ICCI 2023 İçin Geri Sayım Başladı
Haber
06 Nisan 2023 - Perşembe 16:57 Bu haber 7312 kez okundu
 
ICCI 2023 İçin Geri Sayım Başladı
ENERJİ Haberi
ICCI 2023 İçin Geri Sayım Başladı

Rusya, Ukrayna savaşının ardından dünyanın gündeminde ilk sıralara yerleşen “Enerji verimliliği ve yönetimi”, Enerjinin geleceğini çok daha önemli bir konuma taşıdı. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için bu alanda çok sayıda projeyi devreye alan Türkiye, bölgesinde kilti rol oynamaya hazırlanıyor. Uluslararası Enerji sektörünün dünyadaki en büyük buluşma noktalarından biri olan ICCI 27’inci Uluslararası ve Çevre Fuarı ve Konferansı, enerjide yeni iş birlikleri için ulusal ve uluslararası enerji şirketlerini İstanbul’da bir araya getirecek. 

Türkiye Kojenarasyon Derneği ve Sektörel Fuarcılıığın iş birliği ile  TG EXPO Fuarcılık tarafından organize edilen T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK tarafından desteklenen Türkiye’nin en önemli ve en büyük Uluslararası Enerji buluşması olan ICCI 27’inci Uluslararası ve Çevre Fuarı ve Konferansı, bu yıl 24 – 26 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılacak. Enerji sektörünün tüm alanlarını kapsayan ve üretimden iletime, dağıtımdan tüketime kadar tüm halkalarını içine alan ICC 2023, Rusya – Ukrayna savaşıyla birlikte dünyanın en önemli gündemi olan Enerji ile ilgili ulusal ve uluslararası tüm paydaşları bir araya getirecek ve dünyanın gözü sıcak konuların tartışılacağı güçlü ve kapsamlı  üç günlük konferans programında olacak.

Son dönemlerde öne çıkan enerji konuları, Enerjide Teknolojik ve Dijital gelişmeler, yeşil hidrojen, Enerji depolama, küçük modüler nükleer santraller, Güneş, Rüzgar, Jeatermal, Solar Termal ve Hibrit Üretim Sistemlerinin en yeni projelerinin ve çözümlerinin görücüye çıkacağı ICC 23 27’inci Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı öncesi düzenlenen toplantıda sektörün en önemli STK’ları bir araya geldi. ICCI İcra Kurulu Başkanı ve Türkiye Kojenerasyon Derneği (Kojentürk) Başkanı Yavuz Aydın, Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkök, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erinç Kısa ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Danışmanı ve İTÜ Uçak ve Uzay Fakültesi Ögretim Görevlisi  ve TG EXPO Fuarcılık Genel Müdürü Cem Şenel’in katıldığı toplantıda gündemin en önemli konularından olan doğal afet koşullarında Enerji arz güvenliği ile ilgili bilgiler verilirken, Rüzgar, Hidrojen, Güneş enerjilerinde son gelişmeler anlatıldı.

ICCI 23 hakkında bilgi veren TG EXPO Genel Müdürü Cem Şenel, Fuarların, “bacasız ticaret” ve “Misafirsiz Ticaret” olduğunu hatırlattı ve  şunları söyledi: Dünyanın en önemli uluslararası fuarlarının Türkiye katılımını üstlenen TG Expo olarak uluslararası deneyimlere sahip güçlü bir kadroya sahibiz.  5 kıtada 35’ten fazla ülkede Türk firmalarının uluslararası pazarlarda ürünlerini tanıtmalarını ve ticaret hacimlerini genişletmelerine destek olan çalışmalar yapıyoruz. İhtisas Fuarlarının, Türkiye’nin ihracatını arttıracak en önemli fırsatları yarattığını üzerine basarak söylemek istiyorum. Uluslararası fuar olmak için Türkiye dışından katılımcı sayısı artmalı”.   

