Avrupa'da "Enerji" Tedirginliği
Haber
17 Şubat 2017 - Cuma 15:01 Bu haber 2897 kez okundu
 
Avrupa'da "Enerji" Tedirginliği
- Haberi
Avrupa'da

Rusya'ya enerjide bağımlı olan Avrupa'nın, Ukrayna'daki siyasi kriz konusunda "attığı çekimser adımlar enerji arzı endişesi" olarak yorumlanıyor. Rusya'nın, Kırım hamlesi ile gittikçe tırmanan Ukrayna'daki siyasi kriz, Avrupa'da "enerji" tedirginliği oluşturdu. Avrupa'nın, Ukrayna'daki siyasi kriz konusunda "attığı çekimser adımlar enerji arzı endişesi" olarak yorumlanıyor.
AA muhabirinin derlediği verilere göre, Avrupa'nın tükettiği toplam doğal gazın yüzde 25'inden fazlası Rusya tarafından sağlanıyor. Bu gazın yaklaşık yüzde 80'i de Ukrayna'da bulunan boru hatları aracılığıyla taşınıyor. Bir başka deyişle Avrupa doğal gazının önemli bir kısmı Ukrayna üzerinden geçiyor. Rusya'ya enerjide büyük oranda bağımlı olan Avrupa'nın, 2008'de yaşanan Rusya-Gürcistan krizinde olduğu gibi "attığı çekimser adımlar enerji arzındaki endişe" olarak yorumlanıyor. Ukrayna'daki krizin doğal gazda herhangi bir kesintiye neden olması Avrupa ekonomisini ciddi bir krize sokabileceği belirtiliyor.
Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Avrupa'nın da elinde ekonomik ve askeri kartların bulunduğunu ve Rusya'nın olağanüstü bir durum olmaması halinde doğal gazda bir kesinti yaşatmayacağını söyledi.
G8 ülkelerinin, haziran ayında yapılacak Soçi Zirvesi ile ilgili hazırlıkları askıya aldıklarını hatırlatan Caşın, Avrupa ülkelerinin, en büyük doğal gaz tedarikçileri olan Rusya'yı kaybetmemek için ihtiyatlı davrandıklarını ifade etti.
Caşın, Avrupa'nın ekonomik anlamda büyümesinin devamı için doğal gaza büyük ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, özellikle Avrupa'nın lokomotifi konumundaki Almanya'nın enerji arzında herhangi bir aksaklık ihtimalinden dolayı, Rusya ile uzlaşma alanı içerisinde bulunduklarını kaydetti.
Angoragaz Genel Müdürü Gökhan Yardım da Trakya ve Batı Anadolu bölgelerinde doğal gaz tüketiminin yüksek olduğunu belirterek, Batı Hattı'ndan gelen doğal gazın bölgedeki tüketim için yeterli olmadığını, ek doğal gazın doğu hatlarından kompresör istasyonlarıyla batıya taşındığını söyledi. Yardım, "Bu açıdan Ukrayna üzerinden gelen gazın kesilmesi, başta elektrik üretimi olmak üzere, sanayi kesiminde ve hatta mart içerisinde olursa istanbul ve civarındaki illerinde sıkıntıya yol açar" dedi.
Ukrayna üzerinden gelen gazın kesilmesi halinde Türkiye'nin sıvı doğal gaz (LNG) ithalini arttırarak olumsuz etkiyi hafifletebileceğini belirten Yardım, Avrupa'nın da benzer bir yol izleyeceğini, dolaysıyla LNG fiyatının da yüksek seviyelere çıkacağını ifade etti. Yüksek fiyatlı LNG alımının, Türkiye için ödemeler dengesine ve cari açığa olumsuz etkileri olacağının altını çizen Yardım, Rusya (Mavi Akım üzerinden), iran ve Azerbaycan'dan alınan doğal gaz miktarlarını arttırmanın da yine Türkiye açısından olumsuz etkiyi hafifletecek alternatifler olduğunu aktardı.
Avrupa Birliği (AB) verilerine göre, Bulgaristan, Estonya, Finlandiya, Letonya, Litvanya ve isveç tükettiği doğal gazın tamamını Rusya'dan ithal ediyor.
Diğer Avrupa ülkelerinin enerji tüketimlerinde Rus gazının oranları (%) şöyle: Almanya 39.9
Avusturya 52.2
Belçika 43.2
Çek Cumhuriyeti 80.5
Fransa 17.2
Hırvatistan 37.1
Hollanda 5.8
italya 19.8
Macaristan 49.5
Polonya 52.2
Romanya 24.2
Slovakya 63.3
Slovenya 57.4
Yunanistan 54.8 Türkiye ise 10 milyar metreküpü özel sektör, 4 milyar metreküpü ise BOTAŞ tarafından olmak üzere yıllık 14 milyar metreküplük Rus doğal gazını Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı ile ithal ediyor.
Bu rakam Türkiye'nin yıllık doğal gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 28'ini oluşturuyor.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Avrupa'da, "Enerji", Tedirginliği,
Yorumlar
Haber Yazılımı