Nükleer Enerjide Çok Geç kaldık
Haber
02 Ocak 2015 - Cuma 23:26 Bu haber 2647 kez okundu
 
Nükleer Enerjide Çok Geç kaldık
- Haberi
Nükleer Enerjide Çok Geç kaldık

Enerjimagazin- Müstakil Sanayici ve işadamları Derneği (MÜSiAD) Sivas Şubesi ve MÜSiAD Enerji Sektör Kurulu tarafından "Yeni Türkiye'nin Enerji Hamleleri" konulu Enerji Sektör Zirvesi Sivas’ta düzenlendi.
iki oturum şeklinde düzenlenen Yeni Türkiye’nin Enerji Hamleleri konulu panel programı MÜSiAD Enerji Sektör Kurulu Başkanı Gökhan YETKiN, BOTAŞ TANAP Etüt Proje Müdürü Sabahattin AKKUŞ, Elektrik Üretim AŞ. Nükleer Santraller Daire Başkanı Dr. Mehmet BULUT, EPDK Grup Başkanı Fatih KÖLMEK, Cumhuriyet Üniversitesi Makine Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ertan BUYRUK, istanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisi Doç. Dr. Hakan HOŞGÖRMEZ, Tüv Avustria Türk Enerji Departmanı iş Geliştirme Müdürü Saim KAÄžITÇI ve MÜSiAD Enerji Sektör Kurul üyesi izzet ALAGÖZ konuşmacı olarak katıldı.
Dünya gündeminin enerji ve enerjiyle ilgili olduğunu vurgulayan Vali Barut, "Hür teşebbüs vasıtasıyla ve bugünden çok daha fazla enerji temin edilerek ve bu enerjiyi de halkımızın hizmetine vererek geleceğe uzanacağız" dedi.
MÜSiAD Enerji Sektör Kurulu Başkanı Gökhan Yetkin ise MÜSiAD’ın çalışmaları hakkında bilgi vererek enerjinin Türkiye için önemine değindi.
AK Parti Sivas Milletvekili Ali Turan ise MÜSiAD'ın hem yurt içinde hem de yurt dışında yaptığı faaliyetlerin kayda değer olduğunu, panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın da enerjinin hayatımızda hava kadar önemli olduğunu, Türkiye'nin enerji konusunda avantajlı olduğunu belirtti. Aydın, "Gelecekte enerji konusunda çok daha iyi yerlere ulaşacağız. Türkiye'de enerji sektörünün önü çok açık ve bu anlamada ciddi yatırımlara ihtiyaç duyuyoruz. Bu tür organizasyonlar da bu konudaki adımlarımıza hız kazandıracak. Türkiye ve MÜSiAD'ın ortaya koyduğu vizyon bize geçmiş yıllarımızı kazandıracaktır" diye konuştu.
MÜSiAD Sivas Şube Başkanı Mustafa Coşkun da Sivas'ta yaptıkları çalışmaları anlatarak, "Enerji sektörünün Sivas boyutunu güçlendirmek, sorunları çözüme kavuşturmak için böyle bir toplantı düzenledik" dedi.Konuşmaların ardından panele geçildi.
Batı Medeniyeti Enerji ile Ayakta Duruyor
Panelde söz alan BOTAŞ- TANAP Etüt Proje Müdürü Sabahattin Akkuş, Batı Medeniyetinin enerji ile ayakta durduğunu belirterek, boru hatlarının Türkiye’yi çok stratejik bir konuma getirdiğini, geçen gazın yüzde 30’unun kullanılacağını da ifade etti. Akkuş, TANAP projesindeki boru hattının yüzde 80’inin yerli firmalar tarafından kurulacağını ve yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlayacağını belirterek, iran Doğalgaz Hattı’nda Sivas’a çıkış verildiğini ve sanayide kullanıldığını belirtti.
