Rüzgara 2017 Nisan'da Rekor Başvuru Bekleniyor
Haber
06 Kasım 2016 - Pazar 19:57 Bu haber 2813 kez okundu
 
Rüzgara 2017 Nisan'da Rekor Başvuru Bekleniyor
- Haberi
Rüzgara 2017 Nisan'da Rekor Başvuru Bekleniyor

Enerjimagazin-EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Ekim 2016'da yapılması gereken başvuruların Nisan 2017 ilk haftasına alındığını ve rekor bir başvuru beklediklerini ifade etti. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği tarafından düzenlenen "TÜREK 2016" Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Halk Dansları Topluluğu'nun sunduğu muhteşem bir gösteri ile JW Marriott Otel'de başladı.
"Rüzgarla Daha Güçlü Bir Türkiye" temasıyla gerçekleşen kongrenin açılış konuşmalarında TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız yer aldı.
Ankara'da 2 gün sürecek etkinlikte 14 oturum ve 65 konuşmacı yer alacak.
Kongrede, rüzgar enerjisine yönelik TÜREB tarafından hazırlanan Rüzgar Master Planı, YEKA ve yerli üretimle ilgili planlar ile yatırım ve rüzgar sanayisi alanında iran ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika pazarı olanakları, ertelenen yeni başvurular ve teşvik konuları tartışılacak.
Ev sahibi sıfatıyla konuşan TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven "Rüzgarla Daha Güçlü Türkiye" temasıyla gerçekleştirdikleri kongrede yer alan önemli başlıklara değindi. Kısa bir süre önce yayınlanan YEKA Yönetmeliğinin sektöre etkisi, Yekdem süreci, geçen yıl alınan 3.000 MW'lık başvuruların ve nisan 2017'de alınması beklenen 2.000 MW'lık başvuruların konu alınacağı oturumlara dikkat çekti.
Türkiye'deki fırsatların yanısıra MENA Bölgesinde (Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetler) enerji tasarrufu ve sürdürülebilir enerji üretimi için umut verici fırsatlar olduğunu da hatırlatan Ataseven, hazırladıkları master plan çalışmalarının sektöre ışık tutacağını da sözlerine ekledi.
Nisan 2017'de rekor başvuru bekliyoruz
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Ekim 2016'da yapılması gereken başvuruların nisan 2017 ilk haftasına alındığını ve rekor bir başvuru beklediklerini ifade etti. Yeni başvurulara yönelik mevzuat değişikliklerinin süratle tamamlanacağını belirten Yılmaz, nisan 2015'te yapılan değişikliklerle birlikte Yekdem kapsamında desteklenmekte olan santrallerin serbest piyasada faaliyet göstermeye başladığını, bu değişikliğin desteğin azaltılması anlamına gelmediğini belirtti. Bu tesisleri basiretli bir piyasa oyuncusu haline getirdiklerini ve esnekliklerini arttırdıklarını söyleyen Yılmaz, Yekdem'in yan gelip yatma yeri haline gelmesini istemediklerini vurguladı.
9 Ekim'de yayınlanan Yeka yönetmeliği ile rüzgar enerjisi kaynak alanlarının etkin ve verimli kullanılmasına imkan sağlanacağını, aynı zamanda üretim tesislerinde kullanılan ileri teknoloji içeren aksamın yerli olarak üretilmesinin mümkün olacağını belirtti. ilerleyen dönemde Off shore kaynaklarının da sektöre dahil olmasıyla sektörün daha çok ilgi göreceğini belirten Yılmaz, rüzgar enerjisi sektörü bu çalışmalarla her zamankinden daha cazip olacaktır dedi.
