Mehmet Göçmen'den Flaş Açıklamalar
Haber
17 Şubat 2017 - Cuma 18:53 Bu haber 2339 kez okundu
 
Mehmet Göçmen'den Flaş Açıklamalar
- Haberi
Mehmet Göçmen'den Flaş Açıklamalar

Enerjimagazin- Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı ve ENERJiSA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen, Türkiye’de özelleştirme sürecinin başladığı tarihten itibaren enerji dağıtım ve perakende şirketlerinin sektöre yaptığı yatırımın 70 milyar doları bulduğunu söyledi. Dünya Enerji Kongresi’nde (WEC) “Enerji sektörü reformu: Rekabet ve fırsatlar” konulu oturumda konuşan Göçmen, “Sabancı Holding ve E.ON ortaklığındaki Enerjisa olarak Türkiye’nin en büyük özel sektör oyuncusuyuz. Bu yolculuk, bizim için 2007’de başladı. Bu süre içinde 11 milyar dolarlık yatırım yaptık. Bunun yüzde 60’ı üretime harcandı. 5 milyar dolar gibi bir kısmını ise dağıtım şebekesi ve perakendeye ayırdık” dedi.
Göçmen şöyle devam etti: “Kohabitasyon diye bir tanım var ‘beraber yaşamak’ kavramı için kullanılıyor. Biz Türkiye’de devletle bu şekilde yaşıyoruz el ele vermiş durumdayız. Çünkü fiyatlandırmadan devlet sorumlu ve varlığı çok güçlü. Burada serbestleşme adına yapılacak çok şey var. Serbest kullanıcı limitinin düşürülmesi gerekiyor. Fiyatları düşürmek ise bir yere kadar. Çünkü o zaman da kimse yatırım yapmıyor. Burada denge tutturmak yani sürdürülebilir olmak gerekiyor.”
Türkiye’de endüstrinin çok parçalı olduğunun da altını çizen Göçmen, Enerjisa’nın elektrikte en büyük üretim şirketi olduğunu, ancak üretimin toplam içindeki payının yüzde 5’i geçmediğini belirtti. Üretimin yüzde 50’den fazlasını devletin yaptığını dile getiren Göçmen, perakende de ise 100’lerce oyuncu olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin dış ticaret açığı, verim eksikliği gibi sorunlarının olduğunu ifade eden Göçmen, şunları söyledi: “Fosil yakıtlara hala çok bağımlıyız ithal ediyoruz. Bunları gidermemiz gerekiyor. Bu süreçte özel sektörün de ayakta kalması ve yatırımların devamlılığı elzem.
Ancak şunu da unutmamak gerekir Türkiye’nin hala çok büyük bir potansiyeli var. Türkiye'nin enerji verimliliği ile kazanabilecekleri çok önemli. Talep tarafına yapacağımız yatırım, arz tarafına yapacağımız yatırım kadar değerlidir. Enerjiyi üretimden tüketime her alanda verimli kullanmalıyız.” Göçmen, "Sabancı, kente yatırım yapmıyor, Adana'dan çıkıyor" eleştirilerine de yanıt verdi. iddiaları reddeden Göçmen, "Sadece enerji sektörüne 4 milyar dolarlık yatırım yaptık, binlerce kişiye istihdam sağladık" dedi. Göçmen, 450 MW kurulu gücü ile Türkiye'nin 42'nci, Adana'nın ise 2'nci büyük enerji santrali olan Tufanbeyli Termik Santrali'ni örnek veren Göçmen, "246 milyon tonluk linyit kömürü rezervini ekonomiye kazandırmak amacıyla projelendirilen santral 1.1 milyar dolar maliyetle kuruldu" dedi. Tufanbeyli'de bin 500 kişinin daimi çalıştığı santralin ardından son olarak 300 kişiye istihdam sağlayan EnerjiSA Çağrı Merkezi'ni de açtıklarını anımsatan Mehmet Göçmen, "Bize 'Sabancı Adana'dan çıkıyor mu?' diye soruyorlar. Seyhan ve Ceyhan'da 7 santral kuruldu. Son dönemde kente 4 milyar dolarlık yatırım yaptık. Toroslar EDAŞ'a 900 milyon liralık yatırım oldu. Binlerce kişiye istihdam sağlıyoruz. Yatırımlarımız sürüyor" diye konuştu. bültenler
Kaynak: Editör:
Etiketler: Mehmet, Göçmen'den, Flaş, Açıklamalar,
Yorumlar
Haber Yazılımı