Dünya enerji piyasasının en sıcak coğrafyasında yer alan Türkiye’nin kısa vadede bölgesel ticaret olanaklarını arttırması, yeni yatırımlarla enerji endüstrisini büyütmesi ve teknolojik dönüşümü entegre etmesi için ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansının çok önemli bir rol üstlendiğini söyleyen Cem Şenel; “Son 15 yılda özelleştirme ihaleleri dahil 95 milyar dolar yatırım yapılarak büyüme sürecinin ilk etabını büyük oranda tamamlayan enerji piyasamız, artık gelişme ve olgunlaşma sürecine girdi. Büyüme sürecinin ilk etabını tamamlayan Türkiye enerji piyasası, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD’nin en büyük onuncu enerji piyasası konumuna geldi. Büyüklük bakımından elektrik piyasası dördüncü, doğal gaz piyasası da üçüncü sıraya yükseldi. Elektrik piyasası, her yıl yaklaşık 25 milyar dolar cirosu ile GSMH’ya 36 milyar dolar civarında katkı sağlayarak, Türkiye’nin en büyük değer zincirlerinden birini oluşturdu.Bu büyüme ve gelişme sürecinin son 25 yılına sağladığımız katkıyı, gelecekte de sürdürmek üzere fuarın hem yerli hem de yabancı katılımcıların odağında olduğu sürdürülebilirlik için çok etkin çalışmalar hayata geçiriyoruz. Global ölçekteki yüksek tecrübemizin katkıları ve dünya enerji piyasasındaki trendlere ilişkin birikimimizin verdiği güçle, piyasadaki tüm unsurları bir araya getiren fuarımız ve entelektüel içeriğe odaklı konferansımız için bu yıl Uluslararası ilginin yüksek olması da bizleri mutlu ediyor. Geçtiğimiz yıl ‘enerji piyasasındaki değişim ve dönüşüm’ teması ile düzenlenen ve 45 ülkeden 15 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlayan ICCI, bu yıl ‘İklim Değişikliğine Duyarlı Sürdürülebilir, Verimli Enerji Dönüşümü’ temasıyla, 100’ün üzerinde katılımcı, 50’nin üzerinde ülkeden 20 bin ziyaretçi hedefi, 50 oturum, 200’ün üzerinde konuşmacı ile Türkiye’nin, enerji verimliliğinin merkez noktası olmaya devam edecek” dedi. 

TÜRKİYE’NİN GELECEK DÖNEM YENİLENEBİLİR ENERJİ HAMLESİ İÇİN YATIRIMLARI HIZLANDIRACAK ÇÖZÜMLER BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK’nın da desteğiyle her yıl gelişen ve büyüyen ICCI 2023’de Avrupa, Asya, Orta Doğu, Amerika ve Afrika’dan (İtalya, İngiltere Almanya, Avusturya, Japonya, Norveç, Danimarka, Fransa, Hindistan, İran ve Çin) gelen enerji profesyonellerini bir araya getirerek uluslararası enerji gündemini Türkiye’de buluşturduklarının altını çizen Kojentürk Derneği Başkanı Yavuz Aydın, “27 yıldır Türkiye, Avrupa, Asya, MENA gibi yakın coğrafyanın uluslararası en büyük enerji fuarlarından biri olan ICCI – Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı,  114 yerli ve yabancı katılımcının ağırlandığı sektörünün gelenekselleşmiş fuarı olarak yıllık yaklaşık 25 milyar dolar ciroya ev sahipliği yapıyor. B2B Alım Heyeti Programı kapsamında ihracatçı firmalar, hedef ülkelerden gelen uluslararası satın alma heyetleri ile ikili iş görüşmesi yapma fırsatı bulacak. Başta Bağımsız Devletler Topluluğu, Balkan Ülkeleri, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Körfez Ülkeleri’nden olmak üzere 26 ülkeden 300 sektör profesyonelleri etkinlikte bir araya gelecek. Fuar ile paralel olarak düzenlenen Konferansta; 3 gün boyunca 4 paralel salonda, TÜSİAD, MÜSİAD, DEİK, Türkiye Belediyeler Birliği, OSBÜK, İstanbul Sanayi Odası, Digit4Turkey, TÜREB, Kojentürk Derneği başta olmak üzere enerji ile ilgili sektörün önde gelen 18 derneğinin ve EPDK ve ETKB gibi yasa koyucuların düzenledikleri özel oturumlar ve fuara katılan firmaların sunumlarının yer aldığı teknik oturumlar ile toplamda 225+  Konuşmacının yer aldığı 45 oturum gerçekleşmektedir” dedi.

Türkiye’de kurulu gücün 56 bin Megavat’ının yenilenebilir enerji tesislerinden geldiğini söyleyen Yavuz Aydın; “350 Milyar Tl’ye çıkarılan Kredi Garanti Fonu olumlu bir gelişme ve yatırımların geliştirilebilmesi için bir an once kullandırılmaya başlanması gerekiyor. Türkiye artan enerji ihtiacını karşılayabilmek için 2053 net sıfır komisyon hedefinde yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak zorundadır. Türkiye’nin 104 bin Megavatı aşan kurulu gücünün yaklaşık 56 bini yenilenebilir enerjiden geliyor. 2023’de yenilenebilir enerjide 2 bin megavat kapasite artışı bekliyoruz ama yeterli değil, 2024, 2025’de bu hedefleri yatırımlarla büyümeliyiz” şeklinde konuştu. 

“ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ” VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, DENGELİ KAYNAK DAĞILIMI VE YÖNETİMİNİ ZORUNLU KILIYOR

Elektrik üretiminde fosil yakıtlardan yenilenebilir yakıtlara dönüşümdü “Enerjide Arz Güvenliği ve “Sürdürülebilirlik” kavramlarının dengeli bir kaynak dağılımı ve yönetimini zorunlu kıldığını anlatan Yavuz Aydın, “Enerjide küresel dönüşüm dalgaları Türkiye’nin cari açığındaki en önemli kalem olan enerji faturasını düşürmeye yönelik politikalarda revizyonlar yapılmasına yol açtı. Son bir yıl içerisinde ‘Enerji Strateji Raporu’, yenilenebilir Enerji görünümü ve Hidrojen yol haritası gibi önemli çalışmalar yapıldı ve ulusal enerji verimliliği eylem planı güncellendi” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin elektrik kurulu gücündeki artışa dikkat çeken Kojentürk Derneği Başkanı Yavuz Aydın, şu bilgileri Verdi: “ Ülkemizin Elektrik kurulu gücü 2022 yılı sonunda 103.800 MegaWata ulaşırken, bunun içinde yenilenebilir payı 54 oldu ve artık bu oranın her yıl yenilenebilir lehinde artacağı kesinleşti. Enerji depolama ve Hibrit santrallere yönelik artışlar, Yeşil Hidrojen üretimi, Elektrikli Araçlardaki hızlı dönüşüm ülkemizin Enerji politikalarında ve Enerji altyapısında ciddi düzenleme ve yatırımlara yol açtı. Dünyanın tamamını etkileyen Enerji dönüşümü, ilk kez bu kadar kapsamlı ICCI 27’İNCİ Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansında Ulusal ve Uluslararası paydaşlar, Bilim İnsanları ve sektörün yatırımcıları tarafından masaya yatırılacak. Enerji Kamu Yönetimi, Enerji STK’ları ve özel sector paydaşları desteğiyle düzenlediğimiz ICCI Enerji ve Çevre Konferansı, enerji değer zincirinin üretimden iletime, dağıtımdan tüketime kadar tüm halkalarını içine alacak çok önemli bir 3 günlük konferans olacak” şeklinde konuştu. 

ABD, 2023’DE 5 MEGA GÜNEŞ ENERJİSİ PROJESİNİN YAPIMINA BAŞLAYACAK. TÜRKİYE OLARAK ÇİN’İN BIRAKTIĞI BOŞLUĞU ABDE PAZARINDA BİZ DOLDURABİLİRİZ. BU FIRSATI DEĞERLENDİRMELİYİZ

Toplantıda konuşan Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği Başkani Cem Özkök, tüm dünyada enerji yatırımlarının hızla planlanarak uygulamaya geçtiğini söyledi ve şu bilgileri Verdi : “Amerika, kurulu güneş enerjisi kapasitesinin 2030 yılına kadar 4 kattan fazla arttıracak ve 45 GWatta ulaştıracak yatırımları hayata geçirmeye başladı” dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ, RÜZGAR ENERJİSİ VE HİDROJEN TEKNOLOJİLERİ, ENERJİNİN GELECEĞİ OLARAK ÖNE ÇIKIYORLAR

GÜYAD Başkanı Cem Özkök, son dönemlerin en önemli enerji seçenekleri arasına giren Güneş Enerjisi hakkında bilgi Verdi ve konuyla ilgili şu bilgileri Verdi: “ Hidrojen bu sene en önemli konularımızdan biri. Küçük nükleerler de günümüzün en önemli konularından biri. Sanayicileri de etkileyen karbonsızlaştırmanın geciktirilmesi, karbon emisyonlarını azaltma yatırımlarının da gecikmesine neden oluyor. Benim en çok önem verdiğim konu yerli katkı. Yerli katkı için işletmelerin kendilerini enerji fiyatları ve güvensizlikten kendilerini korumaları gerekiyor. Türkiye yavaş yavaş depolama sistemiyle tanışacak. Bugün güneşte ABD Pazarı çok açık. Çin boşluğunu Türk yatırımcısı doldurabilir”.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkan Yardımcısı Erinç Kısa’da çok önemli açıklamalar yaptı. Erinç Kısa, “Avrupa Birliği, rüzgar enerji sahalarını genişletiyor. Avrupa Birliği’nin 5 deniz havzasının her birine 2050 yılına kadar deniz üstü rüzgar enerji sahalarının yerleştirilmesi planlandı. Oldukça iddialı ve uzun vadeli bu planların Türkiye içinde hayati önemi var” şeklinde konuştu.

Hidrojen teknolojileri konusunda önde gelen Bilim İnsanı Profesör İskender Gökalp  ise, online katıldığı toplantıda, ülkemizin mevcut durumu, yakın ve uzak dönem projeksiyonlarını, gelişime yönelik yasal ve finansal ihtiyaç ve düzenlemeleri aktardı.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: ICCI 2023, enerji, güyad,
Yorumlar
Haber Yazılımı