VEDAŞ Ülkemizde ve Avrupa'da İlk Gaz Yalıtımlı Transformatörlerin Tasarımı ve İmalatı Gerçekleştirdi
Haber
15 Mart 2023 - Çarşamba 11:45 Bu haber 9088 kez okundu
 
VEDAŞ Ülkemizde ve Avrupa'da İlk Gaz Yalıtımlı Transformatörlerin Tasarımı ve İmalatı Gerçekleştirdi
ELEKTRİK Haberi
VEDAŞ Ülkemizde ve Avrupa'da İlk Gaz Yalıtımlı Transformatörlerin Tasarımı ve İmalatı Gerçekleştirdi

Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) bölge halkına kesintisiz enerjinin verilmesinin yanı sıra çevrenin korunmasına yönelik yatırımlarını da sürdürüyor. Şirket, sadece Japonya'da bulunan bir AR-GE projesine imza attı. VEDAŞ, bu kapsamda ülkemizde ve Avrupa'da ilk defa gaz yalıtımlı transformatörlerin tasarımı ve imalatı gerçekleştirdi.

VEDAŞ'tan konuya ilişkin yapılan açıklamada, 2050'ye kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine odaklanan şirketin, 2030'da bunun yüzde 50'sini yakalamayı hedeflediği belirtildi.

Çevre etmeninin VEDAŞ'ın yenilikçi ve AR-GE çalışmalarının temelini oluşturduğuna yer verilen açıklamada, bu amaçla dağıtım ve güç transformatörlerinde yalıtım malzemesi olarak trafo yağı yerine R410A gazın kullanılması AR-GE Projesi'nin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu AR-GE Komisyonu tarafından 2021 başvuru döneminde oy birliğiyle kabul edildiği vurgulandı.

VEDAŞ AR-GE personelinin önderliğinde 10 Şubat 2022’de çalışmalarına başlanan projenin, Grid İnovasyon Yazılım Teknolojileri AR-GE personeli, OMÜ akademisyenleri ve Best Trafo A.Ş AR-GE personelinden oluşan güçlü ekiple 21 Şubat 2023'te tamamlandığı belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Proje ile ülkemizde ve Avrupa'da ilk defa gaz yalıtımlı transformatörlerin tasarımı ve imalatı gerçekleştirilmiştir. Gaz yalıtımlı şalt tesislerinin ülkemizde imal edilebilmesi için gerekli olan bilgi birikimi sağlanmıştır. Bu teknolojiye günümüzde sadece Japonya'da rastlanmaktadır. Projemiz ile milli kaynakların verimli kullanılması ve trafo üretim maliyet girdilerinin azaltılması hedeflenmiş ve başarılmıştır. Ayrıca, pahalı, yanıcı bir madde olan ve madeni yağ sınıfına giren trafo yağı yerine daha kararlı, yanıcı olmayan ve hafif bir gaz olan R410A gazının trafolarda kullanılması sağlanmıştır. Projenin ilk prototip ürünü olan 50 kVA'lık test transformatöründe yağ kullanımı yerine gaz kullanarak soğutma amaçlı kullanılan izolasyon malzeme maliyetini ve ağırlığını yaklaşık yüzde 90 oranında azaltmıştır. Daha hafif ve kararlı olan bu gaz yalıtımı sayesinde yağ kirlenmesi ve delinmesi kaynaklı bakım maliyetlerinin önüne geçilmiş olup, trafo maliyetlerinde ciddi oranda bir azalma öngörülmektedir. Trafo yalıtım malzemesi olarak R410A gazının kullanılması ekonomik, en uygun tasarım, hafiflik, bakım giderlerinin düşürülmesi gibi birçok avantajı da beraberinde getirecektir."

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Mert Ciğerli
Etiketler: vedaş, arge, best trafo, elektrik
Yorumlar
Haber Yazılımı