Bakanlık 129 Verimlilik Artırıcı Projeye Destek Verecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2021 Yılı Başvurularından Desteklenmesi Uygun Görülen Verimlilik Artırıcı Projelerin listesi açıklandı. Buna göre, 99 endüstriyel işletmenin 129 verimlilik artırıcı projesi desteklenmeye hak kazandı. Söz konusu projeler için 180 milyon TL yatırım yapılacak. Projesine uygun yapılması durumunda yatırımın 54 milyon TL’si Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından karşılanacak.Yatırımlar sonucu yıllık 246 milyon kWh enerji ile 66 milyon TL parasal tasarruf sağlanması bekleniyor.

Bakanlığın konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

Endüstriyel işletmeler tarafından verimlilik artırıcı projelerle elde edilecek 1 TEP enerji tasarrufu için ortalama 8.464 TL yatırım yapılacaktır. Bakanlığımızın da bu yatırımların 2.539 TL’lik kısmını desteklemesi öngörülmektedir. 

Bakanlığımızın sağlayacağı 53,8 milyon TL hibe desteğine karşılık endüstriyel işletmelerin yaptığı birincil enerji tasarrufunun parasal karşılığı yaklaşık 463 milyon TL’dir. 

Bu değer 79 MW’lık bir doğal gazlı termik santral üretimine karşılık gelmektedir. (Kardemir Termik Santrali Kurulu Gücü)

PROJE LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