Konutlarda Harcanan Enerji Sanayinin Tüketimini Geçti
Haber
28 Ekim 2021 - Perşembe 10:18 Bu haber 14616 kez okundu
 
Konutlarda Harcanan Enerji Sanayinin Tüketimini Geçti
ELEKTRİK Haberi
Konutlarda Harcanan Enerji Sanayinin Tüketimini Geçti

Isı yalıtımsız binalarda oturan vatandaşlar kışın ısınmak, yazın ise serinlemek için, yalıtımlı binada oturanlara göre iki kat daha fazla enerji harcarken, bu harcamalar vatandaşın cebine olumsuz şekilde yansıyor. VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin 31 Ekim Dünya Tasarruf gününe özel verdiği mesajda yapılarda en fazla enerji kaçağı, ısı yalıtımı olmayan binalarda oluştuğunu belirtirken “Kış aylarında 500 liralık masrafı olan bir dairede, mevcut mevzuata göre ısı yalıtımı uygulandığında bu rakam 250 liraya inebilir” diyerek ısı yalıtımının hem vatandaşın cebine hem de ülkemizin cari açığına olan katkısını vurguladı.  

1924 yılından bu yana her yıl 31 Ekim günü dünyada tasarruf günü olarak kutlanıyor. Kamuoyunu yapılarda ısı yalıtımı, enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda bilinçlendirmek ve toplumumuzda farkındalık oluşturmak amacıyla kurulan Yapılarda Enerji Verimliliği (VERİMDER) İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin; Enerjiyi verimli kullanamamaktan dolayı cari açığımızı kapatamıyoruz, cari açığımızı kapatamadığımız için döviz kurları hep sıcak kalıyor, döviz kurları sıcak olduğu için enflasyon yüksek, enflasyon yüksek olduğu için faizler yüksek” dedi.

VATANDAŞIN PARASI ISITILAMAYAN VE SOĞUTULAMAYAN EVLERDE UÇUP GİDİYOR!

Yapılarda en fazla enerji kaçağının ısı yalıtımı olmayan binalarda oluştuğunu belirten Prof. Dr. Emre Alkin; “Bugün vatandaşın cebinden çıkan paranın büyük bir kısmı ısıtılamayan ya da soğutulamayan evlerde uçup gidiyor. Konutlarda tüketilen enerjinin yaklaşık 80’i verimsiz kullanılıyor. Dernek olarak yaptırdığımız analizlerde gördük ki, binalarda yapılan ısı yalıtımı uygulamaları ile ısıtma ya da soğutma için harcanan tutarlarda yarı yarıya düşüş gözlemleniyor. Örneğin kış aylarında 500 liralık masrafı olan bir dairede, mevcut mevzuata göre ısı yalıtımı uygulandığında bu rakam 250 liraya inebilir” dedi.

DOLAR YERİNE EVİNİZİN ENERJİ VERİMLİLİĞİNE YATIRIM YAPIN!

Binaları tasarlarken yalıtımda da bölgeye uygun ideal olanı tasarlamak gerekiyor diyen Alkin “Yalıtım malzemesi kalınlığının binanın bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösteriyor, malzeme kalınlığı ile birlikte maliyetlerde artsa da verilecek ek maliyet, enerji tasarrufunu ikiye katlıyor. Yani, sağlanan tasarruf harcanan paranın geri dönüş süresini kısaltıyor. Şimdi 5 cm’lik malzeme kullanalım, 3-5 yıl sonra 10 cm’lik malzeme uygularız deme lüksü yok. Çünkü, mevcut malzemenin sökülüp yenisinin uygulanması gerekiyor.  Dolar alacağınıza evinizin enerji verimliliğini sağladığınızda ortada vadede daha karlı olacağınız çok net” diyerek uyarıda bulundu.

ISI YALITIMININ SAĞLADIĞI ENERJİ VERİMLİLİĞİ TÜRKİYE VE DÜNYA İÇİN STRATEJİK ÖNEME SAHİP

Türkiye’de kullanılan toplam enerjinin yüzde 69’unun ithal edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Emre Alkin 50 milyar dolar civarında bir enerji ithalatımız var. Bunun 22.5 milyar doları doğrudan doğruya binaların ısıtılması ve soğutulmasına gidiyor. Isı yalıtımının sağladığı enerji verimliliği dünyanın ve Türkiye’nin geleceği için stratejik öneme sahip.  Ülkemizdeki binaların enerji verimli hale getirilmesiyle her yıl 9 milyar dolar tasarruf sağlama potansiyelimiz var” dedi.

KONUTLARDA HARCANAN ENERJİ SANAYİNİN ENERJİ TÜKETİMİNİ GEÇTİ

2018’den bu yana konut tipi yapılarda kullanılan enerjinin, sanayide kullanılan enerjiyi geçtiğine dikkat çeken Alkin “Konut ve hizmet sektöründen oluşan binalar enerji tüketiminin yüzde 32.6’sını gerçekleştiriyor. Sanayinin enerji tüketiminden aldığı pay yüzde 31.5 düzeyinde bulunuyor. Artık konutlarımızda, sanayi yapılarımıza göre daha fazla enerji harcıyoruz. Son 10 yılda ülkemizin tükettiği enerji yüzde 40 oranında arttı” dedi.

ISI YALITIMI BİNALARIN UZUN ÖMÜRLÜ OLMASINI DA SAĞLIYOR

Isı yalıtımının binaya sağladığı katkıların en büyük artısı ise tüketicilerin konut satışı sırasında ortaya çıkıyor. Binaların uzun ömürlü olmasını sağlayan uygulama, kısa vadede konutun satış değerini de arttırıyor. Herhangi bir uygulama yapılmayan konut, satışı sırasında değer kazanmazken, dış cephe ısı yalıtımı yapılan konut ise yaklaşık 15’e kadar değerini artırıyor. Örneğin tüketicinin satın aldığı 500 bin liralık konuta ortalama 7.500 liralık ısı yalıtım uygulaması yapıldığı takdirde değer artışı 75 bin liraya çıkıyor. Tüketici ısı yalıtımı için harcadığı maliyetin 10 katını konut değer artışı olarak geri kazanıyor.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: elektrik, enerji, verimder
Yorumlar
Haber Yazılımı