Elektrik Santrallerine 2019'a Kadar Süre
Haber
12 Şubat 2015 - Perşembe 23:12 Bu haber 3370 kez okundu
 
Elektrik Santrallerine 2019'a Kadar Süre
- Haberi
Elektrik Santrallerine 2019'a Kadar Süre

Enerjimagazin-TBMM Çevre Komisyonu, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın çevre ile ilgili maddesini tali komisyon olarak görüştü.
CHP Kocaeli Milletvekili Hilal Kaplan, elektrik santrallerine çevre mevzuatına uyum için 2019'a kadar süre verilmesini öngören düzenlemeyi eleştirerek, "ÇED olumlu raporu almayan hiçbir projenin çizimi dahi mümkün değil ama siz 2019’a kadar termik santrallerin ÇED’e uyumlu olmasa da çalışmasına izin veriyorsunuz" dedi.
CHP Kocaeli Milletvekili Kaplan, daha önce çıkarılan yasada elektrik santrallerine çevre mevzuatına uyum için 2018'e kadar verilen sürenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini anımsatarak, "Dünya yenilenebilir enerjiye yönelirken şimdi 2019'a uzatıyorsunuz. Amaç ne?" diye sordu.
Elektrik üretiminin Türkiye için önem taşıdığını, ancak bunun için çevre mevzuatının bir kenara atılamayacağını ifade eden Kaplan, "ÇED olumlu raporu almayan hiçbir projenin çizimi dahi mümkün değil ama siz 2019’a kadar termik santrallerin ÇED’e uyumlu olmasa da çalışmasına izin veriyorsunuz" diye konuştu.
Kaplan'ın eleştirileri üzerine Komisyon Başkanı Erol Kaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci'ye, "Kamunun yeni yapacağı tesislerle ilgili muafiyet mi talep ediyorsunuz?" sorusunu yöneltti. Kaya'ya, "Hayır" yanıtını veren Kilci, düzenlemeyle elektrik üretim santrallerine çevre mevzuatından muafiyet değil, uyum için süre öngörüldüğünü söyledi.
Tekrar söz alan Kaplan, santrallerin çevre mevzuatına uyumlu hale gelmesi gerektiğini belirterek, "Madenlerde için de 'enerjiye ihtiyaç var' denildi, uygunsuz koşullar oluşturuldu. Sonuç facia. Benzer durum burada da karşımıza geliyor" diye konuştu.
Komisyon, tasarıyı esas komisyon olarak görüşecek olan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'na, enerji santrallerine çevre mevzuatına uyum için verilecek sürenin takvime bağlanmasını öngören yönetmeliğin, yasanın yürürlüğünden itibaren en geç 1 yıl içinde çıkarılmasının önerilmesini kabul etti.
Söz konusu düzenlemeye göre, EÜAŞ veya bağlı ortaklık, iştirak, işletme ve işletme birimleri ile varlıklarına, kamu üretim şirketlerine ve bu şirketlere ait üretim tesislerine; daha önce özelleştirilenlerle tasarının yürürlüğe girmesinden sonra özelleştirilecekler için de geçerli olmak üzere, çevre mevzuatına uyumuna yönelik yatırımların gerçekleştirilmesi ve çevre mevzuatı açısından gerekli izinlerin tamamlanması amacıyla, 31 Aralık 2019 tarihine kadar süre tanınacak.
Bu süre zarfında ve önceki dönemlere ilişkin olarak bu gerekçeyle, EÜAŞ veya bağlı ortaklık, iştirak, işletme ve işletme birimleri ile varlıklarında, kamu üretim şirketlerinde ve kamu üretim şirketlerine ait üretim tesislerinde, daha önce özelleştirilenlerle yürürlük tarihinden sonra özelleştirilecek olanlar için de geçerli olmak üzere, elektrik üretim faaliyeti durdurulamayacak ve idari para cezası uygulanmayacak. Bu haberin tüm hakları www.enerjimagazin.com'a aittir.
Aktif Link verilerek veya açık kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Elektrik, Santrallerine, 2019'a, Kadar, Süre,
Yorumlar
Haber Yazılımı