Çek Enerji Devi Özelleştirmelerle ilgileniyor
Haber
07 Mart 2014 - Cuma 12:02 Bu haber 9139 kez okundu
 
Çek Enerji Devi Özelleştirmelerle ilgileniyor
ENERJİ Haberi
Çek Enerji Devi Özelleştirmelerle ilgileniyor

Avrupa'nın en önemli enerji üretim, depolama ve iletim şirketlerinden Energeticky a Prumslov Holding (EPH), Türkiye'de elektrik üretim özelleştirmeleri ve kömür atıktan enerji üretimi gibi yatırımlarla ilgileniyor.
EPH yönetiminde yer alan eski Avrupa Konseyi Başkanı ve eski Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek beraberindeki şirket yetkilileriyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz'ı ziyaret ederek Türkiye enerji piyasasının işleyişi ve fırsatları hakkında kapsamlı brifing aldı. Görüşmede, yıllık 20 milyon ton kömür, 37 milyar kilovat saat elektrik üreten, 57 milyar metreküp doğal gaz iletimi yapan ve 3,5 milyar metreküp depolama kapasitesi olan EPH'nın yetkilileri, Türkiye'de elektrik ve doğal gaz zincirinin her halkasında yer almayı planlandıklarını ve bilhassa elektrik üretim santrallerinin özelleştirmeleri, kömür ve atıklardan elektrik üretimi, elektrik ve doğal gaz dağıtımı ile depolama alanlarında yer almak istediklerini söyledi
Önemli Yatırım Olanakları Var
Şirket yönetimindeki Topolanek ise Türkiye'yi uzun süredir çok yakından takip ettiklerini ve bu piyasada çok büyük fırsatlar gördüklerini ifade ederek, "Son dönemde yaşanan ekonomik ve siyasi çalkantıları da yakından izlediklerini" dile getirdi. EPDK Başkanı Yılmaz ise Türkiye enerji piyasasının her açıdan yabancı yatırımcılara büyük imkanlar sunmaya devam ettiğini, bu konuda EPDK olarak her türlü bilgi talebini karşılamaya hazır olduklarını ancak doğru yatırım kararları verilebilmesi için bu dönemde ekonomik ve sektörel gelişmeler ve istikrarın Türkiye'den takip edilmesi gerektiğini kaydetti.
EPH yetkilileri, karar aşamasına kadar çok tutucu davrandıklarını ancak karar verdikten sonra hızlı adımlar attıklarını dile getirerek, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılması açısından bilhassa kömür ile atıklardan enerji üretimi konusunda büyük fırsatlar gördüklerini bildirdi. "Avrupa'nın en büyük atık üretim şirketini satın aldıklarını" da kaydeden şirket yetkilileri, Türkiye'nin bu alanda önemli yatırım olanakları taşıdığına işaret ettiler.
Rus doğalgazının Avrupa Birliği ülkelerine taşınmasında kilit konumda olan EPH, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Polonya'da 40'ın üzerinde şirketle faaliyet gösteriyor. ht

Kaynak: Editör:
Etiketler: Çek, Enerji, Devi, Özelleştirmelerle, ilgileniyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı