Elektrikli Kargo Gemileri 2018'de Suya indirilecek
Haber
29 Ocak 2018 - Pazartesi 15:00 Bu haber 2705 kez okundu
 
Elektrikli Kargo Gemileri 2018'de Suya indirilecek
- Haberi
Elektrikli Kargo Gemileri 2018'de Suya indirilecek

Enerjimagazin-Tesla’nın elektrikli otomobilleri ve TIR’larından sonra şimdi de elektrikli kargo gemilerinin üretimi için düğmeye basıldı. Norveçli iki şirket tarafından geliştirilen “Yara Birkeland”ın 2018 yılı içinde  suya indirilmesi planlanıyor. 25 milyon dolarlık maliyeti ve yüksek bakım onarım giderlerinin daha az mürettebat kullanılarak ve yakıttan elde edilecek tasarrufla karşılanacağı belirtildi. Tech Republic’te yayınlanan habere göre Norveç'teki iki şirket, Yara International ASA ve Kongsberg Gruppen ASA dünyanın ilk elektrikli gemilerin üretimi için tasarım ve geliştirme çalışmalarını başlattı.
"Tesla Denizleri" (Tesla of the Seas) olarak adlandırılan proje kapsamında üretilecek ilk gemi olan “Yara Birkeland”, 2018'de fiyort içinde 37 mil uzaktaki bir limana gitmek üzere yola çıkacak. 25 milyon dolara mal olması planlanan geminin diğer teknelere aborda olma manevrasına kadar her şeyi kendi kendine yapması bekleniyor. Maliyetinin ve yerinde onarım masraflarının geleneksel konteyner gemilerine oranla çok daha yüksek olacağı öngörülüyor.
Ancak projeye fon sağlayan kişiler, geminin daha az mürettebat ve yakıt harcamalarındaki tasarrufla şirket masraflarının yüzde 90 oranında azaltılacağına ve maliyeti karşılayacağına inanıyorlar. Öte yandan, Norveç'te kısa mesafeli nakliye operasyonlarında kullanılan 40 bin kamyona da gerek kalmaması ile ek maliyetin ortadan kalkması ve yakıt yoluyla doğaya salınan emisyondaki düşüşün de projeye “ek katkı” sağlayacağı düşünülüyor.
“Yara Birkeland”ın, kısa mesafeli seyirlerin ardından Amsterdam, Antwerp ve Rotterdam gibi daha uzun yolculuklar için geliştirileceği belirtiliyor. Bunun için belirtilen tarih ise 2020. iLK ELEKTRiKLi GEMiDE ÇiN iMZASI VAR
Norveç’te tasarım aşamasında olan elektrikli gemi konusunda ilk somut adımı ise Çin atmış durumda.
2017’nin Kasım ayında Guanco Tersanesi tarafından inşa edilip suya indirilen 2 bin tonluk elektrikli yük gemisi, inci Irmağı deltasında seferlerine başladı bile. Gemi, “temiz enerji” kullanmasına rağmen, Çin endüstrisinde halen fazlaca tüketilen kömürleri taşıyor.
Çin malı elektrikli kuru yük gemisi, 2 saatlik şarjla 80 kilometre yol alıyor. Geminin şarj süresi, yükünü boşaltma süresine denk geliyor. Böylece hedefine varıp yükünü boşaltırken, akülerini şarj etmiş, limana geri dönmeye hazır hale geliyor. ZUMWALT PROJESi RAFA KALKTI
ABD ise uzun menzilli elektromanyetik ray silahlarının kullanılacağı Zumwalt sınfı bir destroyer inşa etti. Elektrikli USS Zumwalt, güçlü gaz türbinleri kullanıyor ve gerek duyduğu elektriği fosil yakıtlardan üretiyordu.
Ancak, donanma ray silahlarından vazgeçince, destroyere harcanan 4.4 milyar dolar da “zarar” hanesine yazıldı. Ancak kazanılan birikim yine de hayalet gemi ve elektrik motoru teknolojisinin gelişmesine katkı sağladı. Kaynak
Kaynak: Editör:
Etiketler: Elektrikli, Kargo, Gemileri, 2018'de, Suya, indirilecek,
Yorumlar
Haber Yazılımı