Bakan Dönmez MMG'nin Enerjide Türkiye Yüzyılı Hedefleri Toplantısına Katıldı
Haber
28 Ocak 2023 - Cumartesi 11:51 Bu haber 8024 kez okundu
 
Bakan Dönmez MMG'nin Enerjide Türkiye Yüzyılı Hedefleri Toplantısına Katıldı
ENERJİ Haberi
Bakan Dönmez MMG'nin Enerjide Türkiye Yüzyılı Hedefleri Toplantısına Katıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez."Hedefimiz bağımsız enerji, güçlü Türkiye. Vatandaşlarımız hizmetlerin en iyisine, en güzeline layık. Onların duası bizim için en kıymetli hediye. İnşallah Rabbim güç, kuvvet verdiği müddetçe de bu hizmetleri insanımıza daha yaygın, daha kaliteli ve daha ekonomik bir şekle getirmek için de gayret göstereceğiz." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Mimar ve Mühendisler Grubu'nun düzenlediği "Enerjide Türkiye Yüzyılı Hedefleri" toplantısına katıldı. Swissotel The Bosphorus'ta düzenlenen kahvaltılı programa Bakan Dönmez'in yanı sıra, MMG Genel Başkanı Bülent Şen ile iş dünyasının ve kamunun üst düzey temsilcileri katıldı.

Hedefimiz Bağımsız Enerji, Güçlü Türkiye

MMG Genel Başkanı Bülent Şen'in açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Dönmez, Akdeniz'deki arama ve sondaj çalışmalarının ortaya konulan enerji bağımsızlığı perspektifini  en iyi açıklayan örneklerden birisi olduğunu belirterek, "Bizler enerjide bağımsızlık derken Türkiye’nin elini kolunu bağlayacak yüz yıllık yürüyüşüne ayak bağı olacak her türlü engelin ortadan kaldırılmasını kastediyorduk. Yerli ve milli derken sadece içine kapanan dünyadan izole olmuş bir yapıdan bahsetmiyoruz. Kendi imkanlarıyla üreten güncel teknolojiyi takip eden uygulayan, uyarlayan, geliştiren ve nihayetinde bu üretmiş olduğu ürün ya da hizmeti ihraç eden bir yapıdan bahsediyoruz. Bizi farklı kılan, kendi özgün değerlerimizi kaybetmeden dünya ile entegre olmak. Hazreti Mevlana'nın meşhur bir metaforu var. Bir ayağımız Anadolu’dayken diğer ayağıyla bütün dünyayı geziyoruz. Milli Enerji ve Maden politikasını ilan ederken temel hedefimizi de bağımsız enerji, güçlü Türkiye olarak ifade etmiştik." dedi.

Resim

Yerli ve Yenilenebilir Enerjiye Yoğun Yatırım Yaptık

Bağımsız enerji, güçlü Türkiye hedeflerini hayata geçirmek için yerli ve yenilenebilir enerjiye yoğun bir yatırım yaptıklarını da ifade eden Dönmez, "YEKA’larla, yani yenilenebilir enerji kaynak alanları ihaleleri ve yarışmalarıyla hem üretim, hem de teknoloji tarafında yeni bir süreç başladı. Biliyorsunuz o ihalenin şartlarından birisi de yerli ekipman kullanımı. Yani, burada üreteceksiniz. Nitekim O sayede bugün güneş paneli üretiminde yerlilik oranlarımız yüzde 77, Rüzgar türbinlerinde de yüzde 60 seviyesini yakaladık. Güneş paneli üretiminde dünyada 3’üncü, Avrupa'da birinci sıradayız. Artık Türkiye'deki iç pazarı değil başta yakın coğrafya olmak üzere dünyanın dört bir tarafına güneş paneli üretir hale geldik.  Rüzgar türbini üretiminde de geçmişte kule ve kanat üretimimiz çok iyiydi. Yine iyiyiz ama onun yanı sıra, jeneratörden çeşitli mekanik aksama kadar birçok ürünü, parçayı burada yapabilir hale geldik. Rüzgar tribünü sanayisini otomobil sanayisine benzetiyorum. Güneş öyle değil güneşte genellikle tek bir üretim tesisinde dışarıda çok fazla tedarikçiyle çalışmadan büyük oranda o işi yapabiliyorsunuz ama rüzgar türbinleri yüzlerce binlerce küçük büyük parçadan oluşuyor." şeklinde konuştu.

Elektrik ve Doğal Gazda İndirimler Devam Edecek

Enerji teknolojileri ve enerji sanayisinin Türkiye'nin ikinci savunma sanayi olabilecek imkan ve kabiliyetine de sahip olduğunu vurgulayan Dönmez şöyle devam etti: "Bu nedenle sahada mühendislerimizi, yatırımcılarımızı, girişimcilerimizi daha aktif görmek lazım. Bu manada üreticilerimizin maliyetlerini düşünmek için doğal gaz ve elektrikte de indirime gittik. Biliyorsun dün Sayın Cumhurbaşkanımızın Bilecik mitinginde de paylaştı. Sanayinin kullandığı doğal gazda yüzde 13 ile 16 arasında değişen oranlarda bir indirime gidildi. Ben daha önce de söyledim büyük tüketicilere ve sanayiye hem elektrik fiyatları hem de doğal gaz fiyatlarında maliyet tabanında gider. Fiyatlar yükselirse yansıtmak zorundayız, düşerse de düşüreceğiz. Konut, esnaf ve küçük İşletmeler gibi tarımsal faaliyet gösterenlere de devlet olarak sübvansiyon yaptığımızı da söylemiştim. Onu bunun dışında tutuyoruz. Son aylarda bazı fiyatlarda gevşeme oldu aynen yansıttık. İnşallah bundan sonra da bu durum devam ettiği müddetçe de bu indirdiler gelmeye devam edecek demektir. Tabi doğal gaz düşünce, özellikle elektrik üretiminde de bunların aynı şekilde oralara da yansımasını bekliyoruz. Belki yüzde 15-16 seviyesinde de toptan elektrik fiyatlarında da bir gerileme söz konusu olacak Şubat ayı itibariyle. Bu düzenlemeyle birlikte geçtiğimiz yıl Kasım ayından bu yana, sanayinin kullandığı doğal gazda toplamda yüzde 25 ile yüzde 38 oranında bir indirim söz konusu olmuş oldu. Diğer yandan yine konutlarda da doğal gazı ve elektriği en uygun maliyeti kullanan ülkelerden birisi durumundayız. Avrupa’da Ukrayna ve Macaristan’ın ardından konutlarda doğal gazı en düşük fiyatta kullanan üçüncü ülke durumundayız. Vatandaşlarımız hizmetlerin en iyisine, en güzeline layık. Onların duası bizim için en kıymetli hediye. İnşallah Rabbim güç, kuvvet verdiği müddetçe de bu hizmetleri insanımıza daha yaygın, daha kaliteli ve daha ekonomik bir şekle getirmek için de gayret göstereceğiz."

Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Bülent Şen, Bakan Dönmez'e konuşmasının ardından günün anısına hediye takdim etti.

Resim

 

 

 

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Remzi Ciğerli
Etiketler: fatih dönmez, enerji, elektrik, doğal gaz, bülent şen, mmg
Yorumlar
Haber Yazılımı