Bursa'da Akıllı Şehre Dönüşüm Başlıyor
Haber
14 Mayıs 2023 - Pazar 00:18 Bu haber 7519 kez okundu
 
Bursa'da Akıllı Şehre Dönüşüm Başlıyor
ENERJİ Haberi
Bursa'da Akıllı Şehre Dönüşüm Başlıyor

B-Cube Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Merkezi Tanıtım Programı'na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye'de AR-GE'nin, inovasyonun hamisi bir bakanlık olarak elbette biz de akıllı şehirciliği çok önemsiyoruz. Türkiye'den hem akıllı şehircilik teknolojileri geliştiren yeni şirketler çıkmasını, start-uplar çıkmasını sağlamaya ama aynı zamanda bu yapılan uygulamaların da Türkiye'de belediyeler tarafından kullanılmasına destek vermeye çalışıyoruz." dedi.

Belediyeler arasında Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Dairesi Başkanlığı’nı kuran ilk belediye olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, yine bir ilke imza atarak B-CUBE Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Merkezi’ni hizmete açtı. Yerli ve millî teknoloji hamlesini desteklemek amacıyla, girişimci adayı gençler ve girişimciler için kurulan merkezde, akıllı şehircilik alanında sürdürülebilir insan kaynağının yetiştirilmesi, aynı zamanda yerli ve millî teknoloji üretilmesi desteklenecek. Girişimcilerin bilgi teknolojileri alanındaki kapasitelerini geliştirerek hem Bursa hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak olan merkezde aynı zamanda belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere yerli ve millî teknolojilerin üretilmesi de teşvik edilecek. Bursa’nın akıllı şehre dönüşüm sürecini hızlandıracak olan B-CUBE Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Merkezi’nin tanıtımına, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.

Bakan Varank, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde Bursa Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü B-Cube Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Merkezi Tanıtım Programı'nda yaptığı konuşmada, dünyada artık teknolojinin her alana dahil olduğunu söyledi. Bütün iş yapma şekillerinin teknolojiyle farklılaştığını, daha verimli hale geldiğini belirten Varank, bu manada akıllı şehirciliğin de aslında bir şehirde verimi ve konforu artırmak, şehirleri ileriye taşıyacak en önemli konulardan biri haline geldiğini kaydetti.

AR-GE VE İNOVASYONUN HAMİSİ

Hayatın her alanına akıllı şehir uygulamaları, teknolojilerinin değmeye başladığını anlatan Varank, “İşte sayaç okuma okumalarından farklı verimlilik uygulamalarına hatta artık şehrin dahil olduğu plebisit seçimlerinin bile yapılabildiği farklı uygulamalar artık teknolojiyle beraber akıllı şehircilik anlamında gündeme gelmeye başladı. Benim açımdan ne ifade ediyor? Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye'de AR-GE'nin, inovasyonun hamisi bir bakanlık olarak elbette biz de akıllı şehirciliği çok önemsiyoruz. Türkiye'den hem akıllı şehircilik teknolojileri geliştiren yeni şirketler çıkmasını, start-uplar çıkmasını sağlamaya ama aynı zamanda bu yapılan uygulamaların da Türkiye'de belediyeler tarafından kullanılmasına destek vermeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 TEKNOLOJİ TABANLI GİRİŞİMCİLER

Varank, “Büyükşehir belediyelerimizle yaptığımız akıllı şehircilik uygulamaları var, desteklerimiz var ama Türkiye'nin ilk akıllı şehircilik odaklı teknoparkının da İstanbul'da Esenler Belediyemizle beraber temelini attık. Burada özellikle genç kardeşlerimizin, teknoloji tabanlı girişimcilerin yeni ürünler geliştirip bunları pazarlamasını, bunları biraz da iddia olarak yurt dışına da taşıyacak şekilde geliştirmesini istiyoruz." diye konuştu.

İNSAN KAYNAĞINA YATIRIM

Her şeyin temelinde insanın olduğunu vurgulayan Varank, "Akıllı şehircilik teknolojileri, ürünleri kendi kendine ortaya çıkmıyor, uzaydan da gelmiyor. Dolayısıyla bunları geliştirecek olan yeni insan. Burada insan kaynağına yatırım yapmak üzere de çok farklı uygulamalarımız var." değerlendirmesinde bulundu.

GENÇLERİMİZ YAZILIM ÖĞRENİYORLAR

Varank, Türkiye'de daha fazla yazılımcı yetiştirebilmek için farklı uygulamaların olduğuna işaret ederek, "Bunlardan biri 42 okulları. Tamamen bir eğitmen olmadan kendi kendinize sıfırdan yazılım öğrendiğiniz, hiçbir okul mezunu olmasanız bile ilkokul diploması da dahil sadece matematik zekanızı ölçen, algoritmik zekanızı ölçen bir teste girerek katılabildiğiniz bir okulla biz 3 senede sizi yazılımcı olarak yetiştiriyoruz. Hoca yok, eğitmen yok. Ders saatiyle ilgili yoklama yok ama gençlerimiz kendinden beraber öğrenme, birbirinden öğrenme metoduyla ve oyunlaştırılmış bir sistemle, proje bazlı bir sistemle yazılım öğreniyorlar. Ortalama 2,5 senede mezun olan arkadaşlarımızın iş bulma garantisi de yüzde 95. İşte bunun gibi çok farklı destekleri biz gençlerimize veriyoruz." ifadesini kullandı.