Nükleer Santralde çok geç kaldık
Elektrik Üretim A.Ş den Nükleer Santral Daire Başkanı Mehmet Bulut, Nükleer Santraller konusunda çok geç kalındığını vurgulayarak siyasi kararların gecikmesinin Türkiye’nin Nükleer Santral kurmasına engel olduğunu belirtti. Bulut, “Türkiye aslında 1956 yılında çok iyi bir zamanlama ile Atom Enerjisi Kurumu’nu kurdu ancak daha sonra istenilen sonuca ulaşmadı şeklinde” konuştu. O yıllarda ingiltere, Fransa, Güney Kore gibi ülkelerin Nükleer Santral kurduklarını bugün Fransa’nın elektrik enerjisinin yüzde 80?ini nükleer santrallerden karşıladığı ifade eden Bulut, 550 bin parçadan oluşan santrallerin yapımlarının zaman aldığını ancak tüm dünyanın bu enerjiyi kullandığı halde Türkiye’ye çifte standart uygulanmasının büyük bir çelişki olduğunu kaydetti. Türkiye’nin Akkuyu ve Sinop’ta hayata geçireceği nükleer santrallerin geç te olsa büyük bir adım olacağını vurgulayan Bulut, Akkuyu’nun 2023, Sinop’un 2016 yılında elektrik talebine cevap vereceğini söyledi.
Kömürden Elektrik Üretmek Doğalgaza Göre Daha Rasyonel
EPDK Grup Başkanı Fatih Kömlek yaptığı konuşmada, Türkiye’nin sahip olduğu doğal kaynak olan kömürden elektrik üretiminin doğalgazdan daha rasyonel olduğunu, dünyada kömürün enerji kaynağı olarak varlığını sürdüreceğini Türkiye’nin bu alandan vazgeçmemesi gerektiğini vurguladı.
Dünya Genelinde 441 Adet Nükleer Santral Var
Öğleden sonraki oturumda söz alan konuşmacılardan MÜSiAD Enerji Sektör Kurulu’ndan Dr. izzet Alagöz, dünyada 441 Nükleer santrallerin bulunduğunu ve bir santralin maliyetinin 1-1.5 milyar dolar civarında olduğunu ifade etti. Rusya’nın Doğalgaz zengini bir ülke olmasına rağmen, 12 Nükleer Santrale sahip olduğunu, çünkü doğalgaz satışından büyük para kazandığı için bu enerjisini Nükleer’den de elde etmeye çalışmasının manidar olduğunu ifade etti.
'Yeni Enerji Parçalarını Üretmeliyiz'
Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ertan Buyruk, Türkiye’nin enerji de dışa bağımlı olmasının ciddi bir sorun olduğunu, öncelikle mevcut kullanılan enerjinin tasarrufla kullanılması gerektiğini söyleyerek, Bir binayı ısıtırken 2-3 kat daha fazla enerji kullanıyoruz, çünkü yalıtımsız binalarda oturuyoruz şeklinde konuştu. Buyruk, Türkiye’nin yeni enerji sistemlerini kendisinin üretmesi gerektiğini, Rüzgâr Gülü veya Güneş Enerjisi için PV’lerin Türkiye tarafından üretilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Enerji Problemi Çözülmeden Sanayi Gelişemez
Daha sonra söz alan istanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Hoşgörmez, enerji probleminin çözülmeden sanayinin gelişemeyeceğini Çin sanayisinin güçlenmesinin ardında yatan en önemli nedeninin enerji problemini çözmesi olduğunu ifade etti. Çin’de 15 günde bir santral açıldığını ifade eden Hoşgörmez, Türkiye’de ve Sivas’ta yeraltında bulunan jeotermal kaynaklardan yeterince istifade edilmemesinin büyük kayıp olduğunu ifade etti. Yerin 20 metre altında magma tabakasının olduğunu ve orada büyük bir potansiyelin enerjiye dönüştürülmemesinin büyük kayıp olduğunu ifade etti.
Ürün Değil, Sistem Mühendislik Satın Alınmalı
TUV Avusturia Güneş Enerjisi uzmanı Saim Kağıtçı ise güneş enerjisi kullanılması için gerekli koşulları şöyle sıraladı: Amaç net olmalı, Ürün değil, sistem ve mühendislik satın alınmalı, alınan sistem en ucuz ve en pahalı olmamalı, kurumsal düşünülüp kurumsal firmalarla çalışılmalı.
Sektör Zirvesi programa davet edilen konuşmacılara adlarına dikilen fidan dikimi sertifikalarının takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Nükleer, Enerjide, Çok, Geç, kaldık,
Yorumlar
Haber Yazılımı