Çinli ICBC Adana Hunutlu’daki Termik Santral Projesinden Çekilecek Mi?
Haber
12 Aralık 2020 - Cumartesi 15:44 Bu haber 2859 kez okundu
 
Çinli ICBC Adana Hunutlu’daki Termik Santral Projesinden Çekilecek Mi?
- Haberi
Çinli ICBC Adana Hunutlu’daki Termik Santral Projesinden Çekilecek Mi?

Enerjimagazin-Kenya’daki kömürlü termik santral projesinden çekilmeye karar veren Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC) Adana Hunutlu’daki termik santral projesinden de çekilecek mi?
"Kenya'da kömür karşıtı sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren Save Lamu (Lamu'yu Kurtar) Kampanyası'nın paylaştığı basın açıklamasına göre, Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC) Kenya’nın Lamu kentinde yapılması planlanan Doğu Afrika’nın en büyük termik santrali olacak projesinden çekileceğini duyurdu. Projenin yaratacağı çevresel ve sosyal riskler nedeniyle bankanın finansmanı geri çekmeye karar verdiği belirtildi.
1.050 MW'lık Lamu Kömür Santrali’nin Doğu Afrika'daki en büyük ve Kenya'daki ilk kömür santrali olması bekleniyordu. Kömür santrali için hazırlanan proje belgelerine göre, ICBC projeye 1,2 milyar ABD Doları aktaracaktı. Daha önce ICBC'ye projenin çevresel tahribat ve sosyal etkilerini gösteren çeşitli dilekçe ve şikayetlerde bulunan Save Lamu’nun basın açıklamasına göre, ICBC'deki güvenilir bir kaynak artık bankanın bu yatırımı yapmayacağını iletti.
Bu gelişme akıllara yine ICBC’nin desteğiyle yapılmak istenen Adana’daki Hunutlu Termik Santrali projesini getirdi. Aynı şekilde çevresel ve sosyal tahribata sebep olacağı raporlarla ortaya konan kömür santrali projesine karşı sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının birçok itirazı bulunuyor. #AdanayaTemizHava kampanyası altında bir araya gelen kuruluşlar, bugüne kadar 50 binin üzerinde imza topladı. Koruma altındaki bir kaplumbağa yuvalama kumsalına kurulan santralin neden olacağı ekolojik yıkıma karşı çıkan kampanyacılar aynı zamanda, santralin faaliyette olacağı süre boyunca iki bin kişinin de erken ölümüne neden olacağını raporlarla ortaya koymuştu.
#AdanayaTemizHava kampanyasından Doğu Akdeniz Çevre Platformu sözcüsü Dr. Sadun Bölükbaşı “Yıllardır süren Save Lamu kampanyasının başarıya ulaşmasından ve ICBC yetkililerinin nihayet bu kömür yatırımından vazgeçmesinden mutluluk duyuyoruz. ICBC’den aynı hassasiyeti Adana’da da göstermesini istiyoruz ve kendilerine bir mektup daha gönderip Hunutlu santraline yönelik tutumlarını sorduk. Santralin Adana’da sebep olacağı ekolojik ve sosyal yıkımı birçok bilimsel çalışmayla ortaya koyduk, yatırımcı bankalara ve işletme sahibine defalarca bu konuları açıklayan detaylı mektuplar gönderdik. Santral, Türkiye'deki mevzuata, uluslararası sözleşmelere ve özellikle de yakın zamanda karbon nötr olmayı hedeflediğini açıklayan Çin’in yeşil finans politikalarına aykırı.” dedi. Hunutlu Projesi Hakkında:
inşaatı devam edenin projenin finansmanı Çin’in Türkiye’deki en büyük doğrudan yatırımı durumunda ve proje finansmanı, China Development Bank, Bank of China ve ICBC tarafından Kuşak ve Yol Girişimi altında sağlanıyor.
660 MW’lik iki üniteden oluşan 1320 MW kapasiteli Hunutlu Kömürlü Termik Santral projesi şayet tamamlanırsa: 
Her yıl 2,8 milyon ton kömür ithal edilecek. Sugözü Sahili’nde bulunan ve faaliyetine devam eden Sugözü ithal Kömürlü Termik Santrali’nin sadece 1,8 km doğusuna ikinci bir kömürlü termik santral yapılmış olacak. Böylece Adana’nın kuzeyinde yer alan Tufanbeyli Kömürlü Termik Santrali’yle  ve diğer kirleticilerle birlikte, Adana’nın hava kalitesi ciddi şekilde etkilenecek.  Projeye sırasıyla 1,5 km, 2,6 km ve 2,8 km uzaklıkta bulunan Sugözü Köyü, Herekli Mahallesi ve Demirtaş Köyü doğrudan etkilenecek.  Lamu Projesi Hakkında:
Önerilen tesis, yap-sahip ol-işlet (BOO) temelinde geliştirilen bir kamu-özel ortaklığıydı (PPP).
ICBC kömür santrali için öngörülen 2 milyar ABD $ 'lık geliştirme maliyetinin %60'ını iki Kenyalı şirketin (Centum Investments ve Gulf Energy) özel amaçlı ortak girişimi Amu Power için finanse etmeyi taahhüt ediyordu.
24 Kasım 2019'da Afrikalı Kalkınma Bankası (AfDB), 1050 MW'lık kömür santrali projesini desteklemekten çekileceğini açıkladı. Proje savunucuları tarafından yayınlanan proje belgelerine göre, AfDB'nin proje için kısmi risk garantisi sunması bekleniyordu. Proje için bir başka potansiyel yatırımcı da Eylül ayında yatırım politikasını değiştirmeyi planladığını açıklayan General Electric (GE) idi. Bu haberin tüm hakları www.enerjimagazin.com'a aittir.
Aktif Link verilerek veya açık kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Çinli, ICBC, Adana, Hunutlu’daki, Termik, Santral, Projesinden, Çekilecek, Mi?,
Yorumlar
Haber Yazılımı