Abdullah ATALAY TEİAŞ Özelleştirmesine ilişkin Önemli Uyarı ve Değerlendirmelerde Bulundu
Haber
10 Temmuz 2021 - Cumartesi 22:26 Bu haber 316700 kez okundu
 
Abdullah ATALAY TEİAŞ Özelleştirmesine ilişkin Önemli Uyarı ve Değerlendirmelerde Bulundu
ELEKTRİK Haberi
Abdullah ATALAY TEİAŞ Özelleştirmesine ilişkin Önemli Uyarı ve Değerlendirmelerde Bulundu

Enerjimagazin-Enerji sektörünün duayen ve saygın ismi, Türkiye Elektrik iletim A.Ş (TEiAŞ) E. Genel Müdürü ve Mensis Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah ATALAY, TEiAŞ’ın özelleştirme kapsamına alınmasına ilişkin önemli uyarı ve değerlendirmelerde bulundu. ATALAY, “TEİAŞ özelleştirilmeyecek, belirli oranda hisseleri halka arz edilecek. Halka arz işleminin yapılabilmesi için özelleştirme kapsamına alınması zorunludur.” dedi. Sosyal Medya hesabı üzerinden konuya ilişkin uyarı ve önerilerini sıralayan ATALAY, TEiAŞ’ın elektrikte arz talep dengesini anlık sağlayan hayati derecede bir kurum olduğuna vurgu yaparak TEiAŞ’ın özelleştirme kapsamına alınan en kritik şirketlerin başında geldiğini belirtti.
ATALAY, sürecin TEiAŞ çalışanlarına ayrıntılı bir şekilde izah edilmesi gerektiğini, aksi takdirde TEiAŞ’ın nitelikli personelini kaybedilebileceğini de uyarılarına ekledi.

Bakanlık TEiAŞ’ın idari Yapılanmasına ve Tasarruflarına Müdahale Ettirmemeli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın süreçte aktif rol almasının önemine de değinen ATALAY, Bakanlığın TEiAŞ’ın idari yapılanmasına ve tasarruflarına müdahale ettirmemesi gerektiğini söyledi.

Hisse Satışında Nihai Tarih Aşılmamalı

Hisse satışı konusunda belirlenen nihai tarihin aşılmaması gerektiğini belirten ATALAY, “Özelleştirme süreçlerinde kapsama alınan kuruluşlar süreç uzadıkça faaliyet ilişkisinden idari ilişkiye geçiş yapmaktadırlar” uyarısında bulundu.

TEİAŞ Nitelikli Personelini Kaybedebilir

Özelleştirmenin amacı, kapsamı ve sürecinin kuruluş çalışanlarına ayrıntılı izah edilmesi gerektiğine de değinen ATALAY,  “Aksi takdirde “özelleşeceğiz” düşüncesi iş veriminde düşüşe ve nitelikli personelin gidişine yol açabilir” diyerek sürecin aktörlerini uyardı.

ATALAY’ın açıklamaları şu şekilde: TEiAŞ hisselerinin halka arzı ve dikkat edilmesi gereken hususlar:

1-Bugüne kadar özelleştirme kapsamına alınan en kritik şirketlerin başında TEiAŞ gelmektedir. Çünkü TEiAŞ elektrikte arz talep dengesini anlık sağlayan hayati derecede bir kurumdur.

2-4046 sayılı yasa kapsamına alınan kuruluşlarda her tür idari tasarruf kanunu gereği Özelleştirme idaresince gerçekleşmektedir. Enerji Bakanlığının süreçte aktif rol alması önemlidir ve TEiAŞ’ın idari yapılanmasına ve tasarruflarına müdahale ettirmemesi gerekir.

3-Hisse satışı konusunda belirlenen nihai tarih aşılmamalıdır. Çünkü özelleştirme süreçlerinde kapsama alınan kuruluşlar süreç uzadıkça faaliyet ilişkisinden idari ilişkiye geçiş yapmaktadırlar.

4-Tahminimce belli oranda bir hisse satışı yapılacaktır. Özelleştirmenin amacı, kapsamı ve süreci kuruluş çalışanlarına ayrıntılı izah edilmelidir. Aksi takdirde “özelleşeceğiz” düşüncesi iş veriminde düşüşe ve nitelikli personelin gidişine yol açabilir.

TEiAŞ'ın özelleştirme kapsamına alınması beraberinde “Bu kadar kârlı bir kuruluş nasıl özelleştirilir” sorularına yol açtı. Ama işin aslı şudur:

1-TEiAŞ özelleştirilmeyecek, belirli oranda hisseleri halka arz edilecek. Halka arz işleminin yapılabilmesi için özelleştirme kapsamına alınması zorunludur.

2-Gelirleri düzenlemeye tabi kuruluşlar için yüksek kâr tanımı yapmak doğru değildir. Operasyonel verimlilik bir kârlılık oluştursa da bu yıllık bazda değişebilir. Yüksek gelir farkı yatırım harcamalarının yıllara sari olmasından kaynaklanmaktadır.

3-TEiAŞ’ı kârlılık tanımından ziyade değer üreten, güçlü altyapısı olan, kritik öneme ve büyük varlıklara sahip, üretim ve tüketim arasında köprü olan bir kuruluş olarak tanımlamak daha doğru olur.

4-Yapılacak olan 100 varlık satışı veya işletme hakkı devri değildir. Bu nedenle hisselerinin kısmi olarak halka arzında, yani varlığın sahibiyle buluşturulmasında bir sakınca olmamalıdır.

Bu haberin tüm hakları www.enerjimagazin.com'a aittir.
Aktif Link verilerek veya açık kaynak gösterilerek kullanılabilir
.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Remzi Ciğerli
Etiketler: Abdullah ATALAY, TEİAŞ, Özelleştirme, enerji, elektrik
Yorumlar
Haber Yazılımı