TEİAŞ Çalışanlarının Toplu iş Sözleşmesi'nden Beklentileri
Haber
06 Mart 2017 - Pazartesi 08:17 Bu haber 10638 kez okundu
 
TEİAŞ Çalışanlarının Toplu iş Sözleşmesi'nden Beklentileri
GÜNDEM Haberi
TEİAŞ Çalışanlarının Toplu iş Sözleşmesi'nden Beklentileri

Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) çalışanları, 17’nci dönem işletme Toplu iş Sözleşmesi’nden beklentilerini açıkladılar. Enerjimagazin.com’a konuşan TEİAŞ işçileri, üyesi oldukları Türkiye Enerji, Su ve Gaz işçileri Sendikası (TES-iŞ) ile Kamu işletmeleri işverenleri Sendikası (KAMU-iŞ) arasındaki 17’nci dönem işletme Toplu iş Sözleşmesi görüşmelerinde 26 maddeden oluşan taleplerini ilettiler. Bilindiği üzere 16’ncı işletme Toplu iş Sözleşmesi 28 Şubat 2017’de sona eriyor.

İşte TEİAŞ çalışanlarının 17’nci işletme Toplu iş Sözleşmesi’nden beklentileri:

1-Toplu iş sözleşmesinde belirtilen bütün ücretler sözleşmeye brüt değil “net” olarak yazılmalı.

2-Kurumun özelleşmesi durumunda memur personel gibi başka bir kamu kurumunda aynı haklar ile geçişlerimizin sağlanması. 3-Yatılı gidilen görevlerde ödenen otel ücretinde güncel otel fiyatlarına bakılarak iyileştirme yapılmalı.(Kurumun ödemiş olduğu ücret ile kalınan otel fiyatları arasında fark oluşmaktadır.)

4-Yüksek vergi oranı düşürülmeli, 15 olarak sabitlenmeli yada yeniden düzenlenmeli.(ikinci altı aydan sonra ücretler yüksek vergi karşısında erimektedir.)

5-Skala ayarlaması yapılması gereklidir. En düşük yevmiye 120 TL ye çıkarılmalı ve kademeli şekilde arttırılmalı. Çıkan enflasyon oranının en az 2 puan üstü zam oranı alınmalı.

6-Elektrik yardımı güncellenmeli ayda 120 kW saat olan bu yardım ayda 300 kW saate çıkarılmalıdır (Yıllar önce alınan bu hak kesinlikle güncellenmeli, Elektrik kW saat birim fiyatı arttığı için. 

7-İş güçlüğü ve Bakım tazminatı mevcut yevmiyeye katılmalı, Bakım tazminatı 20 ‘ye çıkartılmalıdır. izinli ve raporlu günlerde bu tazminatlardan kesinti olmamalı

8-TEiAŞ Çalışanlarının da “Ağır ve Çok Tehlikeli işler “ Sınıfına sokulması.

9-TEiAŞ Çalışanları olarak “Yüksek Gerilim Tazminatının” sahada çalışan tüm personele verilmesi.

10-Seyyar görev tazminatı günlük 15 TL, yatılı 20 TL olacak olacak şekilde güncellenmeli.

11-Yıpranma payı verilmeli. (Gazeteciye ve TRT’ de çalışana varsa, Enerji işçisine de olmalı)Enerji bakanıyla bu konuda görüşme yapılmalı, Sağlık Bakanı Recep AKDAÄž’ın halihazırda yaptığı çalışma örnek alınmalı.

12-Yılda bir defa Eylül ayında brüt 500 TL olarak ödenen denge ödeneğinin 1000Tl olarak yükseltilmesi ve sözleşmeye kalıcı madde olarak eklenip her yıl net olarak verilmeli.

13-Hizmet teşvik primi yeniden düzenlenmeli, teşvik edici hale gelmeli yeniden yapılandırılmalıdır. 5 yılı dolduranlara çıplak gündeliklerinin 10 günlüğü tutarında, 10 yılı dolduranlara çıplak gündeliklerinin 20 günlüğü tutarında, 15 yılı dolduranlara çıplak gündeliklerinin 30 günlüğü tutarında, 20 yılı dolduranlara çıplak gündeliklerinin 40 günlüğü tutarında, 25 yılı dolduranlara çıplak gündeliklerinin 50 günlüğü tutarında, 30 yılı dolduranlara çıplak gündeliklerinin 60 günlüğü tutarında Hizmet teşvik primi ödenmeli. 14-Eşi çalışmayan memur için yapılan ödemeler; her ay 164,31 TL Çocuk yardımı olarak her ay 0-6 yaş için 38,5 TL, diğer grup için 19,25 TL dir. Kamu işçisine de bu hak verilmelidir.

15-Kademe terfi en son sözleşmede “10 Krş” olarak yer almaktadır, bunun 1 TL olarak güncellenmesini istemekteyiz.

16-Yemek yardımı günlük 6 TL den günlük 20 TL’ye çıkartılmalı ve güncellenmeli. Sosyal yardım mevcut; 235 TL olması gereken; 350 TL Gıda yardımı mevcut; 43 TL olması gereken; 150 TL Giyim yardımı mevcut ; 150 TL olması gereken ; 300 TL Doğum yardımı mevcut; 62   TL olması gereken ; 2000 TL Ölüm yardımı mevcut ;187 TL olması gereken ; 2000 TL Evlenme yardımı mevcut ; 125 TL olması gereken ; 2000 TL

17-Servisten yararlanamayan personele belediye rayiç bedeli üzerinden ödeme yapılması.

18-Refakat izinlerinde il içinde 5 gün, il dışı 10 gün ücretli izin verilmesi şeklinde güncellenmesi.

19-Lojmanda kalan işçilerin, memurlar gibi indirimden yararlanılması.

20-işçi Klasifikasyon Cetvelinde, Trafo Bakım ve Hat Bakım Ekip elemanlarına ilave olarak yılda bir güvenlik ayakkabısı daha verilir denmektedir. Buna ilave olarak Koruma Sistemleri Ekip elemanlarına da verilmesini istemekteyiz.(Çünkü aktif olarak TM’de sahada çalışılmasından dolayı.)

21-Eğitim gören Sendika üyesi personel ve çocuklarına eğitim dönemi başında eğitim ödeneği veya burs verilmeli.

22-Lisansüstü öğrenimine devam eden işçilere görevlerini aksatmamak şartıyla haftada iki yarım gün izin verilmesi.

23-Mezun olduğu bölüme bakılmaksızın önlisans ve lisans mezunu işçiye eğitim teşvik primi verilip, yevmiyeye eklenmelidir. Yabancı dil tazminatı verilmelidir.

24-Sendika bulunduğu bölgede üyelerin yararına olacak şekilde hastane, market, akaryakıt şirketi gibi kurumlar ile indirim anlaşması yapmalı.

25-Sendikanın Sosyal tesislerinde üye uygun fiyata kalabilmeli, Sendikanın oteli diğer otellerden daha cazip hale getirilmelidir.

26-işçi personele de belli bir dereceden sonra “Yeşil Pasaport”   hakkı verilmelidir.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Mert Ciğerli
Etiketler: TEiAŞ,
Yorumlar
Haber Yazılımı