Amaç Dağıtım Şirketlerini Kar Ettirmek
Haber
12 Şubat 2013 - Salı 20:47 Bu haber 2228 kez okundu
 
Amaç Dağıtım Şirketlerini Kar Ettirmek
- Haberi
Amaç Dağıtım Şirketlerini Kar Ettirmek

CHP izmir Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi Mehmet Ali Susam; üç haftadır komisyon gündeminde görüşülen Elektrik Piyasası Kanunu'nu değerlendirdi. Kanunun Türkiye'nin elektrik üretimi ve fiyatıyla ilgili sorunlara çare olmak gibi bir amacı olmadığını ifade eden Susam, "ikili anlaşmalar ve bu işlemlerle ilgili borsa oluşturarak paradan para kazanılmaya çalışılan bir anlayış içindeler. Kanunun mantığı, özelleştirilen dağıtım şirketlerinin kazançlarını arttırabileceği bir yapı üzerine kurulmuş. Sanayici rekabet edemiyormuş, vatandaş evde lambasını korkarak yakıyormuş kimsenin umurunda değil" dedi.

Kanunun elektrik fiyatlarında bir ucuzlamaya neden olamayacağını ifade eden CHP'li vekil, "Türkiye'de elektrik son derece pahalı. Elektriği ürettiğimiz kaynakların % 70'e yakını ithal. Türkiye yerli kaynaklarına yeteri kadar yatırım yapmadığı için bugün varmış gibi görünen arz güvenliğini, küresel bir sorun ya da krizde ortadan kalkabilir. Elektrik piyasasının bu kadar önemli sorunları varken, önümüze getirilen tasarının ana amacı özelleştirilen elektrik dağıtım işindeki kar payını arttırmaktan ileri gitmiyor" diye konuştu.


Son günlerde Enerji Bakanlığı kaynaklı bazı açıklamaların kanunun elektrik fiyatlarının yüzde 15 ucuzlayacağını yönündeki ifadelerin toplumu yanılttığını söyleyen Susam, "Yılda 25 bin kilovat üstünde elektrik tüketen işyerleri serbest tüketici olabiliyor ve özel dağıtım şirketlerinden pazarlık usulüyle yüzde 15'e kadar daha uygun fiyata elektrik enerjisi bulabiliyor. Şimdi bu limit 5 bin kilovata indirildi ve işyeri olma şartı kaldırıldı. Bakanlık bu durumu herkes yüzde 15 daha ucuza elektrik satın alacakmış gibi duyuruyor. Oysa evdeki tüketim hacmi artmayacağı için fiyatta önemli bir düşüş olmaz" dedi.
 
Elektrikte paradan para kazanma devri

 
Kanun kapsamında Borsa istanbul AŞ bünyesinde bir elektrik alt borsası kurulduğunu da hatırlatan Susam, "Yapılan bu ikili anlaşmalar üzerinden borsa hacmi oluşacak. AB direktifleri doğrultusunda tüm kullanıcılar serbest tüketici olmaya başlayacağından, bu borsada bir fiyat oluşacak. Borsanın ardından bir de opsiyon borsası kurulması ve geleceğe dair enerji fiyatlarının işlem görmesi de planlanıyor. Bir başka değişle Türkiye'nin enerji arzı ve enerji fiyatı sorunu bir kenarda dururken, enerji fiyatı üzerinden paradan para kazanacak mekanizmalar kuruluyor" diye konuştu. 

70 önerge
 

Kanunun görüşmeleri süresince 70'in üzerinde önerge vererek kanunu tüketiciler ve sanayiciler için daha uygun hale getirmeyi amaçladıklarını ifade eden CHP'li vekil sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enerji fiyatının ucuzlaması son derece önemsediğimiz bir konudur. Bu nedenle yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim tesislerini kurulması ve desteklenmesini de içeren çok sayıda önergemiz oldu. Sayaç okuma bedeli, iletim ek ücreti ve TRT payı gibi haksız uygulamaların elektrik faturasından kaldırılmasını istedik ama iktidar partisine mensup komisyon üyeleri önergelerimize ret oyu verdi. Komisyondaki mücadelemiz sürecek. 

Olumlu yanları da var

 
Kanunun en önemli olumlu yanının yenilenebilir enerjiye dayalı üretim tesislerinde lisans sınırının yükseltilmesi söyleyen Susam, "Uzun süredir dile getirdiğimiz, çeşitli yöntemlerle Meclis gündeminde tutmaya çalıştığımız bir konuydu. Rüzgar, güneş ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapan tesislerde lisans sınırı 1 megavata çıkarttık. Dünyada teknolojinin gelişmesiyle zaten bunun altında rüzgar türbini de bulunamıyordu. Limitin yükselmesiyle vatandaşın kendi enerjisini üretmede daha istekli olacağına inanıyorum. 
  Sayaçlar bedava değişmeyecek
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Elektrik Dağıtım Şirketlerinin kurduğu derneğin toplantısında elektrik sayaçlarının bedava değiştirileceğini söylediğini de hatırlatan Susam, "Konunun basında yer almasının ertesi günü komisyondaki hükümet temsilcilerine sorduk, onlar da bakanın söylediğinin gerçeği yansıtmadığını kabul etmek zorunda kaldılar. Sayaçlar bedava değişmeyecek. Bugüne kadar herkesin kendisine ait olan sayacı, bundan sonraki bakım ve onarım masrafları karşılığında dağıtım şirketine devrediliyor. Şirket bu sayaçları değiştirdiğinde, yaptığı yatırımı herkesin faturasına yansıtacak. Yani yine sayaçların parasını vatandaş ödeyecek. Üstelik o bölgede değiştirilen her sayacın parası, herkesin cebinden çıkacak.

Üstelik Türkiye'de mevcut kanuna göre bir sayaç sanayi ve bu sayaçları söküp takan, bakım ve tamirini yapan iş kolları oluşmuş durumda. Şimdi sayaçların mülkiyeti ve bakımı dağıtım şirketine geçtiğinden, bu şirketlerin gidip milyonlarca sayacı uzakdoğudan alıp takmalarının önünde bir engel de yok. Bu iş koluna yatırım yapmış binlerce kişinin ekmek yediği sektöre, 'bundan sonra başınızın çaresine bakın' denilmiştir" dedi.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Amaç, Dağıtım, Şirketlerini, Kar, Ettirmek,
Yorumlar
Haber Yazılımı