Elder: Elektrik Fiyatları TÜFE Oranının Altında Kaldı
Haber
09 Nisan 2024 - Salı 20:44 Bu haber 1594 kez okundu
 
Elder: Elektrik Fiyatları TÜFE Oranının Altında Kaldı
ELEKTRİK Haberi
Elder: Elektrik Fiyatları TÜFE Oranının Altında Kaldı

EPDK Başkan Danışmanı Bülent Kaya'nın sunduğu "Gündem Enerji" programına katılan Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan, elektrik fiyatlarındaki artış oranının tüketici fiyat endeksindeki artış oranının altında kaldığını söyledi.

Erdoğan, pazartesi günü TRT Radyo 1'de yayınlanan programda, Kaya'nın sorularını yanıtlayarak, elektrik dağıtım sektörüne ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan, elektrik fiyatlarına zam beklentilerine ilişkin sorulan soruya verdiği yanıtta, elektrik fiyatlarındaki artış oranının, tüketici fiyat endeksindeki artış oranının altında kaldığını vurgulayarak "Elektriğe en son ne zaman zam yapılmıştı hatırlayalım. 1 Ekim 2023 tarihinde ve o zaman yapılan fiyat düzenlemesi ile Mesken abone grubu haricindeki diğer abone grupların da bir yüz Artı gerçekleştirmişti. Mesken abonesi tarifesi üzerinden konuşacak olursak bizi dinleyenlerin büyük kesmenin Mesken abonesi olduğunu düşündüğümüzde Mesken abonesi en yüksek artış yüzde 125 ile 2022 yılı başında yapılmıştı. En yüksek fiyat artışının yapıldığı bu tarihte biraz daha yakından bakalım ne olduğunu anlayabilmek açısından ve kolaylık olması açısından. Kolaylık olması açısında biz 100 kilovatsaat üzerinden bir tüketim değerlendirmesi yapalım. 2020 Aralık ayında bir Mesken abonesi 100 kilovat için her şey dahil yaklaşık 92 lira ödüyordu, bugün ise 225 lira ödüyor. Buna göre Mesken tarifesi yaklaşık yüzde 145. bir başka ifade ile 2021 yılı aralık ayındaki fatura bedelini 100 baz puan alırsak yaklaşık olarak 250 liraya çıkmış oluyor. Peki bu dönemdeki 2021 yılı aralık ayıyla İçinde bulunduğumuz dönem arasındaki tüketici fiyat endeksine baktığımızda buradaki bazın 300 puan artmış olduğunu görürüz. Yani aslında elektrik fiyatlarındaki artış oranı, tüketici fiyat endeksindeki artış oranının altında kalmış oluyor.

Tabii buradaki noktaya daha dikkat çekmek gerekir diye düşünüyorum. Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan Bayraktar, 2022 yılında vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz faturalarının 270 milyar liralık kısmının devletimiz tarafından karşılandığını açıkladı. 2023 yılında da bu rakamın 280 milyarın üzerinde olduğunu biliyoruz. Bu dönemde yine bu 2 yıl içerisinde ise enerji KİT'lerimizin yaklaşık 150 milyar lira civarında bir görev zararı üstendiğini de biliyoruz. Aslında şu anda kullandığımız elektrik faturaları içerisinde devletin üstlenmiş olduğu gerek sosyal yardımlar aracılığıyla, gerekse görev zararı ile üstlenmiş olduğu da bir maliyet kalemi var. Bu maliyet kaleminin de bu yıl için 2024 yılı bütçesi içerisinde yaklaşık 500 milyar liralık bir ödenekle dengelenmeye çalışıldığını da görüyoruz. Bunu da tüketicilerimizin, dinleyenlerin dikkatine sunmak isterim." ifadelerini kullandı.

"Tüketicilerin elektrik dağıtım hizmetinden memnuniyetini gösteren çalışmalar var mı?" şeklindeki bir soruyu da yanıtlayan Erdoğan şu şekilde konuştu: "Evet tüketicilerimizin elektrik dağıtım hizmetinden duymuş oldukları memnuniyeti aylık olarak araştırıyoruz. TEDAŞ Genel Müdürlüğümüz tarafından 2018 yılından bu yana dağıtım şirketlerinin Çağrı merkezlerinin sunmuş olduğu hizmetten duyulan memnuniyet araştırması yapılıyor. Bu araştırmalara 2018'den bu tarafa baktığımızda önemli bir iyileşmenin olduğunu gözlemliyoruz. Genel memnuniyet ortalaması 2018 yılında yüzde 44 düzeyindeyken 2023 yılı sonu itibariyle yüzde 56'ya yükseldi. Çağrı merkezi hizmetinden duyulan memnuniyet oranı ortalaması ise 2018 yılında yüzde 57'den yüzde 74'e yükselmiş durumda. Tedarik sürekliliğinden yani kesintisizlikten duyulan memnuniyet ortalaması 2018 yılında yüzde 44'den yüzde 68'e ulaştı. Biz elektrik dağıtım şirketleri olarak bu trend'in artarak devam edeceğine inanıyoruz. Bu memnuniyet araştırmasının çağrı merkezlerini arayan vatandaşlarımız ile yapılan araştırmalar olduğunu da özellikle belirtmek isterim. Dağıtıp hizmetinden herhangi bir şekilde şikayeti olmayan vatandaşlarımız araştırmalara dahil değiller. Aslında şikayeti olmayanlar da bu araştırmaya dahil edilmiş olsa memnuniyet düzeyinin çok daha yükseleceğini rahatlıkla söyleyebilirim."

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Mert Ciğerli
Etiketler: elder, bülent kaya, fakir hüseyin erdoğan, elektrik, tedaş
Yorumlar
Haber Yazılımı