
BOTAŞ ve Gazprom’dan Stratejik İş Birliği Toplantısı

Enerjisa Üretim, YEKA RES-2024 İhalesinde 750 MW’lık Dev Projelerle Gücüne Güç Katıyor
Haber
|
||
GAZBİR Ocak Ayı Doğal Gaz Dağıtım Sektör Raporu Yayımlandı | ||
DOĞAL GAZ Haberi | ||
![]() |
||
|
||
Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR), "Ocak 2025 Doğal Gaz Dağıtım Sektör Raporu"nu yayınladı. Raporda, Türkiye’nin doğal gaz ithalatı, tüketimi, üretimi, ihracatı ve depolama verilerine ilişkin detaylı bilgiler yer alıyor. İşte rapordan öne çıkan noktalar:
Doğal Gaz İthalatı ve Kaynakları
Ocak 2025’te doğal gaz ithalatı, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2 azalarak 6,4 milyar metreküp olarak gerçekleşti. İthalat, 2024 Ocak ayına göre 0,3 milyar metreküp artarken, bir önceki aya göre 0,9 milyar metreküp azaldı. Boru gazının payı yüzde 59, LNG’nin payı ise yüzde 41 oldu. Boru gazı ithalatı yüzde 15 azalırken, LNG ithalatı yüzde 27 artış gösterdi. İthalatın kaynak dağılımında Rusya 2,781 milyar metreküp (yüzde 43,33) ile lider, ABD 1,576 milyar metreküp (yüzde 24,56) ile ikinci, Azerbaycan 795 milyon metreküp (yüzde 12,39) ile üçüncü sırada yer aldı. Cezayir 514 milyon metreküp (yüzde 8,01), İran ise 186 milyon metreküp (yüzde 2,90) katkıda bulundu.
Doğal Gaz Tüketimi
Ocak 2025’te doğal gaz tüketimi, 2024 Ocak ayına göre yüzde 22 artarak 7,6 milyar metreküpe ulaştı. Bir önceki aya göre tüketim 662 milyon metreküp artış gösterdi. Konutlarda tüketim 2024’e göre yüzde 14, 2023’e göre yüzde 34 artarken, sanayi sektöründe tüketim yüzde 3 azaldı. Elektrik santrallerinde ise tüketilen doğal gaz miktarı iki katına çıktı.
Yerli Üretimde Artış
Sakarya Doğal Gaz Üretim Sahası’nın kademeli devreye girmesiyle, Ocak 2025’te üretilen doğal gaz miktarı 2024’e göre 118 milyon metreküp artarak 202 milyon metreküpe ulaştı. Ancak bir önceki aya göre üretim 3 milyon metreküp azaldı. Üretimin yüzde 86’sı Zonguldak, yüzde 7’si Tekirdağ, yüzde 4’ü Kırklareli ve yüzde 2’si İstanbul’daki sahalardan sağlandı. Sakarya sahasında günlük üretim miktarının önümüzdeki dönemde artması bekleniyor.
Doğal Gaz İhracatı
Ocak 2025’te doğal gaz ihracatı, Bulgaristan’a 149 milyon metreküp ve Kuzey Makedonya’ya 0,05 milyon metreküp olarak gerçekleşti. İhraç edilen miktar, bir önceki aya göre 27 milyon metreküp, 2024 Ocak ayına göre ise 3 milyon metreküp azaldı.
Depolama Verileri
Ocak 2025’te depolanan doğal gaz miktarı, 2024’e göre yüzde 22 azaldı. Bir önceki aya kıyasla depolama 899 milyon metreküp düştü. Yer altı depolama tesislerindeki miktar yüzde 26 azalırken, LNG terminallerinde depolanan gaz yüzde 61 artış gösterdi.
|
||
|
||
Etiketler: doğal gaz, gazbir, enerji |
Yorumlar
|
||
|