Somalı Madenciler Meclis'e Yürüdü
Haber
16 Temmuz 2014 - Çarşamba 19:39 Bu haber 35520 kez okundu
 
Somalı Madenciler Meclis'e Yürüdü
MADEN Haberi
Somalı Madenciler Meclis'e Yürüdü

Enerjimagazin-Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasından sonra kendilerine verilen sözlerin tutulmasını talep eden Somalı madenciler Meclis'e yürüdü. Manisa Soma’dan dün akşam otobüslerle Ankara’ya yola çıkan Türkiye Devrimci işçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DiSK) bağlı Dev-Maden Sen üyesi maden işçileri sabah saatlerinde Ankara’ya geldi. Süleyman Sırrı Caddesi'ndeki sendika binası önünde toplanan işçiler, ‘301 arkadaşımızı unutmadık’, ‘Verilen sözler tutulsun’, ‘Maden ocakların kamulaştırılsın’ dövizleri açtı. Ölen 301 madencinin isminin yazdığı dev pankartı açan grup, 'Hükümet istifa' sloganları eşliğinde Meclis'e yürüdü. Somalı işçileri Meclis önünde çok sayıda CHP’li milletvekili karşıladı. işçiler, maden faciasında kaybettikleri 301 arkadaşı için saygı duruşunda bulundu. 
Verilen Sözler Tutulsun
işçiler adına basın açıklamasını faciadan yaralı olarak kurtulan maden işçisi Nihat Çelik yaptı. Bundan 3 ay önce Soma’da bir katliam yaşandığını aktaran Çelik, 301 işçi kardeşlerini şehit verdiklerini söyledi. Çelik, “Bu katliam oradaki çalışma koşullarının kaçınılmaz sonucuydu. Bizler köle gibi çalışıyorduk. Şuanda üretime devam eden ocaklarda aynı koşullar devam ediyor. Katliamın yaşandığı günlerde bizleri temsilen bir grup arkadaşımız, heyet olarak Ankara’ya geldi. Başbakan ve AKP ile görüştü. O gün bizlere sözler verildi. Bugün bizlere verilen sözlerin ve taleplerimizin takipçisi olarak buradayız.” dedi. 
Verilen sözleri maddeler halinde tek tek açıklayan Çelik, verilen sözlerin yerine getirilmesini istediklerini ve bu konunun takipçileri olacaklarını dile getirdi. işçiler taleplerini TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e ilettiler. Görgün: Hızla Yaraların Sarılmasını Bekliyoruz Dev-Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, madenciler adına yaptığı açıklamada, bütün Soma işçileri adına ve onların sesini duyurmak için Ankara'ya geldiklerini söyledi. Soma'da cinayete dönüşen ve faciaya sebep olan ihmallerin tüm ülkede bilindiğini belirten Görgün, yetkililerin bu durumu öğrenmesinin 301 cana mal olduğunu savundu: "Bir yandan hızla yaraların sarılmasını bekliyoruz diğer yandan da suçluların hak ettiği cezayı almasını görmek istiyoruz. Çalışma koşullarının insana yakışır hale gelmesini, alın terinin karşılığının alınmasını istiyoruz. Madenciler, verilen sözleri ve talepleri buraya Ankara'ya, TBMM'ye yeniden getirdiler. Şimdi yasaları çıkarma, mevzuatı iyileştirme zamanı. Meclisimiz, milletvekillerimiz, siyasi partilerimiz işçisine, madencisine, şehidine sahip çıkacak mı, çıkmayacak mı? Bunları görmek istiyoruz, bunları izlemeye geldik"
Beko: Taşeron Belası işçi Sınıfını Hala Tehdit Ediyor
DiSK Genel Başkanı Kani Beko, facianın yaşandığı günden itibaren Soma’yı yalnız bırakmadıklarını söyledi. Soma’nın acısına ortak olduklarının kaydeden Beko, ”Taşeron çalışma yasaklansın. Sayı başı köleliğe son verilsin. Ancak maalesef bu konuda da somut bir adım atılmamıştır. Taşeron belası hala tüm işçi sınıfını tehdit etmeye devam etmektedir. Hatta bütün çalışanları taşeron köleliğine mahkûm edecek bir yasal düzenleme bile yapmaya kalktılar.” diye konuştu. 
Yapılan açıklamanın ardından 25 işçi, taleplerini içeren dilekçeyi parti temsilcilerine vermek üzere Meclis’e gitti. Diğer işçiler ise arkadaşları çıkana kadar, Dikmen kapı girişinde oturma eylemi yaptı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Somalı, Madenciler, Meclis'e, Yürüdü,
Yorumlar
Haber Yazılımı