Bakanlık 3 RES Projesine Daha Onay Verdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Temmuz ayı Lisanssız Rüzgar Enerji Santrali Başvurularının Teknik Değerlendirme Sonuçlarını yayınladı. Bakanlığın web sitesinde yer alan duyurusuna göre toplam kurulu güçleri 13.2 MW olacak üç ayrı lisanssız rüzgâr enerjisi projesine onay verildi.

Antalya’da Boz Emlak Turizm İşletmecilik Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından 1,6 MW kurulu gücünde BOZ RES'in, Ordu’da ise Ordu Büyükşehir Belediyesi iştiraki OREN Ordu Çevre Enerji Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından 5,8 MW kurulu güçlere sahip Akkuş İlçesi Argan Yaylası RES 3 ve Akkuş İlçesi Argan Yaylası RES 1’in kurulumu gerçekleşecek.

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında "Rüzgar enerjisine dayalı başvurulardan teknik değerlendirmesi EIGM tarafından uygun görülen başvurulara ait teknik değerlendirme raporu her ayın beşine kadar EİGM internet savfasında ilan ediliiyor. İlan tarihinden itibaren başvuru sahibinin otuz gün içerisinde teknik etkileşim izni için TÜBİTAK'ın ilgili birimine başvuruda bulunması ve söz konusu başvurunun eksiksiz yapıldığına dair belgenin EİGM'nin ilan tarihinden itibaren otuz gün içerisinde EİGM'ye sunulması gerekiyor. TÜBİTAK'ın ilgili birimine teknik etkileşim izni için eksiksiz başvurulduğuna dair belgenin; a) Süresi içerisinde sunulmaması halinde söz konusu başvuru, b) Süresi içerisinde sunulması halinde ilgili başvuruya ilişkin kapasitenin teknik etkileşim izni sonucuna kadar bekletilmesi için, EIGM tarafından ilgili şebeke işletmecİsine bildiriliyor. Teknik etkileşim izninin, teknik değerlendirme raporu ile birlikte EİGM tarafından ilgili şebeke işletmecİsine on işgünü içerisinde bildirilmesi gerekiyor. Teknik değerlendirme raporu ve/veya teknik etkileşim izninin olumsuz olması veya teknik etkileşim izni için eksiksiz başvurulduğuna dair belgenin süresi içerisinde sunulmaması halinde başvuru belgelerinin bir örneği kalıcı veri saklayıcısına aktarıldıktan sonra ilgili şebeke işletmecİsince başvuru sahibine iade ediliyor.