Aksa BESS ve inavitas Arasında Stratejik İş Birliği
Haber
09 Ekim 2025 - Perşembe 20:38
 
Aksa BESS ve inavitas Arasında Stratejik İş Birliği
YENİLENEBİLİR Haberi
Aksa BESS ve inavitas Arasında Stratejik İş Birliği

Enerji sektöründe hızlı büyüyen Aksa BESS, inavitas ile iki aşamalı kapsamlı bir iş birliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, Türkiye'de batarya enerji depolama sistemleri (BESS) alanında yenilikçi adımlar atarak, yenilenebilir enerji altyapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Proje, Stacking Hücre Teknolojisi'nin ilk kez kullanılacağı bir ilke imza atarken, toplam 172 MWh kapasiteli yatırımlarda enerji yönetim sistemleri (EMS) entegrasyonu sağlayacak.

Anlaşmanın ilk ayağı, inavitas'ın yatırımcısı olduğu Depolamalı Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesinde gerçekleşiyor. Bu kapsamda, 0.5 MWp 30 MWh kapasiteli Şebeke Ölçekli Batarya Enerji Depolama Sistemi için Aksa BESS ile anlaşma sağlandı. Proje, EVE Energy Co., Ltd. üretimi 5 MWh batarya ünitelerini içerecek ve Türkiye'de Stacking Hücre Teknolojisi'nin kullanıldığı ilk örnek olacak. Bu teknoloji, batarya hücrelerinin verimli yığınlanması sayesinde daha yüksek enerji yoğunluğu ve uzun ömür sunarak, sistem güvenilirliğini artırıyor.

İkinci aşamada ise Aksa BESS'in faaliyet gösterdiği, Aksa Yenilenebilir Enerji'nin yatırımcısı olduğu toplam 172 MWh kapasiteli üç büyük ölçekli proje öne çıkıyor. Bu projelerde, inavitas ile EMS süreçlerinde ortak çalışma yürütülecek. EMS, enerji akışını optimize ederek kayıpları minimize edecek ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjinin etkin kullanımını sağlayacak. Aksa BESS yetkilileri, bu iş birliğinin "Türkiye'nin enerji dönüşümüne sürdürülebilir katkı sunma" misyonunu pekiştirdiğini vurguladı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Aksa BESS Genel Müdürü Deniz Şeker, "Aksa BESS, inavitas ile iki aşamalı stratejik bir projeye adım attı. Bu ortaklık, Türkiye’nin enerji altyapısını güçlendirme ve sürdürülebilir geleceğe katkı sağlama vizyonumuzun bir yansıması.İlk aşamada, inavitas’ın Depolamalı GES projesinde, 0.5P 30 MWh kapasiteli Şebeke Ölçekli Batarya Enerji Depolama Sistemi’ni hayata geçiriyoruz. EVE Energy Co., Ltd. üretimi 5 MWh batarya üniteleriyle, Türkiye’de Stacking Hücre Teknolojisi kullanılan ilk projeyi gerçekleştireceğiz.
İkinci aşama ise grup şirketimiz Aksa Yenilenebilir Enerji’nin 172 MWh kapasiteli projelerinde, inavitas ile EMS (Enerji Yönetim Sistemi) süreçlerinde iş birliği yapacağız.

Bu projeler, yenilenebilir enerjinin entegrasyonunu hızlandırarak şebeke esnekliğini artıracak ve karbon nötr hedeflerimize katkı sağlayacak. Aksa BESS olarak, inovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı çözümlerle Türkiye’nin enerji dönüşümüne liderlik etmekten gurur duyuyoruz!" dedi.

Aksa BESS, Temmuz 2025'te Aksa Jeneratör bünyesinde kurulan yeni bir şirket olarak, enerji depolama sistemlerinin üretimi, tedariki ve uçtan uca projelendirilmesi alanlarında faaliyet gösteriyor. Şirket, kısa sürede 172 MWh kapasiteli üç proje için sözleşme imzalayarak sektöre hızlı giriş yaptı. Öte yandan inavitas, 2012'den beri akıllı enerji izleme ve yönetim çözümleri sunan lider bir teknoloji sağlayıcısı. Şirket, R&D merkeziyle TUBITAK ve AB fonlu 20'den fazla projede yer alıyor ve enerji yönetim yazılımlarıyla (EMS) sektörde öncü konumda.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör:
Etiketler: aksa bess, inavitaş, enerji, depolama
Yorumlar
Haber Yazılımı