2017 ilk çeyrekte YEKA'larda rüzgar için bir model planlıyoruz
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez ise master plan çalışmalarının sonuçlarını oturumda değerlendireceklerini ve yakından takip edeceklerini belirtti.
inovasyon ve teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiğini söyleyen Dönmez, verimlilik artarken, maliyetlerin de azalmasının sevindirici olduğunu belirtti. Teknolojiyi iyi kullanan ama fazla üretemeyen ülkeler açısından yerli ekipmanı teşvik edici bazı mekanizmaların geliştirilmesinin zorunlu olduğundan bahseden Dönmez şöyle devam etti: "Yerli ekipman kullanılmasını teşvik eden bir model geliştirdik. Adı YEKA. ilk adımlarını atıyoruz. Güneşte aralık ayında 1.000 MW'lık ihaleye çıkacağız, ardından 2017 ilk çeyreğinde ise benzer bir modeli rüzgar için hazırlıyoruz. Rüzgarda tek bir alanda 1.000 MW kapasiteyi yakalama imkanımız yok. Bunun yerine çoktan seçmeli model üzerinde çalışıyoruz. Birden fazla ilde birden fazla trafo merkezinde bir portföyle çıkmayı planlıyoruz. Yatırımcı alanı belirleyip talepte bulunacak. Bu şekilde yol alma hedefindeyiz." Dedi.
Yeka dışında yarışma gerektiren yerlerde başka değişikliğe gittiklerinin de altını çizen Dönmez, ikinci en büyük değişikliklerinin bu olduğunu ifade etti. Bekleyen 2.000 MW'lık başvuruların da bu kapsamda değerlendirileceğini, dinamik olan bu modelin birçok ülkede uygulandığını da sözlerine ekledi.
Enerji endüstrisini desteklemeye devam edeceğiz
Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nde konuşan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, enerji sektöründe önemli paradigma değişikliklerinin yaşandığını ifade etti. Kamunun özel sektörle birlikte hareket ettiğini dile getiren Altunyaldız, "Birlikte yürüyoruz, sorunlarımızı birlikte çözüyoruz. Bu şekilde sadece geçen sene bin megavatlık ilave kurulu güç rüzgar enerjisine eklendi. Bu çalışma anlayışına devam edeceğiz." dedi.
Türkiye'nin enerji alanındaki 2023 hedefleri doğrultusunda önemli ilerleme kaydettiğini belirten Altunyaldız, "Şu an 78 bin hedefini gerçekleştirdik, amacımız 120 bin kurulu güce ulaşmak, 48 bin megavatlık rüzgar potansiyelinin 20 bin megavatını 2023 yılına kadar gerçekleştirmek istiyoruz. Beraber çalışarak gerçekleştireceğiz." diye konuştu.
Altunyaldız, son dönemde enerji alanında Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli, yerli enerji kaynaklarından üretim ve nükleer enerji başlıklarının ön plana çıktığını ifade etti.
Türkiye'de son 13 yılda ortalama yüzde 5'in üzerinde büyüme gerçekleştiğini aktaran Altunyaldız, "Sanayi üretimi yüzde 5.3 büyüdü.
Sanayi üretimiyle enerji arasında entegrasyon var, enerji tedarikini zamanında yapamazsak günlük hayat ve üretim aksıyor." dedi.
Altunyaldız, enerji endüstrisi, makina, ekipman ve teçhizatın Türkiye'de üretilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Enerji endüstrisini de yerli ekipman üretimini de teşvikle, Ar-Ge yatırımlarının desteklenmesiyle, beşinci bölge destekleriyle, kurumlar vergisi indirimleriyle, stopaj desteği ve vergi indirimleriyle desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.
Yerli kaynaklardan elektrik üretiminin ağırlık kazanması ve yenilenebilir enerjinin elektrikteki payının yüzde 30'a çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Altunyaldız, Türkiye'nin enerji üretim ve dağıtım merkezi olma konusunda iddiası bulunduğunu ve sektörde atılan olumlu adımların yatırımları hızlandıracağını söyledi.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Rüzgara, 2017, Nisan'da, Rekor, Başvuru, Bekleniyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı