Açlık Sınırı 1.301 TL
Haber
27 Mart 2015 - Cuma 23:51 Bu haber 3274 kez okundu
 
Açlık Sınırı 1.301 TL
DOĞAL GAZ Haberi
Açlık Sınırı 1.301 TL

Enerjimagazin-Türk-iş, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 1.301,14 TL olduğunu bildirdi.
Konfederasyondan yapılan açıklamada, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarının (yoksulluk sınırı) ise 4.238,23 TL olduğu bildirildi.
Türk-iş'ten konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Çalışanların yaptığı harcamaların önemli bölümünü oluşturan gıdada, özellikle son aylarda meydana gelen fiyat artışları bu ay yerini gerilemeye bıraktı. Özellikle yaş-sebze fiyatı mutfak harcamasına olumlu yansıdı. Ancak hesaplanan enflasyonun üzerinde gerçekleşen gıda fiyatlarının etkisiyle çalışanların bütçesindeki açık devam etti. Asgari ücretin 949 TL olduğu günümüzde, bir çalışan için hesaplanan 1.587 TL geçim maliyeti yoksulluğun boyutunu ortaya koydu.
TÜRK-iŞ’in yirmi sekiz yıldan bu yana her ay düzenli olarak yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması, çalışanların geçim koşulları ile temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğini ve bu gelişmelerin aile bütçesine yansımasını ortaya koymaktadır.
TÜRK-iŞ araştırmasına göre 2015 Mart ayı itibariyle Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.301,14 TL, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4.238,23 TL olarak hesaplandı.
Sadece tek bir çalışanın yaşama maliyeti ise bu ay 1.587 TL olarak hesaplandı. Oysa yılbaşından bu yana geçerli olan net asgari ücret 949
TL?dir. Aradaki fark 638 TL’dir. Önceki yılın aynı ayında tek bir çalışanın yaşama maliyeti 1.367 TL ve net asgari ücret 846 TL olmuştur. Aradaki fark ise 521 TL’dir. Diğer bir ifadeyle, insan onuruna yaraşır bir geçim düzeyi gerçekleştirmek için tek bir işçinin yapması gereken zorunlu harcama tutarı son bir yılda 220 TL artmıştır.
Oysa aynı dönem itibariyle net asgari ücretteki artış sadece 103 TL ile sınırlı kalmıştır. Ücret ve fiyat alanındaki bu gelişmeler çalışanların karşı karşıya kaldığı geçim koşullarının ağırlığını ortaya koymaktadır.
TÜRK-iŞ hesaplamasına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 2015 yılının ilk üç ayı itibariyle 69 TL ve önceki yılın aynı ayına göre 152 TL artış göstermiştir. Yoksulluk sınırındaki artış ise aynı dönemler için sırasıyla 224 TL ve 496 TL’dir.
Kuşkusuz TÜRK-iŞ tarafından hesaplanan açlık ve yoksulluk tutarları ücret düzeyi değildir. Dört kişilik bir ailenin yaşadığı haneye, temel ve zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması için, aylık olarak girmesi gereken toplam gelirdir. Ancak ülkemiz şartlarına bakıldığında, özellikle ücretli çalışanlarda, hanede çalışan sayısının genellikle bir kişi olduğu ve haneye giren başka bir gelir kaynağının çok sınırlı olduğu görülmektedir.
Aşağıdaki grafikte, TÜRK-iŞ ve TÜiK gıda endeksi ile TÜiK tüketici endeksindeki değişim yıllık ortalama artış olarak yer almaktadır. Gıda endeksindeki artışın özellikle son yirmi aydan bu yana tüketici fiyatlarının üzerinde geliştiği dikkat çekmektedir.
TÜRK-iŞ’in verileri temel alındığında 2015 Mart ayı itibariyle “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle olmuştur:
Ankara?da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,49 oranında geriledi.
Yılın ilk çeyreği itibariyle artış oranı yüzde 5,85’dir.
Gıda enflasyonunda on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 13,24 oldu.
Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,75 olarak hesaplandı.
Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında Şubat 2015 itibariyle gözlenen değişim şöyledir:
Süt, yoğurt, peynir grubunda beklenen fiyat artışı bu ay gerçekleşti. Süt ve peynir fiyatı arttı, yoğurt fiyatı ise değişmedi.
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta geçen ay artan kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı aynı kaldı. Balık, tavuk ile sakatat fiyatı da değişmedi. Balık fiyatı hesaplanırken bol tüketilen istavrit, hamsi gibi çeşitler ağırlıklı olarak yer aldı.
Yumurtanın tanesi 43 kuruş olarak değişmedi. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinin fiyatı da aynı kaldı. Geçtiğimiz ay fiyat artışı dikkati çeken yaş sebze-meyve ürünlerinde bu ay gerileme ortaya çıktı ve bu durum mutfak harcamalarına olumlu yansıdı. Mart ayında sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 4,08 TL oldu. Bu tutar geçtiğimiz ay 4,08 TL olarak hesaplanmıştı. Geçtiğimiz ay dikkat çekilen olumsuz mevsim şartlarının etkisi devam etti. Ocak 2015?de 3,92 TL olarak hesaplanan ortalama sebze kilogram fiyatı bu ay 4,08 TL’ye yükseldi. Meyve ortalama kilogram fiyatı ise 2,81 TL’den 3,13 TL’ye çıktı. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi
miktarından hareket edildi.
Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta önemli bir fiyat değişikliğine rastlanmadı.
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden tereyağı, margarin ve ayçiçeği yağı fiyatı aynı kaldı Geçtiğimiz ay gerileyen zeytinyağı fiyatı bu ay artış gösterdi. Reçel, pekmez, bal ve şeker fiyatı bu ay değişmedi ve fakat yıllardır fiyatı aynı kalan tuz bu ay artış gösterdi. Zeytin fiyatı ise, siyah zeytinde artış görülürken yeşil zeytin değişmedi. Yağlı tohum ürünlerinden (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) fındık fiyatı yine arttı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünlerinden karabiber arttı, diğerlerinin fiyatı aynı kaldı. Salça, ıhlamur, çay fiyatı da değişmedi.
Konfederasyonumuzca hesaplanan tutarlar ücret düzeyi olmayıp haneye girmesi gereken toplam gelir miktarıdır. Çoğu zaman haneye girmesi gereken gelir ile ele geçen gelir arasındaki fark arttıkça geçim koşullarının yükü de artmaktadır.
TÜRK-iŞ’in bu araştırması alanında ilktir. Daha sonra bu alanda yapılan benzeri çalışmalara da örnek olmuştur/olmaktadır. “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” çalışmasında hesaplamaya temel alınan gıda maddelerinin fiyatları, Konfederasyonumuzca piyasadan, market ve semt pazarları sürekli ve düzenli dolaşılarak doğrudan tespit edilmektedir.
TÜiK tarafından derlenen fiyat verileri kullanılmamakta ve fakat, gelişmeleri değerlendirmek ve kıyaslama yapmak için sonradan izlenmektedir. Çalışma bu niteliğiyle bağımsızdır.
Konfederasyonumuz her ayın son haftasında ve TÜiK açıklamasından yaklaşık bir hafta önce hesaplama sonuçlarını kamuoyuna açıklamaktadır ve bu yönüyle, tüketici fiyatlarındaki artış eğilimini yansıtan “öncü gösterge” niteliğini de taşımaktadır." Bu haberin tüm hakları www.enerjimagazin.com'a aittir.
Aktif Link verilerek veya açık kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Açlık, Sınırı, 1.301, TL,
Yorumlar
Haber Yazılımı