ENERJİ SEKTÖRÜNDE TÜRKKEP KEP VE EYP 2.0 ENTEGRASYONU İLE TASARRUF
Haber
16 Aralık 2021 - Perşembe 19:21 Bu haber 16014 kez okundu
 
ENERJİ SEKTÖRÜNDE TÜRKKEP KEP VE EYP 2.0 ENTEGRASYONU İLE TASARRUF
ENERJİ Haberi
ENERJİ SEKTÖRÜNDE TÜRKKEP KEP VE EYP 2.0 ENTEGRASYONU İLE TASARRUF

Sayax ile geliştirilen iş birliği ile Türkkep enerji sektöründe de hizmet sağlayıcı olarak yerini aldı. Enerji sektörüne çözüm üreten Sayax ile Türkkep KEP ve EYP 2.0 entegrasyonunu tamamlandı. Bu çerçevede Sayax’tan hizmet alan özellikle kamu kurumları ve belediyeler beyanname, tüm tüketim verileri ve borç dökümlerini hızlı ve güvenli yoldan alabilecek.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından KEP Hizmet Sağlayıcısı ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından da e-Fatura Özel Entegratör’ü olarak yetkilendirilen, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta), e- Yazışma, e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter ve e-Saklama hizmetlerini yetkili hizmet sağlayıcı olarak tek noktadan sağlayabilen ilk özel şirket olan Türkkep, farklı sektörlerden kamu ve özel şirketler arasında güven kurumu olarak verdiği hizmetlerle öncelikli tercih ediliyor. Elektrik piyasasında faaliyet gösteren firmalar için üretilmiş EPİAŞ (Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.) bünyesindeki DGPYS (Dengeleme Güç Piyasası Yönetim Sistemi) ile tam zamanlı entegre, modüler bir yönetim destek sistemi olan Sayax ile gerçekleştirilen iş birliği ile KEP ve EYP 2.0 entegrasyonu tamamlandı. Sayax Genel Müdürü Murat Yılmaz gerçekleşen iş birliğinin sağladığı avantajları açıklarken “Sayax tarafından üretilen BTV beyannamelerinin çıktılarının alınması, her belediye için ayrı ayrı kargo hazırlanması, iadeli taahhütlü gönderilmesi süreci Türkkep entegrasyonundan önce saatler sürebilirken ve hataya açıkken bu entegrasyonla birlikte süreç dakikalar mertebesinde tamamlanmakta. Buna benzer şekilde gibi Sayax’ta üretilen e-arşiv faturaları, elektrik ikili anlaşma sözleşmeleri, müşteri ticari bildirimleri (ihbar, fesih, vs.) gibi dokümanların KEP üzerinden gönderimleri mümkün hale getirilerek hem yasal yükümlülüklere uyum kolaylaştırılmış, güvenilir bir bildirim yöntemi oluşturulmuş hem de oldukça yüksek zaman ve maliyet avantajı sağlanmıştır” şeklinde açıklamada bulundu.
Enerji şirketleri ve belediyeler arasında hızlı ve güvenli iş akışı...
Enerji şirketleri her ay abonelerinin olduğu her belediyeye, belediye tüketim vergisi beyannamesini yollamakla mükellef. KEP altyapısı olmayan kurumlar bu beyannameleri iadeli taahhütlü posta ile yapıyor, zamanında beyannameler yollanmazsa kurumlar ceza alıyor. KEP altyapısı olan belediyeler daha önce bu beyannameleri KEP ile kabul ediyorlardı ama artık EYP 2.0 formatında isteniyor. Türkkep ile gerçekleşen entegrasyon sonrasında Sayax uygulaması içerisinde beyannameye esas tüm tüketim verileri oluşuyor, beyannameler EYP 2.0 formatında zaman damgası ile imzalanıyor ve KEP ile belediyeye yollanıyor. Böylece herhangi bir gecikme olmadan kurumlar ceza yükünden kurtuluyor ve zamandan tasarruf sağlıyor.
e- Yazışma Paketi (EYP) Nedir?
e-Yazışma Paketi, resmi bir yazıya ait tüm bileşenlerin (üst veriler, ekler, dağıtım listesi, elektronik imzalar, vb.) açık bir standart olan Open Packaging Conventions (OPC) standardına uygun şekilde içerisinde yer aldığı elektronik paket yapısıdır. EYP 2.0 , kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında ve özel sektör ile yaptığı tüm yazışmaların KEP altyapısı kullanılarak kağıtsız, elektronik ortamda, hızlı ve güvenli bir şekilde yapılmasına olanak sağlıyor. Haziran 2021 itibarıyla çoğu kamu kurum ve kuruluşlar hızla EYP 2.0 geçişini tamamladı.
E-dönüşüm sektörünün güven kurumu TÜRKKEP, Elektronik Yazışma Paketinin ve sürecinin etkin yönetilmesini sağlayan ürün ve entegrasyon çözümleri ile temel güven altyapılarını kurumların sistemleriyle entegre ederek, iş süreçlerinin uçtan uca ve etkin bir şekilde çalışmasını olanaklı hale getiriyor.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: Türkkep, enerji, elektrik
Yorumlar
Haber Yazılımı