ABD’den Irak-Türkiye Petrol Boru Hattına Destek
Haber
19 Eylül 2023 - Salı 13:21 Bu haber 10213 kez okundu
 
ABD’den Irak-Türkiye Petrol Boru Hattına Destek
PETROL Haberi
ABD’den Irak-Türkiye Petrol Boru Hattına Destek

Birleşmiş Milletler 78’inci Genel Kuruluna katılmak için New York'ta bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün, Irak Başbakanı Muhammed Şii El Sudani ile görüştü. Blinken görüşmede, Irak’ın kuzeyinden Türkiye’ye uzanan ve Mart ayından bu yana kapalı olan petrol boru hattının yeniden açılmasına ülkesinin verdiği desteği vurguladı.

Blinken, Irak Başbakanı Muhammed Şii El Sudani ile gerçekleştirdiği görüşmede, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bölgesinden Ceyhan'a uzanan Irak'ın kuzeyindeki petrol boru hattının yeniden açılmasına ABD'nin verdiği desteğin altını çizdi.

Türkiye geçen hafta dünya petrol arzının yaklaşık yüzde 0,5'ine katkıda bulunan boru hattının yakında yeniden faaliyete geçmeye hazır olacağını açıklamıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, petrol boru hattının bakım çalışmalarının ve selin neden olduğu hasar sonrasındaki tamiratların tamamlanmasıyla birlikte yakında işletime açılacağını söylemişti.

Türkiye, tahkim mahkemesinin Bağdat’ın onayı olmadan petrol taşıması nedeniyle Irak’a yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminat ödemesine karar vermesinin ardından Mart ayında boru hatından akışı durdurmuştu.

Söz konusu ödeme, 2014 ve 2018 yılları arasında, Türkiye ve Kuzey Irak arasında yapılan petrol anlaşmasından Bağdat hükümetinin uğradığı zararın telafi edilmesi amacını taşıyor.

Bağdat ve Ankara'nın ham petrol akışının yeniden başlaması konusunda anlaşıp anlaşmadıkları henüz belli değil.

Irak Petrol Bakanı Hayan Abdülgani geçen ay Ankara'yı ziyaret etmiş ve Irak’ın kuzeyinden petrol ihracatının başlatılması konusunda anlaşmaya varılamadığı basına yansımıştı.

Blinken Irak Başbakanıyla görüşmesinde ayrıca, "Irak'ın ABD vatandaşı Stephen Troell'in öldürülmesiyle bağlantılı olarak çok sayıda kişiyi terörizm suçlamasıyla mahkum etmesi ve cezalandırması nedeniyle Başbakan'ın yargı bağımsızlığına olan bağlılığını takdir etti."

Irak geçen ay, Troell'ın 2022 Kasım'ında Bağdat'ın merkezindeki bir mahallede öldürülmesiyle ilgili olarak İranlı bir adamı ve dört Iraklıyı ömür boyu hapis cezasına çarptırmıştı. Reuters

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Mert Ciğerli
Etiketler: abd, ırak, Türkiye, enerji, petrol, doğal gaz
Yorumlar
Haber Yazılımı