Almanya’da Doğal Gaz Depolama Seviyeleri Alarm Veriyor
Haber
31 Ocak 2026 - Cumartesi 12:33
 
Almanya’da Doğal Gaz Depolama Seviyeleri Alarm Veriyor
DOĞAL GAZ Haberi
Almanya’da Doğal Gaz Depolama Seviyeleri Alarm Veriyor

Sektör temsilcileri, ısıtma sezonunun sonuna yaklaşılırken Almanya’daki doğal gaz depolama tesislerindeki doluluk oranlarının çok düşük seviyelere gerilemesini bekliyor. Yasal asgari depolama seviyesine 1 Şubat itibarıyla ulaşılmasının öngörüldüğü, ancak sezonun ilerleyen dönemlerinde düşüşün sürmesinin beklendiği bildirildi. Önümüzdeki ısıtma sezonu için depoların yeniden doldurulmasının ise büyük bir zorluk olacağı belirtiliyor.

Die Gas und Wasserstoffwirtschaft (Gaz ve Hidrojen Ekonomisi Birliği), Almanya’da doğal gaz depolama tesislerinin 1 Şubat 2026’ya kadar en az yüzde 30 doluluk oranına ulaşmasının yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlattı. Bu gerekliliğin karşılanmasının beklendiği ifade edilirken, ısıtma sezonunun sonuna doğru depolama seviyelerinin daha da düşeceği ve 2026/2027 kışı için ciddi risklerin ortaya çıkabileceği vurgulandı.

Birliğin CEO'su Dr. Timm Kehler, federal hükümetin doğal gaz depolamasını gerçek bir güvence mekanizması olarak ele alması gerektiğini belirterek, “Federal hükümetin, doğal gaz depolamasını gerçek bir sigorta aracı olarak kullanacak ve bir sonraki ısıtma sezonundan önce depoların verimli şekilde yeniden doldurulmasını sağlayacak bir konsepte ihtiyacı var. Boş doğal gaz depolama tesisleri, teminatı olmayan bir sigorta poliçesi gibidir.” ifadelerini kullandı.

Almanya’daki doğal gaz depolama tesislerinin halihazırda yaklaşık 94 teravatsaat (TWh) seviyesinde, yani yüzde 35 doluluk oranında olduğu bildirildi. Bu seviyenin, Rusya’dan doğal gaz tedarikinin kesilmesinin ardından yaşanan kriz yılı 2022’deki duruma benzerlik gösterdiği kaydedildi. Ancak Kehler, son dört yılda arz güvenliği açısından önemli yapısal değişiklikler yaşandığına dikkati çekti.

Kehler, “Kuzey ve Baltık Denizi kıyılarında kurulan LNG altyapısı ve yeni boru hattı bağlantıları sayesinde Almanya, talepteki değişimlere kısa sürede yanıt verebiliyor. Son yıllarda arz güvenliğini güçlendirmek için önemli adımlar atıldı. Doğal gaz depolama tesisleri, özellikle soğuk kışlarda güvenilir arz için önemli bir güvence olmaya devam ediyor. Ancak dayanıklılık yalnızca depolama kapasitesiyle değil, doluluk seviyeleriyle de sağlanır.” değerlendirmesinde bulundu.

Birliğe göre Almanya’da arz güvenliği; çeşitlendirilmiş doğal gaz ithalat kaynakları, yüksek kapasiteli altyapı ve dengeli bir depolama portföyü üzerine kuruluyor. Buna karşın mevcut depolama seviyelerinin, düzenleyici bir ikilemden kaynaklandığına işaret ediliyor. Kehler, devletin arz güvenliği sorumluluğu kapsamında zorunlu depolama hedefleri belirlediğini, ancak ekonomik riskin büyük ölçüde depolama işletmecilerine yüklendiğini söyledi.

Kehler, “Doğal gaz ticareti yapan şirketler açısından, yalnızca istisnai durumlarda ihtiyaç duyulacak gazı stoklamak sürdürülebilir bir iş modeli değil. Bu durum, depolama tesislerinin kapatılması ve sigorta etkisinin zayıflaması riskini beraberinde getiriyor.” dedi.

Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından görevlendirilen Frontier Economics danışmanlık şirketinin geçen sonbaharda yayımladığı çalışmada da, 2022’de uygulanan depolama yükümlülüklerinin etkili bir acil durum önlemi olduğu, ancak güncel piyasa koşullarında belirgin bozulmalara yol açtığı sonucuna varılmıştı.

Önümüzdeki ısıtma sezonuna yönelik zorlukların arttığına işaret eden Birlik, geçen yaz 2025/2026 kışı için depolama hedeflerini karşılamak amacıyla yaklaşık 125 TWh doğal gaz enjekte edilmesi gerektiğini hatırlattı. Mevcut depolama seviyelerinin geçen yıla kıyasla belirgin şekilde düşük olduğu, bu eğilimin sürmesi halinde önümüzdeki yaz döneminde geçen yıla göre neredeyse yüzde 50 daha fazla doğal gaz enjeksiyonuna ihtiyaç duyulacağı belirtildi.

Die Gas- und Wasserstoffwirtschaft, doğal gaz depolama tesislerinin yeniden doldurulabilmesi için güvenilir bir düzenleyici çerçeve ve piyasa temelli teşviklerin zorunlu olduğunu vurguladı. Fransa, İtalya ve Avusturya gibi ülkelerde, rekabetçi tüccarların olağanüstü durumlar için dahi gaz depolamasını teşvik eden kapsamlı ve etkin piyasa kurallarının bulunduğuna dikkat çekildi.

Kehler, “Federal hükümetin doğal gaz depolama tesislerinin yeniden doldurulmasını ve yönetimini güvence altına alacak net bir yaklaşıma ihtiyacı var. Avrupa’daki komşularımızın uygulamalarına bakmak faydalı olacaktır. Arz güvenliğini sağlarken maliyetleri kontrol altında tutmak için mevcut çelişkinin çözülmesi büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör:
Etiketler: doğal gaz, enerji,
Yorumlar
Haber Yazılımı