AÇIK KAYNAK PLATFORMU

Açık kaynak platformuyla Türkiye'nin ihtiyacı olan yazılımların açık kaynak temelli geliştirilmesini sağladıklarını aktaran Varank, gençleri bu işlerin odağına çekmeye çalıştıklarını dile getirdi. Varank, şehir kuluçkalarının önemine değinerek, "Kuluçkalar, ön kuluçkalar, bunun gibi mekanları kurarak gençleri buraya çekmek, ticarileşebilecek fikri olan gençleri desteklemek, onlara bir masa vermek, bir bilgisayar vermek ama bunun yanında onları yönlendirecek, liderlik edecek. Bir şirket nasıl kurulur, bir iş nasıl iş planı çıkarılır; bunları öğretecek. Kaynak nasıl bulunur, fon nasıl bulunur, projelere nasıl başvurulur, bunun gibi bir iş nasıl aslında farklı paketlenirse daha iyi satar? Bunları da gösterecek mentorlarla bu tip şehir kuluçkaları gençleri bu işlere yönlendirmek için en önemli alanlardan biri.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ

Varank, teknolojinin yakından takip edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Girişimcilik aslında şirketlerin ihtiyaç duyduğu yeni teknolojileri inovasyonu elde etmeleri için de kullanacakları ana unsur. Togg'da böyle bir proje aslında. Start-upların geliştirdikleri teknolojileri araçlarına entegre ederek daha katma değer üretecekler. Ürünlerini daha cazip hale getirecekler. Belki çok müzik sevmeyi, dinlemeyi seven bir insan sadece TRT Dinle'yi indirebildiği için bu arabayı alırken bunu tercih edecek. Onun için katma değer teknolojide, inovasyonda bunu da işte Türkiye'nin otomobili güzel bir şekilde başaracak." dedi.

B-CUBE Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Merkezi, Bursa’nın akıllı şehre dönüşüm sürecini hızlandıracak. Genç girişimci adaylarına teknolojik altyapıdan ücretsiz üyelik anlaşmalarına kadar pek çok fırsat sunacak.

Teknolojide son trendler

Moderatörlüğünü Tech Influencer Hakkı Alkan’ın yaptığı ‘Akıllı Şehir Olma Yolunda İnavosyon’ konulu söyleşiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile birlikte katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, B-CUBE Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Merkezi’nin fikir temellerinin 4 yıl önce atıldığını söyledi. Merkezde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Aktaş, “Burada akıllı şehircilik temasına özel, teknolojinin son trendlerini yakalamayı sağlayacak, kapasite geliştirici yazılımcı geliştirme programı, tasarım odaklı düşünme eğitimi, animasyon yazılımı gibi eğitimler düzenleyeceğiz. Şirketleşmeye hazır girişimciler için ticarileşme, prototipleme atölyesi, alternatif fon kaynakları önerme destekleri sunacağız. Ayrıca ortak çalışma alanlarında çalışma imkânı da olacak. Merkeze gelen girişimciler ile yatırımcıların buluşmasını sağlayacağız. Girişimcilere yönelik yarışmaların planlanması, girişimlerin tanıtımlarının ilgili platformlarda yapılması, mevcut ağlara dâhil olunmasını sağlayacağız. Ürünlerinin pazar araştırmasını veya tanıtımını yapmak isteyen firmalara yönelik hizmetler sunacağız. Yeni teknolojik ürün sergileme, ürün ile ilgili analiz raporlama gibi destekler vereceğiz. B-CUBE’e gelen girişimci adayı gençlere ve girişimcilere özel; teknolojik altyapı destekleri, teknolojik makine ve ekipmanlar, prototipleme-ürün geliştirme atölyesi, özel indirim ve ücretsiz üyelik anlaşmaları, tanıtım desteği, iş ve yatırımcı ağı destekleri gibi bazı imkânlar da sunacağız” diye konuştu.

Yeni Hande Çilingir’ler çıkacak

Hizmete açtıkları merkezin Bursa’daki girişimciler ve girişimci adayı gençler için büyük bir heyecan oluşturacağını dile getiren Başkan Aktaş, “Bursa olarak güçlü bir sanayiye sahibiz. Ama biz ağır sanayiyi mutlaka yüksek teknolojiyle buluşturmalıyız. Yüksek teknolojiyle sanayiyi daha üst segmente taşımak şehrin pastasını büyütmek, şehrin zenginleşmesini sağlamak ama özellikle de değişen şartları yakalamak noktasında çok önemli. Ben gelecek adına heyecanlıyım ve Hande Çilingir’lerin, yeni Insider’lerin Bursa'dan çıkacağına inanıyorum. Merkezimiz Bursa’mıza ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından B-Cube Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Merkezi hakkında bilgi verilen program, merkezin açılışının gerçekleştirilmesiyle sona erdi.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: bcube, bursa, enerji, akıllı şehir
Yorumlar
Haber Yazılımı