Vadeli Doğal Gaz Piyasası Açıldı
Haber
01 Ekim 2021 - Cuma 20:34 Bu haber 32316 kez okundu
 
Vadeli Doğal Gaz Piyasası Açıldı
DOĞAL GAZ Haberi
Vadeli Doğal Gaz Piyasası Açıldı

Vadeli Doğal Gaz Piyasası (VGP), Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından şirketin Maslak yerleşkesinde bugün düzenlenen tören ile faaliyete alındı.

Piyasaya dair verilen bilgilere göre, VGP'de 'Aylık' 'Çeyreklik' ve 'Yıllık' kontratların yanında, VGP ile birleştirilecek spot doğal gaz piyasası kapsamında spot ve 'Haftalık' doğal gaz kontratları işlem görecek. Piyasanın açılış konuşmasını yapan EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, VGP'de işlem gören kontratların fiziksel teslimatı olan ürünler olduğunu, ancak fiziksel teslim dönemine dek bu kontratların finansal işlemler yapabileceklerini söyledi.

Açılışta söz alan EUROPEX Yönetim Kurulu Başkanı ve ICE Endex Başkanı Pieter Schuurs, EPİAŞ'ın bu yıl işletmeye aldığı Vadeli Elektrik Piyasası (VEP), Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi (YEK-G) Sistemi ve Organize Piyasası ile birlikte VGP'nin de işleme alınmasıyla, şirketin olgun bir enerji piyasasına oldukça hızlı bir şekilde dönüştüğünü açıkladı. Türkiye gibi benzer dinamikleri olan enerji piyasaları ile bağ kurmanın önemli olduğunu vurgulayan Schuurs, vadeli işlemlerin bugünkü piyasa koşullarında bir 'gereklilik' olarak öne çıktıklarını belirtti.

Açılış kapsamında konuşan EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tancan, doğal gaz alanında Yüzer Depolama Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (Floating Storage Regasification Unit-FSRU), yer altı depolama tesislerinin kapasitelerinin artırılması ve boru hattı yatırımları ile enerjide arz güvenliği noktasında önemli adımlar atıldığını söyledi. 2023 yılına kadar Türkiye'nin yer altı doğal gaz depolama kapasitesini 11 milyar m³/yıl (ya da yıllık tüketimin 20'si) seviyesine çıkarmayı planladıklarını aktaran Tancan, Türkiye'nin toplam kurulu gücünün 53'lük bölümünün yenilenebilir kaynaklara dayalı olduğunu bildirdi. Tancan, bu oran ile Türkiye'nin Avrupa'da beşinci, dünyada ise on ikinci sırada yer aldığını açıkladı. EPİAŞ'ın VGP ile birlikte ürün çeşitliliği anlamında Avrupa enerji piyasaları ile aynı seviyeye ulaştığını belirten Tancan, işlem hacmi göz önüne alındığında ise EPİAŞ'ın Avrupa'daki en büyük dördüncü enerji borsası olduğunu iletti.

Tancan, 2020 yılında Türkiye'de gerçekleşen elektrik ticaretinin 50'lik bölümünün ikili anlaşmalar, 48'lik bölümünün Gün Öncesi Piyasaı (GÖP) ve Gün İçi Piyasası (GİP), kalan 2'lik bölümünün ise Dengeleme Güç Piyasasında (DGP) gerçekleştiğini bildirdi. VEP'te işlem hacminin görece düşük seyrettiğini ifade eden Tancan, katılımcıların VGP'de doğal gaz fiyatlarını geleceğe dönük sabitleme imkanı bulacaklarını belirterek, bu durum ile birlikte VEP işlem hacminin de artmasını beklediklerini söyledi. Tancan, VGP'de yapılan ilk işlemin Enerjisa ve Gates arasında Kasım vadeli 30.000 m³ hacminde gerçekleştiğini ve şu ana dek 300.000 TL seviyesinde bir işlem hacmine ulaşıldığını açıkladı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: vgp, doğal gaz, enerji, abdullah tancan, epiaş
Yorumlar
Haber Yazılımı