrik üretimi sağlarken, aynı zamanda karbon emisyonunun azalmasına da büyük katkıda bulunacaktır. Santralin bakım onarım faaliyetleri de ASUNIM’in iştirak firması olan MAXIMA Enerji tarafından yürütülecek.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Mert Ciğerli
Etiketler: asunim, ankara lojistik üssü, enerji, çatı ges, ges
Yorumlar
Haber Yazılımı