Türkiye’de 8 Bin 861 Elektrikli Araç Şarj Noktasına Ulaşıldı
Haber
19 Eylül 2023 - Salı 12:28 Bu haber 7952 kez okundu
 
Türkiye’de 8 Bin 861 Elektrikli Araç Şarj Noktasına Ulaşıldı
Elektrikli Araç Haberi
Türkiye’de 8 Bin 861 Elektrikli Araç Şarj Noktasına Ulaşıldı

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz: “Ülkemizdeki şarj istasyonu sayısı her ay nerdeyse katlanarak artıyor. Son rakamlara göre 4 bin 221 adet şarj istasyonunda 6 bin 633 adeti AC (yavaş şarj), 2 bin 228 adet DC (hızlı şarj) noktası olmak üzere toplam 8 bin 861 şarj noktasına ulaştık. Ülkemizde yaklaşık her 14 araca bir dc şarj noktası düşüyor.  Araç başına düşen DC şarj noktası açısından Türkiye Avrupa genelinde 1. Sırada.”

TÜİK’in açıkladığı verilere göre Temmuz ayı itibariyle trafikte yaklaşık 33 bin adet elektrikli araç bulunurken Türkiye’nin yerli ve milli ilk otomobili olan TOGG da yollardaki yerini hızla almaya devam ediyor.

TÜRKİYE’NİN ŞARJ AĞI HIZLA GENİŞLİYOR…

Elektrikli araç piyasasının alt yapısını kuran ve şarj hizmetlerini düzenleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da bu alanda sektörün önünü açmaya, elektrikli araç sahiplerinin hayatını kolaylaştıracak adımlar atmaya devam ediyor. Şarj hizmetlerine yönelik son verileri paylaşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz toplamda Türkiye’de 8 bin 861 şarj noktasına ulaşıldığını açıkladı. Yılmaz şunları söyledi:

“Halihazırda 81 ilimizde de şarj istasyonları bulunuyor ve ülkemizdeki şarj istasyonu sayısı her ay neredeyse katlanarak artıyor. Son rakamlara göre 4 bin 221 adet şarj istasyonunda 6 bin 633 adeti AC (yavaş şarj), 2 bin 228 adet DC (hızlı şarj) noktası olmak üzere toplam 8 bin 861 şarj noktasına ulaştık. Ülkemizde yaklaşık her 14 araca bir DC şarj noktası düşüyor ve araç başına düşen dc şarj noktası açısından Türkiye Avrupa genelinde 1. sırada. Elbette bu durum araç sayısı ile doğrudan ilintili ama bir yandan elektrikli araç sayımız hızla artarken aynı süratle şarj noktalarımızın da artması çok önemli. Bu durum sektörümüz adına gerçekten gurur verici”

ŞARJ İSTASYONLARINA AİT BİLGİLER EPDK İNTERNET SİTESİNDE

EPDK tarafından geliştirilen mobil uygulama Şarj@TR’yi bütün elektrikli araç sahiplerine tavsiye eden Yılmaz, uygulama ile şarj istasyonlarının coğrafi konumları, şarj ünitesi ve soket sayıları, tipleri ve güçleri, ödeme yöntemleri, müsaitlik durumları ve şarj hizmeti fiyatlarının anlık olarak görülebileceğini hatırlattı. Yılmaz: “Kurumumuz tarafından geliştirilen Şarj@TR mobil uygulamasını bütün elektrikli araç sahiplerine tavsiye ediyoruz, gerçekten hayatlarını kolaylaştıracak bir uygulama. Ayrıca şarj istasyonlarına ait bilgileri kurumumuzun internet sayfasında yayınlamaya başladık. Vatandaşlarımız internet sayfamızdan -hangi şarj istasyonu nerede gibi- gereken bütün bilgilere ulaşabilecek. Ayrıca ülkemizde ‘hangi şehirde şarj hizmeti verilen kaç şarj istasyonu ve kaç şarj noktası var?’ gibi soruların cevabı da kamuoyu tarafından bu sayfa üzerinden sürekli takip edilebilecek” dedi.  

ÇEVREYE DUYARLI ‘YEŞİL ŞARJ İSTASYONLARI’ GELİYOR…

Öte yandan ülkemizde elektrikli araçların sayısı artarken, bu araçların daha çevreci bir şekilde kullanılabilmesine imkân sağlayacak EPDK düzenlemesi de yürürlükte. Düzenleme ile şarj ağı işletmeci lisansı sahipleri kendi şarj ağında yer alan şarj istasyonlarından tamamını veya bazılarını yeşil şarj istasyonu olarak belirleyebiliyor.

Elektrikli araçlara temin edilen elektrik enerjisinin tamamının yenilenebilir enerji kaynakları ile üretildiğinin belgelendirildiği yeşil şarj istasyonlarının önemine dikkat çeken Yılmaz: “Herhangi bir şarj istasyonunun elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisi ile şarj istasyonu bünyesinde tüketim tesisine bütünleşik elektrik depolama tesisi kurulması da hâlihazırda mümkün. Artık elektrik depolama ve yenilenebilir enerji üretim tesisi ile bütünleşik şarj istasyonlarının yanı sıra, YEK-G belgeli yeşil şarj istasyonları ile de elektrikli araçlara şarj hizmeti sunulabilecek. Sektörümüzün bu konuda da yatırımlarını sürdürmesini bekliyoruz” dedi.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: EPDK, elektrikli araç, enerji, elektrik, mustafa yılmaz
Yorumlar
Haber Yazılımı